БУРУНДИ Гакенке | Партида Гатара

22.95 лв.

Тази натурална партида, съставена от сорт Червен Бурбон, е обработена в станцията Гакенке, която е разположена на 1,672 м.н.в. в района на селцето Гакенке, провинция Каянза. Станцията получава кафеени черешки от 2,667 малки фамилни ферми, разположени на 1,500 – 1,800 м.н.в. в областта Гатара. В Бурунди няма големи ферми или плантации – всичкото кафе се отглежда в малки фамилни ферми, които имат между 250 и 300 кафеени дръвчета, като всяко дърво ражда средно около 1.5 кг кафеени черешки. За създаването на тази натурална партида (клас 1, specialty) са използвани най-висококачествените кафеени черешки, които са бавно изсушени в продължение на 3-4 седмици, което е довело до значителна концентрация на сладост и плодови нюанси в кафето.

От трите партиди, които дегустирахме от Бурунди, тази натурална партида изпъкна на къпинг масата. Високото качество се вижда както на ниво зелено кафе, така и в чашката. Ароматът е сладък, с флорални нотки и фина пикантност на фона. Още от първите глътки се усещат шоколад, костилкови плодове и наситен карамел. Вкусовият пофил се разгръща в доминиращи нотки на тъмен шоколад, нектарина, (черна) череша, карамел и черен чай, подкрепени от зряла ягода, кайсия, сладък цитрус като мандарина, червено грозде и винени нотки, тръстикова захар и пикантни нотки на карамфил. Кафето оставя продължителен и сладък послевкус с нотки на костилкови плодове, черен чай и фина пикантност за финал. Очаквайте плътно и кремообразно тяло, сладка плодова/винена киселинност и продължителна сладост в чашката.

В зависимост от начин на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо), съотношение кафе към вода и степен на смилане, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Описание

BURUNDI GAKENKE | GATARA NATURAL LOT


Произход: Бурунди

Регион: провинция Каянза, Гатара, Гакенке;

Производител: GreenCo Coffee

Станция: Гакенке

Партида # 11241

Ферма/и: 2,667 малки фамилни ферми, разположени на 22 хълма в района Гатара;

 • Надморска височина: 1,500 – 1,800 м.н.в.;
 • Класификация: малки фамилни ферми със смесено отглеждане на различни земеделски култури;
 • Средна площ: около един хектар, засаден с 250 – 300 кафеени дръвчета, като всяко дърво дава средно 1,5 кг кафеени черешки годишно;
 • Почва: хигро-ксеро-феразоли с богато съдържание на фералик;
 • Климат: тропически високопланински, с температури вариращи от 12°C до 24°C.

Сорт Арабика: Red Bourbon;

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла в продължение на 21-28 дни. Процесът на обработка преминава през следните стъпки:

 • Пресортиране: Станцията Гакенке има стриктни правила при приемане на кафеени черешки от фермерите. На специално обозначени места, фермерите пресортират своето кафе преди да го предадат за обработка в станцията. Това става, като първоначално черешките се преглеждат на ръка върху мрежести маси, след което се потапят във водни вани и изплуващите на повърхността плодове се отстраняват. По този начин фермера премахва неузрелите и/или наранени кафеени черешки, които имат по-ниска плътност и изплуват на повърхността. Този метод на предварително сортиране е голяма стъпка към по-качествена чашка.
 • Прием: При приемане, кафеените черешки се инспектират отново и се отстраняват (ако има пропуснати) неузрели и/или наранени от насекоми плодове, преди партидата да бъде приета за обработка. Сортираното тегло на приетите кафеени черешки се записва в регистъра на станцията и всеки фермер получава разписка. Така станцията може да проследи всяка една пълна партида за износ до фермерите, които са допринесли за създаването и.
 • Обработка: След приемане, кафеените черешки се сортират по плътност, като тези с най-висока плътност ще бъдат използвани за микро-партиди, като тази. След като се измият със чиста вода, кафеените черешки се прехвърлят в секцията за сушене, където се разстилат на тънък слой върху масите за сушене, тип “африкански легла”. Докато съхнат, кафеените черешки ежедневно се обръщат на всеки 30 минути, за да се гарантира правилна суха ферментация и да се осигури равномерно изсушаване. Докато протича сухата ферментация (натуралната обработка), около масите за сушене с натуралните партиди може да се усети аромат на стафиди и вино.
 • Сортиране и класификация: Когато изсъхнат до желаното ниво, кафеените черешки се опаковат в чували се транспортират до склад на GreenCo, където екип от дегустатори-експерти проверява и оценява всяка една партида, докато кафето отлежава. Когато пертидата е готова за експорт, тя се изпраща до сухата мелница „Budeca Dry Mill“, където пергамента се олющва, полученото зелено кафе се сортира, класифицира и опакова в чували за износ.

Клас/Качество: 1, Specialty

SCA score: 86.5

Степен на изпичане: City

 • Профил: създаден от А. Маринов
  • Drying Stage: 42.15%
  • Maillard Stage: 42.97%
  • Development Stage: 14.88%
 • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – сладък, флорален, с фина пикантност на фона;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – тъмен шоколад, нектарина, (черна) череша, карамел и черен чай, подкрепени от (зряла) ягода, кайсия, сладък цитрус/мандарина, червено грозде и винени нотки, тръстикова захар, и (пикантни нотки на) карамфил;

Послевкус – продължителен и сладък с нотки на костилкови плодове, черен чай и приятна пикантност за финал; сладка плодова/винена киселинност и продължителна сладост в чашката.

∗ Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне/екстракция!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.