ЕТИОПИЯ Ненсебо Гора Коне | Партида Мундайо

24.95 лв.

Тази партида е съставена от кафеени черешки, отгледани в малки фамилни ферми в и около селцето (кебеле) Мундайо, което се намира в района на Ненсебо, Западен Арси. Партидата е обработена чрез натуралният метод в станция Гора Коне, която е една от 26-те станции, притежавани и управлявани от Тести Спешълти Кофи – семейна компания, основана от Файсел Абдош Йонис (ако това име ви се струва познато, точно така, миналогодишната партида ЕТИОПИЯ Гуджи Гигеса беше произведена от него). Разположена на впечатляващите 1,940 метра надморска височина, станцията Гора Коне произвежда изключителни натурални партиди, като тази, която има солидните SCA 87.25 точки. Но за да се направи такава впечатляваща партида, основен фактор са местните наследствени сортове (Bedessa, Kudhumi, Miqe, Sawa и Walichu) и селекциите Мету-Бишари (JARC 74110 и 74112), които фермерите отглеждат. Голямата надморска височина, в комбинация с по-ниските температури са идеални за по-бавното узряване на кафеените черешки, което води до по-плътни кафеени зърна и една по-сладка и комплексна чашка.

Още при селекцията, тази партида изпъкна на къпинг масата с великолепният потенциал за профилирано печене. Профилът на печене, на който се спряхме, дава една балансирана, сладка и плодова чашка. Ароматът е сладък и флорален с нотки на цвят от звезден жасмин, шоколад и фин цитрус на фона. Като се отпие, се усеща сладък, мек и плодов вкус с нотки на ягода, синя боровинка, добре-узряла малина, тъмен шоколад и ванилия, подкрепени от какаови зърна, сладък цитрус като лимон „мейер“ и портокал, череша, червено грозде и винени нотки, черен чай, мед и тръстикова захар. Кафето оставя продължителен и сладък послевкус с нотки на бери, шоколад и леки флорално-билкови (жасмин/чай) нюанси за финал. Очаквайте плътно, сиропено тяло и мека и сладка винена/плодова киселинност с лек цитрусов елемент. Чашката остава сладка и ароматна дълго след като изстине, но поради прекрасният вкус, трудно е да се остави да изстине – истинска наслада за сетивата!

Нужно е да се отбележи, че при промяна в степента на смилане (към по едро), може да се изкарат на преден план нотки на малина, череша и мека цитрусова киселинност с акцент на лимон „мейер“; докато при промяна към по-фино смилане, има повече ягода и синя боровинка, богати шоколадови нотки и сладка и мека винена киселинност.

В зависимост от начин на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо), степен на смилане и съотношение кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Описание

ETHIOPIA NENSEBO GORA KONE | MUNDAYO


Произход: Етиопия

Регион: зона Западен Арси, Ненсебо уореда, Рефиса кебеле, Верка;

Производител: Файсел Абдош Йонис | Тести Спешълти Кофи;

Станция: Гора Коне

Партида # 494

Ферма/и: 750 малки фамилни ферми, разположени в и около селцето (кебеле) Мундайо;

 • Надморска височина: 1,900 – 2,150 м.н.в.;
 • Класификация: полугорски и кафе-градини;
 • Средна площ: между 1 и 5 хектара, засадени с около 1,800 – 2,400 кафеени дръвчета на хектар обработваема площ, като всяко кафеено дърво произвежа средно около 4 кг кафеени черешки. Кафеените дръвчета растат под сянката на местни дървета като бирбира, ванза и акация.
 • Почва: богата вулканична (червена) почва;
 • Био-производство: сертификат за биологично производство на кафе (ET-BIO-154) съгласно Регламента на ЕС за биологично земеделие.

Сорт Арабика: местни наследствени сортове (Bedessa, Kudhumi, Miqe, Sawa и Walichu) и селекции Мету-Бишари (JARC 74110 и 74112);

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла в продължение на 20-25 дни, в зависимост от времето. Когато една партида се обработва чрез натуралният метод, степента на ферментация се определя от дебелината на слоя кафеени черешки през първите дни, в комбинация с температурата. При прием в станцията, кафеените черешки преминават през флотационни вани, където по-нискокачествените кафеени черешки изплуват на повърхността и биват отстранени от партидата, след което се оставят да изсъхнат бавно върху африкански легла. През първите дни на сушене, кафеените черешки се разстилат в тънък слой, около 3-4 см, като се обръщат постоянно за да се гарантира равномерно изсушаване. След няколко дни, дебелината на слоя ще се увеличи на 6-10 см., като кафеените черешки продължават да се обръщат често.  През най-горещите часове на деня, кафеените черешки ще се покрият, за да бъдат предпазени от силното слънце, а също така се покриват и през нощта, за да се предпазят от влажност и сутрешна роса. Когато кафеените черешки изсъхнат до оптималното ниво на влажност, изсъхналият плод се премахва и пергаментното кафе се опакова в чували и се оставя да почине в склада. Когато кафето е готово за експорт, пергамента се олющва и полученото зелено кафе се сортира, класифицира и опакова в чували за износ.

Клас/Качество: 1, Specialty

SCA score: 87.25

Степен на изпичане: City

 • Профил: създаден от А. Маринов
  • Drying Stage: 41.80%
  • Maillard Stage: 43.44%
  • Development Stage: 14.76%
 • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – сладък и флорален аромат, с нотки на звезден жасмин, шоколад и фин цитрус на фона;

Тяло – плътно, сиропено;

Вкус – комплексен, сладък и плодов, с доминиращи нотки на ягода, синя боровинка, зряла малина, тъмен шоколад и ванилия, подкрепени от какаови зърна, сладък цитрус (лимон „мейер“, портокал), череша, червено грозде и винени нотки, черен чай, мед и тръстикова захар;

Послевкус – продължителен и сладък, с нотки на бери, шоколад и приятни флорално-билкови нюанси за финал; мека и сладка винена/плодова киселинност с лек цитрусов елемент.

Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.