ЕТИОПИЯ Гуджи Кайон Маунтайн | Микро-партида # 7

(2 клиентски отзива)

20.95 лв.

За втора година предлагаме кафе от Кайон Маунтайн и може да се каже, че фермата няма нужда от представяне – качеството на микро-партидите им говори само за себе си. Миналата година представихме отлична партида, която беше обработена чрез мокрият метод. Тази година, след като опитахме доста натурални партиди от Етиопия, по-специално от регионите Иргачеф и Гуджи, тази великолепна натурална микро-партида от фермата Кайон Маунтайн наистина се открои със своята невероятно комплексна и балансирана плодова чашка. Не ни трябваше много време и опити на къпинг масата за да знаем, че това е кафето което искаме! Освен високата оценка на къпинг, определено остави и голяма усмивка на нашите лица, когато го опитахме и на стандартните методи за екстракция (филтрация, френска преса, аеропреса, др.).

Очаквайте сладко, изчистено и балансирано кафе, с винено-плодова киселинност и кремообразно тяло. Подчертани плодови нотки на бери (малина, синя боровинка, ягода), червено грозде, цитрусови плодове и шоколад, а нотките на жасмин, лайка, хвойна и черен чай внасят сложност в чашката.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Изчистване

Описание

KAYON MOUNTAIN COFFEE FARM PLC.

Произход: Етиопия

Регион: зона Гуджи, Одо Шакисо уореда, Таро кебеле

Производител: Ато Есмаел Хасен Аредо | Kayon Mountain Coffee Farm PLC

GPS координати: 5°53’58.2″N 38°50’34.9″E

Надморска височина: 1,900 – 2,200 м.н.в.

Партида: Естейт микро-лот # 7

Сорт: 100% Арабика | 74110, 74112 (селекции Мету-Бишари/JARC);

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

Аромат – флорален (цвят от жасмин, лайка), сладък цитрус, фини нотки на бери;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – комплексен вкус с подчертани плодови нотки на малина, синя боровинка, ягода, следвани от (червено) грозде и цитрусови плодове (сладък лимон “мейер”, лайм); приятни билкови нотки като хвойна и черен чай, шоколад, карамел, захарна тръстика и жасмин;

Послевкус – продължителен, сладък с нотки на бери и балансирана винена/плодова киселинност. Когато напитката изстине, се усещат фини билкови/флорални нотки.

 

Естейт микро-лот # 7

Повечето етиопски кафета идват от станции за обработване (частни или кооперативни), които получават кафеените черешки от стотици, дори хиляди малки фермери. Тази микро-партида не е едно от тези кафета! Тя е съставена от специално кафе, отгледано и обработено в една единствена ферма – Кайон Маунтайн, разположена върху 445 хектара площ в близост до селцето (кебеле) Таро, микро-регион Одо Шакисо, зона Гуджи. За производството на тази партида е използвано кафе само от фермата и затова е класифицирана като “естейт микро-лот”. Сортовете кафе Арабика, които са използвани за тази партида са селекции Мету-Бишари/JARC, а именно, селекция 74110 и 74112. Кафеените черешки, предназначени за натурални партиди се обработват в рамките на 6-8 часа след бране, за да се гарантира правилна ферментация и изсушаване.

При прием, кафеените черешки се сортират по плътност, като по-нископлътните се премахват от партидата, а висококачествените и по-плътни черешки (клас 1) се измиват и се прехвърлят в секцията за сушене. Те се разстилат на тънък слой (4 – 6 см дълбочина) и се оставят да изсъхнат върху повдигнати африкански легла в продължение на 12 до 20 дни, в зависимост от времето, като работниците ги обръщат на всеки 20 до 30 минути, за да се осигури равномерното изсушаване и непрекъснато ги сортират и почистват от дефекни или наранени черешки. През най-горещите часове на деня, над афринакските легла за сушене се разпъва специална мрежа, която да намали директната слънчева светлина и да осигури лека сянка. През нощта, кафеените черешки се покриват, за да се предпазят от дъжд и/или конденз.

При натуралният метод, кафето се оставя да изсъхне без да се премахва плода и сухата ферментацията се извършва вътре в самият плод. Това позволява захарите и вкусовете от плода  да преминат в самите зърна, което придава сладост, както и наситени плодови нотки в чашката. Когато кафеените черешки изсъхнат до желаното ниво, те се слагат в чували и се оставят в склада на фермата да починат за 1-2 месеца. След като сезона приключи, всички партиди (измити и натурални) се транспортират до сухата мелница, където изсъхналият плод и пергамента се олющват и полученото зелено кафе се сортира, класифицира и опакова за износ. Производственият процес в Кайон Маунтайн е затворен – фермата разполага със собствена суха мелница, в която работят 25 постоянни работници и това позволява проследимост на партидите от начало до край.

