ЕТИОПИЯ Каффа Тега и Тула | Микро-лот “KEWO”

(7 клиентски отзива)

17.95 лв.

Освен с изключителна проследимост, тази микро-партида се отличава с нотки на (тъмен) шоколад, какаови зърна, сушени плодове, карамел, бери, бяло грозде, сладък цитрус и жасмин. Балансиран и сладък вкус, подкрен от плътно, кремообразно тяло и продължителен и сладък послевкус с приятна цитрусова киселинност.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

В момента този артикул не е наличен.

Описание

Tega and Tula Specialty Coffee Farm

Произход: Етиопия

Регион: зона Каффа, Биосферен резерват Каффа, Гимбо уореда, Тега кебеле

Производител: Ахаду Уубшет | Tega and Tula Specialty Coffee Farm

Ферма: Тега

GPS координати: 7°24’59.3″N 36°06’28.6″E

Парцел: Kewo

Надморска височина на парцела: 1,830–1,870 м.н.в.

Партида: микро-лот # 34 – парцел “Kewо”

Сорт: 100% Арабика | 74165, 74110 (селекции Мету-Бишари/JARC);

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, плодов/сушени плодове, флорален (цвят от жасмин)

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – (тъмен) шоколад, натрошени сурови какаови зърна, сушени плодове (стафида), карамел, лимон “мейер”, портокал, бери (синя боровинка), (бяло) грозде, кафява захар, фини флорални нотки (чай от жасмин); балансиран и сладък;

Послевкус – продължителен, сладък, шоколадов с нотки на сушени плодове и балансирана цитрусова киселинност.

 

Микро-лот # 34, парцел “Kewo”

За нас, освен качеството и вкусовият профил, проследимостта на едно кафе е от огромно значение. Когато се говори за етиопски кафета, най-често една партида може да се проследи до станцията за обработка (мокра/суха мелница), а в някои случаи до определена ферма, което е рядкост. Това, което е още по-рядко за етиопските кафета е партидата да се проследи до определен парцел (блок) на фермата.

Това е и причината да се спрем на кафетата от фермата “Тега и Тула” (Tega and Tula Specialty Coffee Farm) – това са две съседни ферми, разположени в “сърцето” на Каффа – в центъра на естествената гора, откъдето кафе Арабика произхожда. Фермата е сертифицирана за биологично производство на кафе (CBC ET-BIO-149) съгласно Регламента на ЕС за биологично земеделие, a партидите от “Тега и Тула” са напълно проследими до парцела на фермата. По време на прибиране на реколтата, кафеените черешки от всеки един парцел (блок) се отбелязват на малка табела, която следва партидата през целия процес на обработка, сушене и опаковане за износ.

Тази натурална микро-партида идва от парцел “Kewo” на фермата Тега. Kewo е 49.82 хектара парцел, разположен на 1,830–1,870 метра надморска височина, в близост до селцето (кебеле) Тега и е заобиколен от естествена гора, която е част от наследството на ЮНЕСКО. Парцелът е засаден и реновиран през 2000, 2001 и 2004 год. със сортове Арабика, които са селекции Мету-Бишари/JARC 74, а именно, селекция 74110 и 74165.

След селективно ръчно бране, при прием, кафеените черешки се сортират, така че само узрелите, напълно червени черешки ще продължат за обработка. Кафеените черешки за партидите предназначени за натурална обработка се измиват и оставят да изсъхнат на слънце върху повдигнати африкански легла в продължение на 20-25 дни, в зависимост от времето, като се обръщат редовно, за да се гарантира равномерно изсъхване. След като кафеените черешки изсъхнат до желаното ниво, те се транспортират до сухата мелница, където изсъхналия плод и пергамента се олющват и зеленото кафе се сортира, класифицира и подготвя за експорт.

 

Тега и Тула – Био ферма, в сърцето на Каффа

Голямата надморска височина и прохладните горски облаци в биосферният резерват Каффа предлагат идеални условия за отглеждане на кафе и неслучайно, фермата “Тега и Тула” се намира тук. Не казваме, че фермата “Тега и Тула” е родното място на кафето, но шансовете са големи, че фермата не е твърде далеч от историческото родно мястото на кафето – двойката ферми с обща площ от 500 хектара е сгушена сред диво-растящото горско кафе в известният биосферен резерват Каффа, където според някои източници, първите растения кафе Арабика най-вероятно са поникнали и са се разпространили.

