Posted on

Какво е специално кафе (specialty coffee)?

Решихме да внесем яснота относно термина „специални кафета“, защото все повече се тиражира, че едно кафе е specialty coffee само ако е постигнало 80+ точки в конкурса Cup of Excellence. Конкурса Cup of Excellence не е критерий за specialty coffee, а е един от многото конкурси/аукциони като Best of Panama, Carmo Best Cup, Huila Best Cup, Project Origin и други. Дали едно кафе а специално (т.нар. „specialty coffee“) се определя по критериите/стандартите на S.C.A. (Specialty Coffee Association), така че е малко странно (дори смешно) да се каже, че специални кафета са само тези, които идват от конкурсите Cup of Excellence 🙂

Когато си зададем въпросът –

„Какво прави Специалните кафета толкова специални?“

– отговорът, който ни идва на ум е: КАЧЕСТВОТО!

Терминът „Специално кафе“ (Specialty Coffee) се отнася за най-висококачествените зърна зелено кафе Арабика, майсторски изпечени до ниво, което изкарва на преден план най-добрия вкусов профил на самото кафе, което след това трябва да бъде правилно сварено, в съответствие с установените стандарти на SCA (Specialty Coffee Association).

Montecristo Esmeralda
Вкусов профил

На ниво зелено кафе, Специалното кафе може да се определи като кафе, което няма първични дефекти и демонстрира отличителен вкусов профил по стандартите на S.C.A. Тези стандарти означават резултат от 80 точки или повече и отлично или изключително качество в следните категории: букет (ароматът, който се усеща при прясно смляно кафе) / арома (ароматът на свареното кафе), вкус, послевкус, киселинност, тяло, баланс, еднаквост, чистота на чашката, сладост, дефекти, цялостно представяне на кафето  или най-общо казано – не всички кафета са създадени равни!

Специалното кафе е съвкупност от трудa и отдадеността към постигане на високо качество от всички участници по веригата, като се започне от производителя на кафе, премине се през купувача на зелено кафе, бутиковите пекарни за кафе и се стигне до баристите в еспресо баровете. Специално кафе може да има само тогава, когато всички участници по веригата работят в хармония и са фокусирани върху стандартите и достигането на високи постижения от начало до край.

Великолепното кафе започва с производителя, чието семейство вероятно е прекарало поколения наред, за да усвои уменията да произвежда възможно най-висококачествено кафе. За тези производители най-важно е качеството, а не количеството както е при ниските класове кафе (т.нар. масови/конвенционални кафета). Само кафетата без първични дефекти и набрани в пика на сезона продължават напред към следващите участници по веригата. За производителя, възможността да произведе едно по-високо качество кафе, означава по-висока продажна цена.

За да можем да говорим за Specialty Coffee, трябва добре да познаваме пътят на кафето от едно обикновено зърно до чашата ароматно кафе. А това означава добре да познаваме сортовете кафе и техните характеристики; да познаваме регионите и техните микро-климати (т.нар. тероар); да сме изпитали от първа ръка как се сади, отглежда, бере и обработва зеленото кафе; да знаем различните качества и класове на зеленото кафе; да имаме опит в печенето на кафе и да знаем как да отключим най-добрия вкусов профил на всяко едно тях. За нас ще бъде удоволствие да споделим с вас нашия опит и познания, които сме натрупали през годините.

Добре дошли в света на висококачествените кафета – т.нар. Специални кафета!

Нашите кафета