НИКАРАГУА Финка Монтезумба

(3 клиентски отзива)

17.95 лв.

Тази партида специално кафе, сорт Червен Катуай, идва от Финка Монтезумба, която е собственост на Глория Ривас и Хуберт Агилар. Фермата е разположена на 1,400 – 1,700 метра надморска височина и кафето се отглежда под естествения навес на дървета ликвидамбар, гуава и бор.

Това кафе ни впечатли със своят добре балансиран вкусов профил с нотки на ананас, портокал, лимон, костилкови плодове като нектарина и кайсия, млечен шоколад и сладост на захарна тръстика и карамел/тофи, подкрепени от кремообразно тяло, приятна цитрусова киселинност и нотки на черен чай за финал.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 50 лв.

Изчистване

Описание

NICARAGUA MONTEZUMBA | CAFETOS DE SEGOVIA

Произход: Никарагуа

Регион: Нуева Сеговия, Кордилера Дипилто-Джалапа, Мозонте

Производител: Beneficio Cafetos de Segovia

GPS координати: 13°38’43.5″N 86°27’13.8″W

Ферма: Финка Монтезумба, собственост на Глория Ривас и Хуберт Агилар

Надморска височина: 1,400 – 1,700 м.н.в.

Партида # 031 Montezumba

Сорт: 100% Арабика | Red Catuai;

Процес на обработка: Мокър метод (с отстраняване на плода и ферментация), изсушаване на слънце.

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, флорален/бели цветя;

Тяло – кремообразно;

Вкус – ананас, портокал, лимон, костилкови плодове като нектарина и кайсия, млечен шоколад, черен чай, захарна тръстика, карамел/тофи, мед;

Послевкус – продължителен и сладък, с приятна цитрусова киселинност и с нотки на черен чай за финал.

 

 

Партида # 031 Montezumba

Тази партида специално кафе, сорт Червен Катуай, идва от Финка Монтезумба, собственост на Глория Ривас и Хуберт Агилар. Фермата е разположена на 1,400 – 1,700 м.н.в. на север от град Мозонте и в близост до границата с Хондурас.

През 2000 год., Глория и Хуберт закупуват 7 хектара земя и създават фермата (финка) Монтезумба. През годините, те разширяват фермата и днес тя е около 20 хектара, но от тях само 8.5 хектара са засадени с кафе, предимно сортове Маракатура, Катуай, Катура и Марагогайп.

Те са оставили по-голямата част от първоначалната гора непокътната и отглеждат кафето под естествения навес на дървета ликвидамбар, гуава и бор. Това, в комбинация с голямата надморска височина, води до по-бавното узряване на кафеените черешки и концентрация на захари в плода, но от друга страна представлява предизвикателство при прибиране на реколтата, защото теренът е стръмен и труден за достъп на превозни средства. Когато вали, много е трудно да се стигне до фермата с кола, тъй като пътят лесно се наводнява. Много често по време на прибиране на реколтата им се налага да транспортират чувалите с кафе пеша, минавайки през гората до място, откъдето може да бъде натоварено на малки камиони и транспортирано до Бенефисио Кафетос де Сеговия за по-нататъшна обработка. Глория и Хуберт работят с Марта и Ана и техният екип, които предоставят насоки за управление на фермата, избор на сортове, прибиране на реколтата и първична обработка на кафеените черешки, контрол на качеството и износ, както и устойчиви земеделски практики.

 

Бенефисио Кафетос де Сеговия

Cafetos de Segovia е станция за обработване на кафе (бенефисио), разположена между Мозонте и Окотал и заобиколена от ферми за кафе, което улеснява производителите да доставят мокрият пергамент в същия ден, след като кафеените черешки са обрани и преминали през първична обработка.

През 2015 г. семейство местни производители установяват, че цените плащани за кафеените черешки в региона са твърде ниски и решават да започнат да произвеждат висококачествено кафе в собствената си ферма. За целта, те построяват “бенефисио”, за да добавят стойност към продукта си и сега тази станция за обработване се управлява от сестрите Марта и Ана, заедно с техния екип.

Станцията за обработване на кафе обслужва както техните ферми, така и фермите на роднини и на няколко други производители от района, като общо 47 ферми работят с Cafetos de Segovia. В пика на сезона за прибиране на реколта до 300 кинтала на ден се доставят до станцията, която има капацитет за сушене от 3000 кинтала (1 кинтал е приблизително 46 кг зелено кафе). През сезона в станцията работят около 30 човека.

По-голямата част от кафето се доставя като мокър пергамент или кафеени черешки, а 80% от партидите се обработват чрез мокрият метод. Сушенето обикновено започва на циментови площадки, на сянка за 5-6 дни и след това директно на слънце. Всички циментови площадки са покрити с черна мрежа, така че кафето да не се допира директно на цимента. Изсушаването на сянка е необходимо, тъй като слънцето грее силно на тази по-ниска надморска височина (под 900 м.н.в.). Мокро-обработените партиди се оставят да изсъхнат на слънце за около 14-16 дни, в зависимост от времето.

