ЕТИОПИЯ Герба Шакича | Микро-лот # 1

(4 клиентски отзива)

20.95 лв.

Кафетата от региона Гуджи винаги са ни впечатлявали със своят комплексен, но в същото време балансиран вкусов профил и тази натурална партида е пример за това.

Освен със своите 88.0 точки (SCA score) на къпинг, това натурално кафе определено ни впечатли, когато го опитахме и на стандартните методи за приготвяне – филтрация/V60, френска преса и еспресо. Подчертано плодова чашка, с елегатни флорани нотки. Комплексен вкус с доминиращи нотки на сини боровинки, манго, сочна праскова и сладък тъмен шоколад, подкрепени от карамел, кафява захар/панела, какаови зърна, сладък цитрус като лимон “мейер”, черен чай и лимонова трева. Продължителен и сладък послевкус с нотки на бери и какао/шоколад, а когато кафето изстине, приятни нотки на лимонова трева за финал. Очаквайте плътно, шоколадово тяло и сладка плодова/винена киселинност. Истинска наслада за сетивата!

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 50 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

ETHIOPIA GERBA SHAKICHA LOT # 1

Произход: Етиопия

Регион: Гуджи, Буле Хора, Герба, Сакича кебеле;

Производител: Шонора Гата & синове | станция Шонора Герба;

GPS координати: 5°46’46.0″N 38°16’03.0″E

Надморска височина: 2,200 – 2,300 м.н.в.

Партида # 1

SCA score: 88.0

Сорт: 100% Арабика | местни наследствени сортове, селекции Мету-Бишари/JARC;

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

Аромат – сладък, флорален/жасмин, фини нотки на какао и бери;

Тяло – плътно, шоколадово тяло;

Вкус – сини боровинки, манго, (сочна) праскова, (сладък) тъмен шоколад, подкрепени от карамел, кафява захар, какаови зърна, сладък лимон “мейер”, черен чай и лимонова трева; фини  флорални нотки на фона;

Послевкус – продължителен и сладък, с нотки на бери, какао и лимонова трева; сладка плодова/винена киселинност.

 

 

Партида # 1

Тази натурална партида специално кафе е обработена в станция Шонора Герба, която е собственост на Шонора Гата и неговите синове. За съставянето на тази партида са използвани кафеени черешки както от семейната им ферма край град Герба, така и кафеени черешки от 150 малки фамилни ферми в и около селцето (кебеле) Сакича, което се намира в района Буле Хора, западна част на Гуджи. Фермите в Сакича кебеле са с площ от 0.5 до 8 хектара и са разположени на 2,200 – 2,300 метра надморска височина. Кафето се отглежда в богата вулканична почва, без използване на изкуствени торове и под естествения навес на тропически дървета. Някои от фермерите в Сакича също така отглеждат и други култури, като енсет и царевица, но те са за собствена консумация. По време на сезона за прибиране на реколтата, кафеените черешки се берат на ръка от семейството, а по-големите ферми наемат допълнителна работна ръка. Набраните кафеени черешки се доставят в събирателен център в Сакича или директно в станцията Шонора Герба.

Тази партида е обработена чрез натуралния метод и в станцията Шонора Герба следват традиционните етиопски практики. При приемане на кафеените черешки се прави скрининг, като черешките се потопяват във вода и визуално се проверяват и отстраняват неузрели, презрели и/или наранени черешки – всички кафеени черешки, които изплуват на повърхността се отстраняват от партидата. След като се измият, кафеените черешки се разстилат в тънък слой върху повдигнати африкански  легла и се оставят да изсъхнат в продължение на 15-21 дни, в зависимост от времето. Докато съхнат, кафеените череши се обръщат постоянно, за да се гарантира равномерно изсъхване. През обедните горещини, над африканските легла се опъва сенник (специална мрежа), който намалява директната слънчева светлина и осигурява лека сянка. През нощта, те се покриват, за да се предпазят от дъжд и/или конденз.

