ГВАТЕМАЛА Финка Сан Себастиан

(1 клиентски отзив)

17.95 лв.

Тази партида специално кафе идва от Финка (ферма) Сан Себастиан, която е разположена по склона на вулкана Акатенанго. В продължение на 132 години, Финка Сан Себастиан е собственост на фамилията Файа и продължава да произвежда едни от най-фините кафета в региона Антигуа.

Това кафе има комплексен вкусов профил с доминиращи нотки на тъмен шоколад, червена ябълка, грозде, (червен) касис, и ядки макадамия, подкрепени от портокал, карамел и кафява захар. Продължителен, сладък и елегантен послевкус с нотки на какао/тъмен шоколад и ядки макадамия; плътно, кадифено тяло и балансирана грейпфрутова/цитрусова киселинност. Като цяло, това е едно сладко и много-добре балансирано кафе.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 50 лв.

Изчистване

Описание

GUATEMALA GENUINE ANTIGUA | Finca San Sebastián

Произход: Гватемала

Регион: Сакатепекез, Антигуа, Сан Мигел Дуеняс;

Производител: Естуардо Файа Кастийо;

Ферма: Финка Сан Себастиан

GPS координати: 14°31’13.2″N 90°48’47.3″W

Надморска височина: 1,500 – 2,200 м.н.в.

Партида # 17

SCA score: 85.0

Сорт: 100% Арабика | Bourbon, Caturra, Villa Sarchi;

Процес на обработка: Мокър метод (с отстраняване на плода и ферментация), изсушаване на слънце.

Вкусов профил:

Аромат – сладък, какао, карамелизирана захар; фини цветни нотки на фона;

Тяло – плътно, кадифено;

Вкус – комплексен, с доминиращи нотки на тъмен шоколад, червена ябълка, грозде, червен касис и ядки макадамия, подкрепени от портокал, карамел и кафява захар;

Послевкус – продължителен, сладък и елегантен с нотки на какао/тъмен шоколад и макадамия; балансирана грейпфрутова/цитрусова киселинност.

 

 

Партида # 17

Тази партида специално кафе е отгледана и обработена във Финка Сан Себастиан, която в продължение на 132 години произвежда едни от най-висококачествените кафета в Антигуа, Гватемала. Кафето във Финка Сан Себастиан се отглежда на 1,500 – 2,200 метра надморска височина под естествения навес на дървета инга и макадамия, които предпазват кафеените насаждения от директната слънчева светлина през деня и от замръзване (слана) през нощта. Освен, че осигуряват сянка на кафеените насаждения, дърветата инга също така обогатяват почвата с азот, който е от съществено значение за развитието на кафеените дръвчета и плодове.

В сезона за прибиране на реколтата, около 1,030 семейства участват в беритбата и обработването на кафето. То преминава през много внимателен процес на обработка, за да се гарантира неговото високо качество. Кафеените черешки се берат селективно и се обработват още в същия ден.

След като се доставят в мократа мелница на фермата, кафеените черешки преминават през флотационни басейни, където се сортират по плътност, като се отстраняват недостатъчно узелите черешки. След това, кафеените черешки преминават през обработка, където обвивката и плодовата пулпа се отстраняват и полученото пергаментно кафе се оставя да ферментира в продължение на 20-24 часа.

След като ферментацията приключи, пергаментното кафе се измива обилно с чиста вода и се оставя да изсъхне на слънце в продължение на 12-18 дни, в зависимост от времето. Докато съхне, пергаментното кафе се обръща постоянно, за да се гарантира равномерно изсушаване. Когато желаната влажност е постигната, пергаментното кафе се слага в чували и се оставя да почине в складовете на фермата. На този етап партидите се дегустират за качество и профил и когато кафето е готово за износ, пергамента се олющва и зеленото кафе се сортира по цвят, размер и плътност, и се пакетира в чували за износ.

 

Профил на производителя: Финка Сан Себастиан

Историята на Финка Сан Себастиан започва преди 132 години, през 1890 год., когато земята е била закупена от Дон Салвадор Файа Сантос – във времена, когато производството на кафе в Гватемала тепърва е започвало. Фамилията Файа превъща плантацията в семейно наследство, като в момента пето поколение Файа управлява семейната ферма. През годините, с всяко поколение, процесите във фермата се подобряват.