 

Кайон Маунтайн – ферма, с площ на естейт

Кайон Маунтайн е частна ферма за кафе, принадлежаща на Ато Есмаел и неговото семейство. Разположена в региона Гуджи, на около 500 километра от Адис Абеба, през 2012 год. семейството създава своя ферма за кафе и бизнес с цел да отглежда висококачествено кафе с акцент върху социалните и екологичните практики. Фермата е разделена на две секции, като всяка секция попада географски в границите на съседните Таро и Сауана.

През 2012 год., Ато Есмаел и семейството му получават разрешение от правителството на Етиопия да закупят два парцела земя, с обща площ от 110 хектара, които са били дива гора. Ато Есмаел е започнал да отглежда кафе от нулата и е трябвало да изчака 4 години преди новозасадените кафеени дръвчета да дадат първа реколта висококачествени кафеени черешки. През 2015 год. Кайон Маунтайн построява чисто нова станция за обработка на кафе, в близост до селцето (кебеле) Таро и през 2016 год., инвестицията им се е изплатила след първата реколта кафе.

В момента, фермата Кайон Маунтайн е разположена на 445 хектара площ, като около 240 хектара са засадени с местни наследствени сортове и селекции JARC, които са приспособени да произвеждат висококачествено кафе в почвата на микро-региона и под сянката на естествената гора (предимно акация и други местни дървета). Пясъчно-глинестата почва във фермата се тори основно с животински тор и компост. Фермата е сертифицирана за биологично производство на кафе (CBC ET-BIO-149) съгласно Регламента на ЕС за биологично земеделие. Ато Есмаел обработва по-голямата част от кафето чрез мокрия метод, но също така произвежда малко количество висококачествени натурални микро-партиди (като тази микро-партида).

Фермата е разделена на парцели (блокове), като всеки един има табела с подробно описание на големината на парцела, колко кафеени дръвчета има засадени, на коя дата са засадени, сорта кафе Арабика, надморска височина на парцела и какъв е вида почвата. По време на прибиране на реколтата, кафеените черешки от всеки един парцел/блок се отбелязват на малка табела, която следва партидата през целия процес на обработка, сушене и опаковане за износ.

Сезона за прибиране и обработване на реколтата в Кайон Маунтайн съвпада с продължителния сух сезон, наричан “bega”. Реколтата се събира между ноември и януари, а Ато Есмаел наема хора от местните села, за да берат черешките. Брането на кафеени черешки се извършва ръчно, което е трудоемък процес и се изискват познания. Цветът на кафеените черешки, който определя степента на зрялост, е от решаващо значение за вкусовият профил.

Кафеените черешки в Кайон Маунтайн се берат селективно – берачите са добре-обучени и се насочват към напълно узрелите кафеени черешки, които на цвят са равномерни, средно до богато червени. Кафеените черешки обикновенно не узряват по едно и също време, като дръвчетата имат едновременно зелени (неузрели) и червени (узрели) плодове на клоните. Берачите често трябва да се връщат при едни и същи кафеени дръвчета многократно (до пет пъти на сезон), за да оберат всички зрели кафеени черешки, а това значително удължава сезона за прибиране на реколтата.

Фокусиран върху производството на специални кафета, Ато Есмаел се консултира с обучени агрономи, наема квалифицирани работници за станцията си и плаща справедливо на работниците си. Фермата има 25 постоянни работници и около 300 сезонни работници всяка година. Всички работници се третират и плащат справедливо и имат достъп до зона за почивка и чиста вода.

Фермата Кайон Маунтайн разполага с разсадник, който позволява всяка година да се засаждат нови кафеени дръвчета в нови парцели. Ато Есмаел използва комбинация от опит и научно проучване за да култивира възможно най-продуктивните и висококачествени сортове кафе. Той е засадил фермата с местни сортове кафе, които учените от JARC са препоръчали за отличният им вкусов профил.

 

Сортове Арабика: местни наследствени и селекции JARC

Във фермата Кайон Маунтайн се отглежда комбинация от сортове, някои от които са местни наследствени сортове, като напр., Wolisho (също така изписван като Walichu, Welichu) и Kurume (също така изписван като Kudhume, Kudhumi), докато останалите са селекции JARC (“Jimma Agricultural Research Center”), като например селекции Мету-Бишари 74110, 74112, 74158 и 74165. “74” обозначава годината, в която тази селекция е направена – т.е. 1974 год., докато “110”, “112”, “158” и “165” е номера на спесимена/селекцията, който е идентифициран да е устойчив на определени заболявания и да може да се развива успешно в тероара на Одо Шакисо, Гуджи.

