ЕТИОПИЯ Каффа Тега и Тула | Микро-лот Шишинда

(3 клиентски отзива)

24.95 лв.

Когато се говори за етиопски кафета, най-често една партида може да се проследи до станцията за обработка (мокра/суха мелница), а в някои случаи до определена ферма, което е рядкост. Това, което е още по-рядко за етиопските кафета е партидата да се проследи до определен парцел (блок) на фермата. Това е и причината да се спрем отново на кафетата от фермата “Тега и Тула”. Ферма е сгушена сред диворазстящо горско кафе в известният биосферен резерват Каффа, където според някои източници, първите растения кафе Арабика най-вероятно са поникнали и са се разпространили. Фермата е с обща площ от 402 хектара и е засадена с 957,261 кафеени дръвчета. За по-голяма проследимост, Тега и Тула е разделена на 9 парцела, като тази микро-партида идва от парцел Шишинда, който е с площ от 31.12 хектара и е засаден с 66,232 кафеени дръвчета, сортове 744, 74112 и 74110.

Кафетата от Тега и Тула никога не ни разочароват и показват комплексността и богатото разнообразие от вкусови профили, които срещаме в етиопските кафета. Тази натурална партида се отличава с прекрасна комплексност в чашката, като в същото време остава сладка и балансирана. Ароматът ни завладява със своята наситеност, прекрасни жасминови нотки и сладост, и ни дава представа какво да очакваме в чашката. Когато се отпие, откриваме сладък и мек вкус с нотки на цвят от жасмин, бор, бери (като къпина и синя боровинка), сладък цитрус като лимон „мейер“ и тъмен шоколад, подкрепени от изсушена червена боровинка, сладък карамел/тоффи, кафява захар и приятни винени нотки/червено грозде. Сладостта в чашката е подобна на сладко от горски плодове, а кремообразното тяло в комбинация с меката винена/плодова киселинност дават завършеност на чашката. Едно наистина великолепно кафе, което е резултат от комбинацията от тероар, наследствени сортове кафе и перфектна обработка на всяко едно ниво от процеса.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

В момента този артикул не е наличен.

Описание

Tega and Tula Specialty Coffee Farm


Произход: Етиопия

Регион: зона Каффа, Биосферен резерват Каффа, Гимбо уореда, Тега кебеле

Производител: Ахаду Уубшет

Ферма: Тега и Тула Спешълти Кофи Фарм | Tega and Tula Specialty Coffee Farm

  • Надморска височина: 1,695 – 1,850 м.н.в.
  • Площ: фермата е разделена на две части – Тега и Тула – или по-скоро е съставена от две съседни ферми, кръстени на двете близки до тях села (кебеле): Тега кебеле и Тула кебеле. Фермата е с обща площ от 402 хектара, разделени на 9 парцела и засадени с общо 957,261 кафеени дръвчета. Фермата Тега е с площ от 302 хектара и е съставена от парцелите Gera, Wushwush, Shishinda, Zingaj, Kewo, Kasha и Gura, докато фермата Тула е с площ от 100 хектара и е съставена от парцелите Dosha и Kobech.
  • Парцел Шишинда: Shishinda е с площ от 31.12 хектара, засадени през 2001 год. с 66,232 кафеени дръвчета, сортове 744, 74112 и 74110. Шишинда е разположен на 1,695 – 1,710 м.н.в. и е част от фермата Тега. Именно в този блок преминават красивите реки на Каффа, а също така, на територията му се намират кошерите за мед и се отглежда органичното кафе на Tega & Tula Specialty Coffee Farm. Също така, на този парцел растат подправки като кардамон и джинджифил.
  • Класификация: полугорска ферма;
  • Почва: дълбока, плодородна горска почва, с кафяво-червена глинеста текстура и високо съдържание на хумус;
  • Средни температури: 13°C до 25°C
  • Годишни валежи: 1,600 mm.

Партида: микро-лот # 18 | парцел „Шишинда“ (Shishinda)

Сорт Арабика: селекции Мету-Бишари (JARC 744, 74112 и 74110);

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла в продължение на 20-25 дни, в зависимост от времето, като се обръщат редовно, за да се гарантира равномерно изсъхване. След като кафеените черешки изсъхнат до желаното ниво, те се транспортират до сухата мелница в столицата Адис Абеба, където изсъхналия плод и пергамента се олющват и зеленото кафе се сортира, класифицира и подготвя за експорт.

Клас/Качество: 1, Specialty

SCA score: 86.75

Степен на изпичане: City

  • Профил: създаден от А. Маринов
    • Drying Stage: 50.56%
    • Maillard Stage: 36.94%
    • Development Stage: 12.50%
  • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – наситен, сладък, флорален с акцент на цвят от жасмин;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – мек и подчертано сладък, с доминиращи нотки на жасмин, бор, бери (къпина, синя боровинка), лимон „мейер“ и тъмен шоколад, подкрепени от сушени плодове /червена боровинка, сладък карамел/тоффи, кафява захар и приятни винени нотки/червено грозде; сладост подобна на сладко от горски плодове;

Послевкус – продължителен и сладък, с флорални нотки, изсушена червена боровинка и мека винена/плодова киселинност.

Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне/екстракция!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

3 отзива за ЕТИОПИЯ Каффа Тега и Тула | Микро-лот Шишинда

  1. monev_1962 (потвърден клиент)

    Страхотно кафе!Изключително меки аромати и вкус. Силно препоръчвам!

  2. Орлин Кръстев (потвърден клиент)

    ЕТИОПИЯ – за пореден път доказва , че е най-доброто кафе.

  3. Йордан Янакиев (потвърден клиент)

    Това определено беше най-трудното ваше кафе за уцелване на точната му рецепта. Затова се и забавих с отзива. Но след борбата, кафето възнаграждава с изключителна комплексност и сладост. Иска малко по-ниска температура (кратък флъш точно преди да се пусне кафето), по-кратка прединфузия и по-малко милилитри в чашата, а именно – 20.5гр/36мл/22 сек, с прединфузия 5 секунди.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.