При натуралния метод, кафето се оставя да изсъхне без да се премахва плода и сухата ферментацията се извършва вътре в самия плод. Това позволява захарите и вкусовете от плода да преминат в самите зърна, което придава сладост, както и наситени плодови нотки в чашката. Натуралния метод е труден процес, тъй като кафеените черешки трябва да се обръщат постоянно за да се постигне последователно и равномерно сушене. Когато изсушаването се направи правилно, това ще доведе до сладка чаша и по-плътно тяло. В случая с тази партида от станция Шонора Герба, натуралният процес е това, което подсилва характера на кафето и придава този отличителен вкус на мус от боровинки.

Когато кафеените черешки изсъхнат до желаното ниво, те се слагат в чували и се оставят в склада на станцията за да починат. Изсушените дневни партиди се оценяват и класифицират, след което се комбинират в партиди въз основа на качеството и къпинг профил. След като сезона приключи, всички партиди jenfel (както се нарича в Етиопия изсъхналата кафеена черешка след натурална обработка) се транспортират до сухата мелница, където изсъхналият плод и пергамента се олющват и полученото зелено кафе се сортира, класифицира и опакова за износ. Интересен факт е, че всички партиди които са обработени в станцията Шонора Герба са оценени над 87 точки, което говори само по себе си за качеството на техните партиди.

 

Профил на производителя: Шонора Гата & синове

В началото на 90-те години на миналия век, по време на приватизацията на различни сектори в Етиопия, Шонора Гата закупува станция за натурално обработване на кафе в град Герба (“Шонора Герба”) и станция за мокро обработване на кафе в селцето (кебеле) Сакича (“Шонора Сакича”), които са били сред първите станции в региона Гуджи. Шонора Кофи е създадена преди 30 години от Шонора Гата, който сега е на 81 години. През последните 3 години синовете на Шонора Гата – Адугна и Морката – поемат смейния бизнес и управляват станциите и семейната ферма. Теразширяват станциите и ги модернизират с нови машини. Кафето е дългогодишен семеен бизнес – семейството притежава ферма за кафе, която се намира в околностите на град Герба, а също така работят и с други ферми от района.

Станциите обработват реколтата както от семейната ферма, така и кафеените черешки от 150 малки ферми от района на Сакича кебеле, което е класифицирано като кафе от региона Гуджи, но селцето е много близо до Гедеб. Фермерите в Сакича, като цяло са по-млади и по-добре образовани по отношение на отглеждане на кафе. Това, което може да се види в Сакича е, че кафеените дръвчета във фермите са по-добре подрязвани, черешките узряват по едно и също време и фермерите селективно берат черешките.

През последните години, фермерите в Герба и Сакича са изправени пред различни предизвикателства, като разходите за труд при събиране на реколтата са се увеличили, липсата на фиксирана цена за изкупуване на кафеените черешки прави планирането по-трудно, а също така има и проблем с транспорта. Шонора Кофи са се опитали да адресират всички тези проблеми като са инвестирали в подобряване на пътната инфраструктура към станции им, предоставят авансови плащания на по-големите ферми за подпомагане на разходите по прибиране на реколтата, а също така изкупуват кафеените черешки като плащат над пазарните цени.

Шонора Кофи също така предоставят на фермерите обучение по агрономия и подробен анализ на почвата за да може да се избере идеалният сорт кафе, който да се отглежда в конкретната почва на фермата. Също така, те всяка година дават награда на фермерите, които доставят най-добрите кафеени черешка в станцията, като по този начин се дава стимул на фермерите и се засилва връзката с тях.

 

Сортове Арабика: местни наследствени и селекции JARC

Сортовете Арабика, които фермерите в района на Герба и Сакича кебеле отглеждат са комбинация от сортове, предимно от изследователският център на Джима (селекции JARC), като 74110, 74112 и 74158, докато останалите са местни наследствени сортове, характерни за района, като напр., Wolishо, Dega и Kurume. Сорта Kurume е често отглеждан сорт кафе от фермерите в зоните Гуджи и Гедео. Понякога, местните фермери използват името Kurume и за селекции JARC, поради приликите в кафеените дръвчета. Селекциите JARC не са хибридни сортове или генетически манипулирани, а наследствени сортове Арабика с определени характеристики (“имунитет”) към заболявания, когато се отглеждат в идентифицираните тероари.