Тези селекции JARC не са хибридни сортове или генетически манипулирани, а наследствени сортове Арабика с определени характеристики (“имунитет”) към заболявания, когато се отглеждат в идентифицираните тероари. Тази натурална микро-партида е съставена от селекции Мету-Бишари (74110 и 74112), които са често срещани сортове в Гуджи. Селекция (сорт) 74110 е избран от оригиналното “дърво майка” в село Бишари, провинция Мету, зона Илубабор, докато селекция 74112 проихожда от диви кафеени растения в гората Мету-Бишари, зона Илубабор.

Етиопските сортове кафе често се описват като “етиопски наследствени”, в знак на уважение към дългата история на страната. Докато в Етиопия има много планински гори пълни с диво-растящо кафе, по-голяма част от кафето отглеждано за износ днес е съставено от местни наследствени сортове и/или селекции JARC. Селекциите JARC са тези сортове, които са разработени от Центъра за селскостопански изследвания в Джимма (JARC), за повишена устойчивост на вредители и по-високи добиви. Към момента има около 40 селекции JARC. Mестни наследствени сортове са кафета, които растат диво в етиопските гори и специалистите определят, че в тази група попадат над 10 000 местни сорта.

Проучванията, проведени на национално ниво между 1989 и 1994 год., помагат да се идентифицират местните наследствени сортове по име. В ранните години на ерата “3rd Wave Coffee”, името “наследствени” се е използвало като общоприето име за описание на сортовете кафе от Етиопия. Купувачите на специално кафе, които не са знаели какви сортове Typica или Bourbon купуват, са класифицирали всичко като “наследствени”. Това не е много полезен термин имайки предвид, че в Етиопия растат приблизително над 10,000 сорта Арабика. Също така, фермерите в Етиопия имат име за всеки сорт кафе, който отглеждат – например, някои от местните наследствени сортове в Гуджи са Kurume/Khudumi, Wolisho/Welichu/Wolichu, Badessa, Miqe и Sawa.

 

Региона Гуджи: комплексни и балансирани кафета

Дребните фермери в зоната Гуджи живеят в хармония с природата на 1,800 – 2,300 метра надморска височина. В сравнение с другите региони на Етиопия, отглеждането на кафе в Гуджи е сравнително ново явление. Младите кафеени дръвчета растат в богата на минерали вулканична почва, която предоставя благоприятна среда за сортовете Арабика.

През последните години, все повече вниманието на кафе-специалистите се насочи към зоната Гуджи. Този кафе-регион е значително по-различен от съседните Сидамо и Иргачеф. По-рано, зоната Гуджи е била категоризирана като подрегион на Сидамо, но през 2015 год. ECX (Ethiopia Coffee Exchange) я отделя от Сидамо и я обособява като отделен регион, заради нейните уникални и отличителни вкусови профили. Кафетата от зоната Гуджи предлагат комплексен, но в същото време балансиран вкусов профил, на който може да се насладите както на филтрация, така и на еспресо.

 

Етиопия: люлката на човечеството и кафето!

Етиопските кафета са известни със своя уникален, комплексен вкусов профил, който не може да се открие на друго място. Трудно е да се определи “типичният” вкусов профил на етиопските кафета поради голямото разнообразие от сортове, но най-често те са характерни със своята изчистена плодова/винена чашка с подчертана киселинност и флорални нотки. Може да се каже, че комплексността на етиопските кафета се дължи на факта, че всеки малък фермер отглежда “свой собствен” уникален сорт и когато партидата се даде за обработка, обработвателната станция я консолидира с множеството други малки и уникални партиди и това води до създаването на един пъстроцветен бленд.

Нужно е да се отбележи, че поради особеностите на амхарският език, понякога имената на градове и региони в Етиопия може да се изписват по различен начин, когато се използва латинската азбука (напр., Yirgacheffe, Yirga Chefe, Kore/Qore, Taro/Taaroo, Kaffa, Kafa, Keffa, Kefa, т.н.). Същото се отнася и за местните наследствени сортове – Welichu/Wolishu/Wolisho, Kudhumi/Kurume, т.н.. За момента няма единен стандард при изписването с латински букви на имената на градове/региони и/или местни наследствени сортове. 

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди:

 • 06.09.2021 г. (понеделник) – почивен ден. 

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

2 отзива за ЕТИОПИЯ Гуджи Кайон Маунтайн | Микро-партида # 7

 1. Спас Димитров (потвърден клиент)

  Уникално кафе, което всеки любител на качествените кафета трябва да опита! 🙂

 2. iionkov (потвърден клиент)

  Чудесно!

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.