ЕТИОПИЯ Гуджи Гигеса

(6 клиентски отзива)

24.95 лв.

Кафетата от региона Гуджи винаги са ни впечатлявали със своят комплексен, но в същото време балансиран вкусов профил и тази натурална партида е пример за това. Това кафе демонстрира отличителността и изключителния потенциал на кафетата от региона Гуджи.

Подчертано плодова чашка, с интензивни цветни (почти парфюмни) нотки. Комплексен вкус с доминиращи нотки на тъмни горски плодове (като синя боровинка, къпина и касис), сладък цитрус като лимон “мейер” (следван от лайм, когато напитката изстине), кайсия, какао и богати шоколадови нотки, подкрепени от манго, грозде конкорд, мед, билкови нотки като черен чай и лимонова върбинка, а също така и интезивни цветни нотки. Продължителен и сладък послевкус с нотки на тъмен шоколад, парфюмни/интензивни цветни нотки и лимонова върбинка за финал. Очаквайте плътно, кремообразно тяло и балансирана плодова киселинност, подобна като на лимон/манго. Истинска наслада за сетивата!

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате

Продукт: Кафе на зърна

В момента този артикул не е наличен.

Описание

ETHIOPIA GUJI GIGESA


Произход: Етиопия

Регион: зона Гуджи, Одо Шакисо уореда, Дамби Уддо кебеле;

Производител: Файсел Абдош Йонис | Тести Спешълти Кофи;

Станция: Гигеса

Партида # 14

Ферма/и: 850 малки фамилни ферми, разположени в и около селцето (кебеле) Дамби Уддо;

 • Надморска височина: 1,800 – 1,950 м.н.в.;
 • Класификация: полугорски и кафе-градини;
 • Средна площ: между 2 и 5 хектара, засадени с около 1,800 – 2,400 кафеени дръвчета на хектар обработваема площ;
 • Почва: богата вулканична (червена) почва;

Сорт Арабика: селекции Мету-Бишари (JARC 74110 и 74112) и местни наследствени сортове (Bedessa, Kudhumi, Miqe, Sawa и Walichu);

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла в продължение на 15-18 дни.

Клас/Качество: 1, Specialty

SCA score: 87.0

Степен на изпичане: City

 • Профил: създаден от А. Маринов
  • Drying Stage: 46.48%
  • Maillard Stage: 38.73%
  • Development Stage: 14.79%
 • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – сладък, флорални нотки на жасмин;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – комплексен с доминиращи нотки на тъмни горски плодове (като синя боровинка, къпина и касис), лимон „мейер“ (следван от лайм, когато изстине), кайсия, какао и богат шоколад, подкрепени от манго, грозде конкорд, мед, билкови нотки като черен чай и лимонова върбинка, а също така и интезивни цветни нотки.

Послевкус – продължителен и сладък, с нотки на тъмен шоколад, парфюмни/интензивни цветни нотки и лимонова върбинка за финал; балансирана плодова киселинност, подобна като на лимон/манго.

Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

6 отзива за ЕТИОПИЯ Гуджи Гигеса

 1. Йордан Янакиев (потвърден клиент)

  Много точно сте го написали – парфюм… Доста комплексни вкус и аромат, а в същото време и много хомогенни и балансирани. Отличителен характер на всички ваши кафета, които съм опитвал – комплексни, хомогенни и плътни. Искат си своето, за да стане вкусно еспресо, но пък веднъж „уцелени“, удоволствието е голямо.

 2. yordan_bg76 (потвърден клиент)

  Стахотно кафе.

 3. manolavra (потвърден клиент)

  Здравейте както винаги кафето е равномерно и добре изпечено(към светло) и много приятно за моя вкус и аромат. Работи се много лесно с него за еспресо, с отлична повтаряемост на чашата и изисква поне в началото малко по-едро смилане от базовата ми настройка, поне с моята ръчна мелачка. Препоръчвам!

 4. Йордан Янакиев (потвърден клиент)

  За втори път имам допир с Гигеса и успявам да усетя още повече вкусове и аромати. Днес, 25 дни след изпичане, във вкуса се усетиха доста отчетливо лимон/лайм нюансите. Много добре балансирано, комплексно и хомогенно кафе.

 5. aleksiev.momchil (потвърден клиент)

  Страшно ароматно кафе !!! Сега с плоските ножове на Eureka SD вкусовете са изключително отявлени и ясни за сметка на по-лекото тяло. Кафето само по себе си е много добре балансирано с приятна структура и доста продължителен сладък послевкус. Съвсем лека/приятна киселинност която в съчетание с флоралните аромати прави чашата изключително свежа.

  Много „мазно“ и плавно изтичане със страхотен плътен и същевременно кадифян каимак. Дали препоръчвам- определено задължително за проба кафе от ценители!!

 6. Даниел Стоянов (потвърден клиент)

  Страхотно кафе! Може би едно от най-добрите, които сме пили.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.