Разпродажба!

ЕЛ САЛВАДОР Финка Ла Реформа

(1 клиентски отзив)

Original price was: 23.95 лв..Current price is: 21.56 лв..

Тази натурална партида идва от Финка Ла Реформа, която е разположена върху плодородните зелени хълмове на Санта Ана, в западната част на Ел Салвадор, чиито богати вулканични почви и мек климат осигуряват идеални условия за отглеждане на висококачествено кафе. Дон Рафаел Алварес Лалинде създава Финка Ла Реформа през 1892 г. и днес, 132 години и няколко поколения по-късно, потомците на Дон Рафаел все още притежават и управляват Финка Ла Реформа, заедно с няколко други близки ферми, както и Бенефисио Ел Борболон, където тази партида е обработена. Със своята вертикална интеграция от собствени ферми и бенефисио за пълна обработка на кафе и износ, фамилията Алварес имат възможност да контролират качеството на партидите на всеки един етап от производството.

Качеството на тази партида се вижда ясно на ниво зелено кафе, а при къпинг има солидните SCA 86.0 точки. Но точките по скалата на SCA не са всичко. Удоволствие е да се работи с тази партида – независимо от различните профили на печене, с които експериментирахме, всеки път кафето имаше страхотен вкус при къпинг и приготвяне чрез стандартните методи (филтрация, еспресо, френска преса и кафеварка). Решихме да се спрем на профил, който изкарва една балансирана, но в същото време богата на вкусове чашка, която има подчертано сладък и плодов профил, с доминиращи нотки на череша, сушена синя слива, ванилия, млечен шоколад и стафиди (комбинация, ясно напомняща на шоколадови стафиди), подкрепени от къпина, тъмно грозде, мед, захарна тръстика/нотки на ром и сладки подправки. Кафето оставя продължителен и сладък послевкус с нотки на сушени плодове, сладки подправки и ром за финал. Тази натурална партида се характеризира с балансирана сладост, придружена от елегантна плодова киселинност, която придава на кафето приятна свежест. Всяка чаша е истинско вкусово изживяване, което ще зарадва любителите на кафето със своята сложност и финес. Насладете и се!

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Описание

EL SALVADOR FINCA LA REFORMA | EL BORBOLLON


Произход: Ел Салвадор

Регион: Планинска верига Апанека-Иламатепек, Санта Ана, Калзонтес Ариба;

Производител: фамилия Алварес | Beneficio El Borbollon

Ферма: Финка Ла Реформа

 • Надморска височина: 1,300 – 1,400 м.н.в.
 • Площ: фермата се простира върху площ от над 30 хектара, засадени предимно със сортовете Red Bourbon, Pacas, Parainema, Gesha и SL28, които растат под естествената сянка на местни дървета и дървета инга. Сенчестите дървета намаляват температурата и предпазват кафеените дръвчета от директните слънчеви лъчи, предотвратяват ерозията на почвата и осигуряват местообитание за птици и други диви животни.
 • Почва: плодородна пясъчно-глинеста почва, обогатена от изригванията на стратовулкана Иламатепек, а също така, засадените дървета инга фиксират азота в почвата;
 • Средни температури: 22°C
 • Годишни валежи: 2,500 mm.
 • Екологични практики: фермата използва устойчиви земеделски практики, базирани на изискванията на Rainforest Alliance, но не е сертифицирана.

Партида # G156 Red Natural

Сорт Арабика: Red Bourbon, Pacas (естествена мутация на сорта Bourbon);

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху повдигнати маси за сушене (тип „африкански легла“) в продължение на 19 дни. Тази конкретна партида e била специално подготвена от Бенефисио Ел Борболон за нашите партньори от Falcon Specialty Coffee, избирайки комбинация от различни дневни партиди от Финка Ла Реформа, за да се постигне желаният вкусов профил. Името на тази партида е „Red Natural“ и всяка кафеена череша, използвана за съставянето и, е трябвало да отговаря на определено ниво на зрялост, измерено чрез Brix. Кафеените черешки във фермата се берат селективно на ръка от берачи, които са специално обучени да избират само най-добрите и напълно зрели кафеени черешки. При прием в Бенефисио Ел Борболон, кафеените черешки са преминали през флотационни вани, като по този начин се гарантира, че само най-плътните и качествени кафеени черешки ще продължат като част от тази партида. След преминаване през флотационните вани, кафеените черешки са оставени да изсъхнат бавно на слънце върху повдигнати маси за сушене, като постоянно са били обръщани за да се гарантира правилна суха ферментация и равномерно изсушаване на черешките.

Клас/Качество: SHG EP, Specialty

SCA score: 86.00

Степен на изпичане: City

 • Профил: създаден от А. Маринов
  • Drying Stage: 46.49%
  • Maillard Stage: 37.72%
  • Development Stage: 15.79%
 • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – сладък, сушени плодове, цветни нотки на хибискус;

Тяло – плътно, сиропено;

Вкус – подчертано сладък и плодов вкус, с нотки на череша, сушена синя слива, ванилия, млечен шоколад и стафиди, подкрепени от къпина, тъмно грозде, мед, захарна тръстика и фини нотки на ром, сладки подправки;

Послевкус – продължителен и сладък с нотки на сушени плодове, сладки подправки и ром за финал; сладка и балансирана плодова киселинност, която придава на кафето приятна свежест.

∗ Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне/екстракция!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Beneficio El Borbollon

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

1 отзив за ЕЛ САЛВАДОР Финка Ла Реформа

 1. veselina (потвърден клиент)

  Много добро кафе! Отне ми време да намеря точните параметри на приготвяне за да получа желания от мен вкусов профил, но сега вече стана едно от любимите ми кафета.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.