Всяка година, Cafetos de Segovia участва със свои партиди кафе в Cup of Excellence и винаги се класира в предните места.

 

Сорт Арабика: Червен Катуай

Тази партида специално кафе е съставена от един единствен сорт кафе арабика – Червен Катуай, който е отгледан на 1,400 – 1,700 метра надморска височина във Финка Монтезумба.

Сорта Катуай е кръстоска между високопродуктивният сорт Mundo Novo  и компактният сорт Caturra и е създаден от Агрономическия Институт на Сао Пауло в Кампинас, Бразилия. Сорта Катуай произхожда от групата на Бурбон-Типика и има две основни разновидностти – дръвчета, раждащи червени или жълти кафени плодове/черешки.

Създаден през 1949 г. след кръстосване на жълт сорт Caturra и Mundo Novo, първоначално сорта е бил наречен H-2077. През 1972 г., сорта Катуай е пуснат в Бразилия след като е направена родословна селекция (селекция на отделни растения през последователни поколения) и в момента е широко разпространен както в Бразилия, така и в страните от централна Америка.

В зависимост от това къде и как е отгледан и обработен, вкусовият профил на сорта Катуай основно се характеризира с нотки на шоколад, карамел, карамелизирана захар, мед, бадеми и подправки като индийско орехче и сладка трева (сладка липия), като червеният Катуай има тенденцията да бъде по–комплексен от жълтият Катуай.

 

Нуева Сеговия – Мозонте

Нуева Сеговия се намира в централните планински части на Никарагуа и на север граничи с Хондурас. Теренът в тази част на страната е пресечен, като скалистите планини, достигащи 1,800 м.н.в., се редуват с дълбоки долини и създават многобройни микроклимати. Докато западните склонове са сухи и защитени от влажните ветрове на карибско море, източните склонове са едно от най-влажните места в света.

Близостта на Pico Mogotón, неактивен вулкан на границата с Хондурас, гарантира плодородието на почвата в планинската верига кордилера Дипилто-Джалапа. Спрямо другите региони на Никарагуа, Нуева Сеговия не произвежда големи количества кафе, но регионът е изградил силна репутация в производството на най-добрите кафета в страната: всяка година, партиди от Нуева Сеговия се класират в първите места на Cup of Excellence.

Репутацията на райони като Мозонте, Дипилито и Ел Суятал се издигна през последното десетилетие, след като пекарните за специални кафета откриха сложните и екзотични профили на кафетата от тези райони, които исторически са били смесвани и изнасяни като бленд под общото име “Нуева Сеговия”.

Община Мозонте се намира на 234 километра от град Манагуа, столицата на Никарагуа. На север граничи с Република Хондурас, на юг с община Тотогалпа, на изток с общините Сан Фернандо, Сиудад Антигуа и Телпанека и на запад с Окотал и Дипилто. Икономиката на Мозонте основно е концентрирана в селското стопанство, предимно в производството на царевица, боб, кафе и зеленчуци, както и в отглеждането на земеделски култури като сорго, таро, домати, пипиан, тиква, цитрусови плодове и захарна тръстика.

 

Никарагуа: земя на езерата и вулканите

Кафето е въведено в Никарагуа от католически мисионери през 1790 год., като първите търговски плантации се появяват в департамента Манагуа. Въпреки, че Никарагуа отглежда кафе за търговски цели повече от век, през годините успехът на кафе индустрията е възпрепядстван от политическите борби. През последните години плантациите за кафе, които някога са били завзети от сандинистите, са върнати на местните семейства и индустрията прави големи крачки към производството на много висококачествени партиди кафе.

Днес производството на кафе е концентрирано в три департамента (региона), които са разположени в северната част на централната планинска верига на Никарагуа: Нуева Сеговия, Матагалпа и Хинотега. И трите региона са добре известни със своите плодородни вулканични почви, влажен тропически климат и богато еко-разнообразие, включително и почвено покритие като лишеи, мъхове и папрати.

Никарагуа е най-голямата страна по площ в Централна Америка и предлага изненадваща гама от вкусови профили, благодарение на многобройните си микроклимати и отличителни сортове кафе арабика. С подобряване на практиките в отглеждането, проследимостта и качеството на партидите, производството на специални кафета в Никарагуа непрекъснато нараства и страната има голям потенциал. Много производители в страната експериментират с нови сортове кафе и методи на преработка, което прави Никарагуа атрактивна дестинация за любителите на специални кафета.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Cafetos de Segovia / FSC

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

3 отзива за НИКАРАГУА Финка Монтезумба

 1. genuinebg (потвърден клиент)

  Много балансиран и приятен вкус със силен аромат, няма грам натрапчивост от към киселинност. Идва ти да пиеш и пиеш още и още. Идеално е за епсресо и френска преса. Определено отива в топ 3 на любимите.

 2. Юлиян Байчев (потвърден клиент)

  Повече от отлично. Препоръчвам.

 3. Драгомир Минков (потвърден клиент)

  Чудесно кафе!

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.