ЕТИОПИЯ Гуджи Кайон Маунтайн | Партида # 27

24.95 лв.

След известно прекъсване, отново се завръщаме към Кайон Маунтайн и може да се каже, че фермата няма нужда от представяне – качеството на микро-партидите им говори само за себе си. Разположена върху 445 хектара площ, фермата е разделена на две секции, като всяка секция попада географски в границите на съседните села (кебеле) Таро и Сауана, като за тази партида са използвани кафеени черешки от секцията Таро. Сортовете кафе Арабика, които са използвани за тази натурална партида са селекции Мету-Бишари/JARC, а именно, селекция 74110 и 74112. Селекция (сорт) 74110 е избрана от оригиналното “дърво майка” в село Бишари, провинция Мету, зона Илубабор, докато селекция 74112 проихожда от диви кафеени растения в гората Мету-Бишари, зона Илубабор.

Качеството на партидите от фермата Кайон Маунтайн е впечатляващо и година след годна се вижда постоянство във вкусовият профил. Когато се говори за Кайон Моунтайн, винаги знаем какво да очакваме в чашката – трудно е да се сбърка вкусът на техните партиди. Прекрасен аромат на жасмин, цвят от лайка и фини нотки на бергамот на фона. В чашката се открива комплексен вкус с подчертани плодови нотки на синя боровинка и малина, млечен шоколад, черен чай и сладък цитрус като лимон „мейер“, подкрепени от бергамот, приятни билкови нотки като хвойна и лимонена трева, карамел/тоффи, захарна тръстика, фини флорални нотки и лека пикантност на фона. Кафето оставя продължителен и сладък послевкус с нотки на какао, билки и лека пикантност за финал. Очаквайте плътно, сиропено тяло и мека/елегантна и сладка цитрусова киселинност, варираща от лимон мейер до клементина. При по-фино смилане, шоколадовите нотки ще преминат към тъмен шоколад, а билковите нотки на хвойна и черен чай ще бъдат по изразени.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо), съотношението кафе към вода и степен на смилане, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Описание

ETHIOPIA KAYON MOUNTAIN COFFEE FARM


Произход: Етиопия

Регион: зона Гуджи, Одо Шакисо уореда, Таро кебеле;

Производител: Ато Есмаел Хасен Аредо

Ферма: Кайон Маунтайн Кофи Фарм | Kayon Mountain Coffee Farm

  • Надморска височина: 1,900 – 2,200 м.н.в.
  • Площ: фермата Кайон Маунтайн е разположена на 445 хектара площ, като около 240 хектара са засадени с местни наследствени сортове и селекции JARC, които са приспособени да произвеждат висококачествено кафе в почвата на микро-региона и под сянката на естествената гора (предимно акация и други местни дървета). Фермата е разделена на две части, като всяка една попада географски в границите на съседните селца Таро и Сауана.  Допълнително, фермата е разделена на парцели (блокове), като всеки един има табела с подробно описание на големината на парцела, колко кафеени дръвчета има засадени, на коя дата са засадени, сорта кафе Арабика, надморска височина на парцела и какъв е вида на почвата;
  • Класификация: полугорска ферма;
  • Почва: плодородни вулканични червени почви и дълбоки пясъчно-глинести почви;
  • Средни температури: 13°C до 25°C;
  • Валежи: годишните валежи са между 1,200 – 2,000 mm., а относителната влажност е 50-70%;
  • Био-производство: фермата е сертифицирана за биологично производство на кафе (CBC ET-BIO-149) съгласно Регламента на ЕС за биологично земеделие.

Партида # 027

Сорт Арабика: селекции Мету-Бишари като JARC 74110 и 74112, които са известни сред фермерите в Гуджи като Gibirrina и Serto;

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла. При прием, кафеените черешки се сортират по плътност, като по-нископлътните се премахват от партидата, а висококачествените и по-плътни черешки (клас 1) се измиват и се прехвърлят в секцията за сушене. Те се разстилат на тънък слой (4 – 6 см дълбочина) и се оставят да изсъхнат върху повдигнати африкански легла в продължение на 18 до 20 дни, в зависимост от времето, като работниците ги обръщат на всеки 20 до 30 минути, за да се осигури равномерното изсушаване и непрекъснато ги сортират и почистват от дефекни и/или наранени черешки. През най-горещите часове на деня, над афринакските легла за сушене се разпъва специална мрежа, която да намали директната слънчева светлина и да осигури лека сянка. През нощта, кафеените черешки се покриват, за да се предпазят от дъжд и/или конденз. Когато кафеените черешки изсъхнат до желаното ниво, те се слагат в чували и се оставят в склада на фермата да починат за 1-2 месеца. След като сезона приключи, всички партиди (измити и натурални) се транспортират до сухата мелница, където изсъхналият плод и пергамента се олющват и полученото зелено кафе се сортира, класифицира и опакова за износ. Производственият процес в Кайон Маунтайн е затворен – фермата разполага със собствена суха мелница, в която работят 25 постоянни работници и това позволява проследимост на партидите от начало до край.

Клас/Качество: 1, Specialty

SCA score: 87.00

Степен на изпичане: City

  • Профил: създаден от А. Маринов
    • Drying Stage: 41.53%
    • Maillard Stage: 43.22%
    • Development Stage: 15.25%
  • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – флорални нотки на жасмин и цвят от лайка, бергамот на фона;

Тяло – плътно, сиропено;

Вкус – комплексен, с нотки на синя боровинка, малина, млечен шоколад, лимон „мейер“ и черен чай, подкрепени от бергамот, хвойна, лимонена трева, карамел/тоффи, захарна тръстика, фини флорални нотки и лека пикантност на фона;

Послевкус – продължителен и сладък с нотки на какао, билки и лека пикантност за финал; мека/елегантна и сладка цитрусова киселинност, варираща от лимон мейер до клементина.

∗ Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне/екстракция!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.