Фермата за специални кафета “Тега и Тула” (Tega and Tula Specialty Coffee Farm) е създадена през 2000 год. от Ахаду Уубшет, с визията да се отглеждат и обработват висококачествени партиди кафе с пълна проследимост. Фермата е разделена на две части – Тега и Тула – или по-скоро е съставена от две съседни ферми, кръстени на двете близки до тях села (кебеле): Тега кебеле и Тула кебеле, които са разположени в област (woreda) Гимбо, зона Каффа.

Ахаду е предприемач, бивш изпълнителен директор на Етиопската Стокова Борса (ECX), който напуска ECX за да инвестира във ферма за кафе и да произвежда изцяло специални кафета. Той обновява съществуващата земеделска площ и засажда близо 400 хектара с кафе, като внимава да запази парцелите разделени по сортове. Фермата е сертифицирана за биологично производство и произвежда както измити, така и натурални кафета и кафетата им имат не само прекрасен вкусов профил, но и пълна проследимост до парцела и дори части от парцела на който определено кафе е отгледано.

През последните няколко години той инвестира в подобряване на процесите за обработване и сушене на кафе, а също така и обучава и заплаща на своите берачи значително по-високи надници от средното ниво за местното население. Фермата “Тега и Тула” се е превърнала в значителна част от местната икономика, като наема много местни жители. Целогодишно, фермата има близо 50 постоянни работници на пълен работен ден, като през сезона за прибиране на реколтата (септември – януари), броя на работници  достига до 350–400 в своя пик.

Фермата използва модерни, екологично-съобразени техники за обработка на кафето си. След като кафеените черешки са обрани на ръка, те преминават през първата фаза на обработка във фермата – “Тега и Тула” разполага със собствена станция за обработване на кафе с две модерни станции за мокро обработване, а също разполага и с африкански легла за сушене, склад и разсадник за кафе. След като първоначалната обработка на кафето се извърши във фермата, то се транспортира до сухата мелница, където изсъхналият плод и пергамента се олющват, и зеленото кафе минава през сортиране и контрол за качество.

Освен производството на висококачествени кафета и подпомагане на местната общност, Ахаду е фокусиран и в опазването и защитата на околната среда, в която процъфтяват “Тега и Тула” – фермите са заобиколени от гори, обявени през 2010 год. за наследство на ЮНЕСКО и е дом на невероятно разнообразие от животни и растения, които представляват богатия и жив пейзаж на Етиопия. Органичното (BIO) сертифициране на Tega and Tula Specialty Coffee Farm е важна част от бизнес модела на Ахаду и той ясно иска да покаже колко ценно е за фермата да бъде част от една здрава екосистема. Екологичните практики във фермата оказват влияние и върху качеството на кафето, като през последните три години, средните резултати при къпинг на неговите кафета са се повишили от солидните 85 точки на още по-впечатляващите 87.25 точки, което не е никак малко.

 

Местни наследствени сортове и селекции

Във фермата за специални кафета “Тега и Тула” се отглежда комбинация от сортове, някои от които са местни наследствени, като напр., диво-растящо горско кафе от Каффа, докато останалите са селекции JARC (“Jimma Agricultural Research Center”), като например селекции Уаши (744 и 7454), селекции Мету-Бишари (74110, 74112, 74140 и 74165), и селекции Гера (75227, Bunawashi и Yachi). “74” или “75” обозначава годината, в която тази селекция е направена – т.е. 1974 или 1975 год., докато “110”, “112”, “140”, “165” и “227” е номера на спесимена/селекцията, който е идентифициран да е устойчив на определени заболявания и да може да се развива успешно в тероара.

Тези селекции JARC не са хибридни сортове или генетически манипулирани, а наследствени сортове Арабика с определени характеристики (“имунитет”) към заболявания, когато се отглеждат в идентифицираните тероари. В парцела “Kewo” се отглеждат селекции Мету-Бишари (74110 и 74165). Селекция (сорт) 74110 е избран от оригиналното “дърво майка” в село Бишари, провинция Мету, зона Илубабор, докато селекция 74165 проихожда от диви кафеени растения в гората Мету-Бишари, зона Илубабор.