Финка Сан Себастиан се намира в един от най-известните кафе-региони в света – региона Антигуа Гватемала. Фермата е разположена на 1,500 – 2,200 метра, на склона на вулкана Акатенанго. Почвата е богата, вулканична, което я прави идеална за отглеждането на висококачествено кафе. Сортовете кафе Арабика, които се отглеждат във фермата са Бурбон (50%), Катура (30%), Вийа Сарчи (10%), а останалите 10% са Гейша, Жълт Бурбон, Жълта Катура и Пакамара.

Със своята площ от 2,200 хектара, тя е най-голямата ферма в региона, но само 460 хектара са засадени с кафе. Останалата част от земята е разпределена за отглеждане на ядки макадамия (146 хектара), частен природен резерв (1,100 хектара), горско производство (195 хектара), защитена гора (201 хектара), отглеждане на авокадо (13.50 хектара), и 20 хектара са заделени за кравеферма.

Във фермата се използват земеделски практики, които са съобразени с опазването на околната среда. Една от основните цели на фермата е да използва всички органични отпадъци от различни производствени сектори. При производството на кафе, това включва пергамента, плодовата пулпа, и отпадъчната вода от мократа обработка.

Финка Сан Себастиан е също и “дом” за 1,030 семейства – 120 семейства постоянно живеят на територията на фермата, като допълнително 910 семейства идват да работят през сезона за прибиране на реколтата. Във фермата има училище, в което се обучават децата на работниците, а също и деца от съседни райони. Също така, на територията на фермата има и медицинска клиника.

Освен финка Сан Себастиан, фамилията Файа притежават още няколко ферми и бенефисио в района на Антигуа – фермите Ел Темпикске, Ла Комунидад, Ла Тасита и Сан Мигел, а също така и Бенефисио Сан Мигел.

 

Сортове Арабика: Бурбон и естествени мутации

Сортовете кафе Арабика, които се отглеждат във фермата са Бурбон (50%), Катура (30%), Вийа Сарчи (10%), а останалите 10% са Гейша, Жълт Бурбон, Жълта Катура и Пакамара. Тази партида специално кафе е съставена от сортовете Бурбон (Bourbon), Катура (Caturra) и Вийа Сарчи (Villa Sarchi), като сортовете Катура и Вийа Сарчи са естествени мутации на сорта Бурбон.

Сорта Бурбон е един от най-важните в културно и генетично отношение сортове кафе Арабика, известен с отличното си качество и вкусов профил, когато е отглеждан на големи надморски височини. Бурбонът расте най-добре на височини от 1,100 до 2,000 метра над морското равнище. Въпреки, че в Латинска Америка до голяма степен той е заменен с подсортове, които произлизат от него (включително Caturra, Catuai и Mundo Novo), сорта Бурбон продължава да бъде култивиран в Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Перу и Бразилия.

Бурбонът има големи, широки листа с вълнообразни ръбове и имат повече вторични клони в сравнение с други кафеени дървета. Кафеените черешки могат да бъдат червени, жълти или розови в зависимост от подсорта. Червен, жълт и розов (понякога известен като оранжев) Бурбон са сортове с естествена мутация на един рецесивен ген.

Сортa Бурбон е ценен заради своя изключителен вкусов профил: комплексна киселинност, прекрасен баланс, сладък, сложен и деликатен – това е „Пино Ноарът“ сред кафетата. Често има сладки, карамелени нотки и приятна и свежа киселинност, но вкусовият профил ще варира в зависимост от тероара.

Сорта Катура е естествена мутация на сорта Бурбон. Открит е на плантация в щата Минас Жерайс в Бразилия някъде между 1915 и 1918 г. Характерно за този сорт е, че той има едногенна мутация, която кара растението да остане по-малко (т.нар., джудже) в сравнение с Бурбон или други сортове арабика. Сорта Катура има две основни разновидностти – дръвчета, раждащи червени или жълти кафени плодове/черешки.