Сортовете кафе Арабика, които са използвани за тази натурална партида са предимно селекции Мету-Бишари/JARC, а именно, селекция 74110 и 74112, които са по-известни сред фермерите в региона под имената Gibirinna и Serto. “74” обозначава годината, в която тази селекция е направена – т.е. 1974 год., докато “110” и “112” е номера на спесимена/селекцията, който е идентифициран да е устойчив на определени заболявания и да може да се развива успешно в тероара. Селекция (сорт) 74110 е избран от оригиналното “дърво майка” в село Бишари, провинция Мету, зона Илубабор, докато селекция 74112 проихожда от диви кафеени растения в гората Мету-Бишари, зона Илубабор.

 

Регион Гуджи: комплексни и балансирани кафета

Дребните фермери в зоната Гуджи живеят в хармония с природата на 1,800 – 2,300 метра надморска височина. В сравнение с другите региони на Етиопия, отглеждането на кафе в Гуджи е сравнително ново явление. Младите кафеени дръвчета растат в богата на минерали вулканична почва, която предоставя благоприятна среда за сортовете Арабика.

През последните години, все повече вниманието на кафе-специалистите се насочи към зоната Гуджи. Този кафе-регион е значително по-различен от съседните Сидамо и Иргачеф. По-рано, зоната Гуджи е била категоризирана като подрегион на Сидамо, но през 2015 год. ECX (Ethiopia Coffee Exchange) я отделя от Сидамо и я обособява като отделен регион, заради нейните уникални и отличителни вкусови профили. Кафетата от зоната Гуджи предлагат комплексен, но в същото време балансиран вкусов профил, на който може да се насладите както на филтрация, така и на еспресо.

Кафетата, които се класифицират като кафе от регион Гуджи, включват кафета които произхождат от административните райони/области (woreda) Адола (Adola/Adoola Redi), Урага (Uraga), Хамбела (Hambela), Одо Шакисо (Odo Shakiso/Shakisso), Керча (Kercha) и Буле Хора (Bule Hora/Bulee Horaa), откъдето е тази партида.

 

Етиопия: люлката на човечеството и кафето!

Етиопските кафета са известни със своя уникален, комплексен вкусов профил, който не може да се открие на друго място. Трудно е да се определи “типичният” вкусов профил на етиопските кафета поради голямото разнообразие от сортове, но най-често те са характерни със своята изчистена плодова/винена чашка с подчертана киселинност и флорални нотки. Може да се каже, че комплексността на етиопските кафета се дължи на факта, че всеки малък фермер отглежда “свой собствен” уникален сорт и когато партидата се даде за обработка, обработвателната станция я консолидира с множеството други малки и уникални партиди и това води до създаването на един пъстроцветен бленд. През последните години, след премахването на ограниченията в Етиопия, започнаха да се появяват и големи частни ферми.

Нужно е да се отбележи, че поради особеностите на амхарският език, понякога имената на градове и региони в Етиопия може да се изписват по различен начин, когато се използва латинската азбука (напр., Yirgacheffe, Yirga Chefe, Kore/Qore, т.н.). Същото се отнася и за местните наследствени сортове – Welichu/Wolishu, Kudhumi/Kurume, т.н.. За момента няма единен стандард при изписването с латински букви на имената на градове/региони и/или местни наследствени сортове. 

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Falcon Specialty Coffee & Shonora Coffee

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

4 отзива за ЕТИОПИЯ Герба Шакича | Микро-лот # 1

 1. Силвия Тулева (потвърден клиент)

  Завладяващ шоколадов вкус и приятна цитрусова киселинност. След Папуа Нова Гвинея лот 35, по която все още въздишам, това е новото ми любимо кафе. Вкъщи го пием на френска преса и студена екстракция и е невероятно добро, дори бих казала опасно, тъй като се пристрастявам. Вчера обаче го пробвах при съседката на еспресо и беше също толкова страхотно.

 2. tzanev11 (потвърден клиент)

  Много добро! (за моя вкус 🙂 )

 3. Пламен Георгиев (потвърден клиент)

  Много доро !!!

 4. yordan_bg76 (потвърден клиент)

  Добре балансирана напитка с вкус на шоколад и карамел, а в края на лек цитрус. Разкошно кафе.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.