 

Каффа: родното място на кафето

Каффа е предполагаемото ботаническо родно място на Coffea Arabica, т.нар. кафе Арабика. Облачните гори в района на Каффа са дом на последната останала диво растяща Coffea Arabica. Това е мястото, където в продължение на векове дивият растеж и необезпокоявана ботаническа еволюция са създали над 5000 сорта кафе Арабика.

Зоната Каффа има обща площ от около 10000 км², като биосферният резерват Каффа обхваща над 7500 км² от тях. Каффа е една от най-зелените части на страната и неслучайно я наричат “белият дроб” на Етиопия. Кафеените растения тук са част от екосистема, използвана от местните жители през миналото за лична употреба и продажба на местни пазари. Между Джимма и Гамбелла тези диви гори и насаждения от кафе са онова, което оформя пейзажа.

Кафето тук расте диво като естествена част от екосистемата, под сянката на планински дъждовни гори. Освен диво-растящото горско кафе, с началото на ерата на специалните кафета, зоната Каффа започва да привлича вниманието на инвеститори и специалисти.

В района около град Бонга, главен административен център на зоната Каффа, над сто етиопски инвеститори развиват имоти и ферми, отглеждащи висококачествено кафе Арабика. Района има подходящи агро-екологични условия за производство на специално кафе. Надморската височина е между 1,600 и 2,300 метра, почвата е с червен цвят, а температурите са благоприятни за производството на кафе. Районът е известен със значително по-високи нива на валежите и поради тази причина се счита за един от най-дъждовните региони в Етиопия.

Като един от първите два биосферни резервата в Етиопия, дивите кафе-гори на бившето царство Каффа са признати за биосферен резерват на ЮНЕСКО през юни 2010 год. Gesha е една от областите (woreda) в зоната на Каффа.

Повечето ферми, имения (естейт) и кооперативи произвеждат както измити, така и натурални кафета. С подкрепата на Фондацията Гейтс, Technoserve създаде и изгради над сто обработващи станции в югозападните региони. Повечето от тези станции са построени в регионите Каффа и Лиму.

Поради уникалния си вкус и вид на зърната, много професионални дегустатори (coffee cuppers) сравняват измитите кафета от Каффа с тези от региона Борена, докато други сравняват вкуса им със тези от съседния регион Лиму. Кафетата, които се категоризират като кафе от Каффа включват кафетата от областите (woreda): Гимбо/Gimbo, Геуата/Gewata, Чена/Chena, Бита/Bita, Геша/Gesha, Туло/Tullo и Чета/Cheta.

 

Етиопия: люлката на човечеството и кафето!

Етиопските кафета са известни със своя уникален, комплексен вкусов профил, който не може да се открие на друго място. Трудно е да се определи “типичният” вкусов профил на етиопските кафета поради голямото разнообразие от сортове, но най-често те са характерни със своята изчистена плодова/винена чашка с подчертана киселинност и флорални нотки. Може да се каже, че комплексността на етиопските кафета се дължи на факта, че всеки малък фермер отглежда “свой собствен” уникален сорт и когато партидата се даде за обработка, обработвателната станция я консолидира с множеството други малки и уникални партиди и това води до създаването на един пъстроцветен бленд.

Нужно е да се отбележи, че поради особеностите на амхарският език, понякога имената на градове и региони в Етиопия може да се изписват по различен начин, когато се използва латинската азбука. За момента няма единен стандард при изписването на имената с латински буква. Например, Каффа (“Kaffa”) може да се види в официални документи и карти изписано като “Kaffa”, “Kafa”, “Keffa” или “Kefa.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

7 отзива за ЕТИОПИЯ Каффа Тега и Тула | Микро-лот “KEWO”

 1. anity.g (потвърден клиент)

  Богат и наситен вкус, бърза доставка и перфектно обслужване!

 2. iionkov (потвърден клиент)

  Любимата Африка

 3. Веселина Попова (потвърден клиент)

  Това е моето кафе.

 4. standart_kn (потвърден клиент)

  Много добро с наситен вкус и аромат. Перфектно обслужване.

 5. jnlvarna (потвърден клиент)

  Кафето е много добро

 6. sauce_ (потвърден клиент)

  Има страхотен аромат и вкус.

 7. pencotk (потвърден клиент)

  Това, което очаквах…

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.