Сорта Катура дава по-висок добив от Бурбон, обикновено поради това, че растението е по-късо и с по-къси разстояния между клоните, но изисква повече грижи и торене. Подобно на сорта Бурбон, Катура се адаптира добре към повечето терени, но най-добре се развива между 1,200 и 2,000 метра над морското равнище, в райони с годишни валежи между 2,500 и 3,500 mm. На по-голяма надморска височина качеството се повишава, но производството намалява.

Сорта Вийа Сарчи (Villa Sarchi, наричан още “La Luisa” или “Villalobos Bourbon”) е също естествена мутация на сорта Бурбон. Вийа Сарчи има едногенна мутация, която кара растението да остане по-малко (наречено „джудже“) в сравнение с Бурбон. Сортът е открит в Коста Рика през 50-те или 60-те години на миналия век в северозападния регион на провинция Алахуела, в селцето Сарчи и впоследствие е преминал родословна селекция (селекция на отделни растения през последователни поколения). Клоните на сорта Вийа Сарчи са разположени под наклон от 45° спрямо ствола, а листата са с бронзов цвят. На по-голяма надморска височина продуктивността на растението е добра, особено ако се засажда под сенчести дървета и се наторява редовно.

 

Регион Антигуа:  кафе с традиция

Антигуа e може би най-известният регион на Гватемала за отглеждане на кафе. Той е характерен с богата вулканична почва, ниската влажност на въздуха, обилно слънце и прохладни нощи. Планинските части на региона Антигуа произвеждат едни от най-забележителните кафета на Гватемала. В превод от испански, Антигуа означава античен/древен и град Антигуа е наистина такъв. Градът е богат на барокови испански архитектурни и колониални наследствени обекти и е потопен в местната култура на маите. Долината около град Антигуа (от която региона получава името си) е заобиколена от три вулкана: Агуа/Agua, Фуего/Fuego и Акатенанго/Acatenango. От време на време, Fuego – един от трите активни вулкана на Гватемала – добавя свеж слой богата на минерали вулканична пепел към почвата на Антигуа. Вулканичната пемза в почвата задържа влагата, което помага за да се компенсират ниските валежи в Антигуа.

Почвата е с вулканичен произход и е богата на минерали, хранителни вещества и седименти, който са идеални за отглеждане на едно уникално и отличително кафе. Смята се, че долината на Антигуа е била някога езеро и след оттичането на водата, натрупаните седименти правят земята много плодородна и влияят върху уникалния вкус на кафето.

Дъждовният сезон продължава 6 месеца, започвайки от май до октомври, а сухият сезон е от ноември до април. От ноември до януари сухият сезон е прохладен, като температури спадат до около 14 °С, а от февруари до април сухият сезон е топъл със средни температури от 24 °С. Годишните валежи обикновено са между 1200 и 1500 мм. Този уникален климат на Антигуа произвежда едни наистина великолепни кафета.

През 2000 г., региона Антигуа получава “Защитено наименование за произход” под името “Genuine Antigua”. През същата година, производителите на кафе от региона Антигуа се обединяват и създават Asociación de Productores de Café Genuino Antigua (APCA), чиято основна цел е да сертифицира автентичността и качеството на всяко кафе, което е произведено в границите на региона Антигуа.

 

Гватемала:

Името „Гватемала“ идва от древния език Нахуатъл и означава „място на много дървета“. През 1773 г., Йезуитските свещеници пренасят кафето в Гватемала и неслучайно, тази Латино-американска страна се е превърнала в източник на едни от най-фините кафета в света. С планини, издигащи се над 4000 метра надморска височина, високопланинските части на Гватемала са подходящи за отглеждане на кафе Арабика с широка гама от вкусове.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Финка Сан Себастиан

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

1 отзив за ГВАТЕМАЛА Финка Сан Себастиан

 1. Йордан Янакиев (потвърден клиент)

  Спрямо Иргачеф и Монтезумба, това кафе е по-малко комплексно, но е много деликатно, балансирано и приятно за пиене. По-тъмно е изпечено спрямо предните две, вероятно поради храктера на кафето. Подходящо е за хора, които предпочитан по-малко киселинни кафета. По-вкусно е когато поизстине малко. Послевкусът на какао/черен шоколад е сладък и продължителен. Отлично кафе, но отстъпва на Иргачеф и Монтезумба, поне според моя вкус, който предпочита по-комплексен вкус с леко по-изявена киселинност и прозрачност.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.