ИНДОНЕЗИЯ Суматра | Тоба Батак

(2 клиентски отзива)

21.95 лв.

Тази партида специално кафе идва от селцето Сипанган Болон, в близост до езерото Тоба, и е произведена от дребни фермери от общността Батак. Уникалната за региона полу-мокра обработка, в комбинация с ниското съдържание на желязо в почвата води до отличителния синьо-зелен цвят на суровото кафе и често кафето от този микро-регион се нарича „син Батак“, в чест на местното население Батаки, който населяват тези земи от 13-ти век.

Част от привлекателността на това кафе е отличителният вкусов профил, който напомня на пресен кедър, (сладък) тютюн за лула, салвия/градински чай, сладък корен и индийско орехче, но тези земни вкусове са прекрасно балансирани от нотки на червен портокал, тъмен шоколад, сладък червен касис, фурми, кокосова/палмова захар и карамел. Тялото е плътно, дори толкова вискозно и сиропено, че сложната гама от вкусове продължава да се разгръща дълго време, а елегантната и мека киселинност спомага за свързването на вкусовете в чашката.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Описание

INDONESIA Sumatra | Toba Batak


Произход: Индонезия

Регион: Северна Суматра, Линтонг, ез. Тоба, с. Сипанган Болон;

Производител: Koperasi Kopi Toba;

Партида # 036

Ферма/и: 500 малки фамилни ферми, разположени в и около селцето Сипанган Болон, които са част от фермерската кафе-асоциация Koperasi Kopi Toba;

  • Надморска височина: 1,100 – 1,280 м.н.в.
  • Класификация: малки фамилни ферми с площ от 0.5 до 2 хектара и смесено отглеждане на различни земеделски култури;
  • Почва: богата вулканична почва, в следствие на изригването на супервулкана Тоба. Срещат се както черни почви, богати на хранителни вещества, така и червени. Във високите части има тенденция почвите да са микс от двата вида. В действителност, почвата е толкова богата, че месното население Батак се шегуват като казват, че ако “засадите” стол в земята – той ще се „израсне“ в маса 🙂
  • Климат: този регион има много отличителен мусонен и сух сезон, с дневни температури стигащи 30°C, последвани от прохладни вечери.

Сорт Арабиа: Typica, S-Lini (S-795), Andungsari;

Процес на обработка: Тази партида е обработена чрез традиционния метод Giling Basah, при който ръчно набраните кафеени черешки се смачкват и зърната пергаментно кафе, заедно с остатъчния плод се слагат в чували и се оставят да ферментират през нощта. На следващия ден пергаментното кафе се измива с чиста вода, за да се отстрани остатъчния плод, след което се разстила на циментови площадки и се оставя да изсъхне на слънца за 3-4 дни. Когато пергаментът е достатъчно сух, той придобива синьо-зелен цвят и е готов за олющване. След олющване на пергамента, още няколко дни са необходими за по-нататъшно изсушаване, преди кафето да е старателно сортирано на ръка (тройно сортиране и почистване) и опаковано в сували за износ.

Клас/Качество: 1 TP, Specialty

SCA score: 85.0

Степен на изпичане: City+

 • Профил: създаден от А. Маринов
  • Drying Stage: 46.97%
  • Maillard Stage: 33.29%
  • Development Stage: 19.74%
 • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – карамелизирана захар, (сладки) билки, пикантни нотки на фона;

Тяло – плътно, сиропено;

Вкус – червен портокал, (тъмен) шоколад, пресен кедър, (сладък) тютюн за лула, салвия/градински чай и сладък корен, подкрепени от червен касис, фурми, индийско орехче, кокосова/палмова захар и карамел/бътърскоч;

Послевкус – продължителен с нотки на сладки билки и подправки; елегантна, мека цитрусова киселинност.

Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне/екстракция!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

2 отзива за ИНДОНЕЗИЯ Суматра | Тоба Батак

 1. Орлин Кръстев (потвърден клиент)

  Отлично кафе, препоръчвам – за ценители и оценители 🙂

 2. Йордан Янакиев (потвърден клиент)

  Доста комплексен и наситен аромат има това кафе. Много сладко и сиропено. Показва потенциал за по-дълго отлежаване след печене. 10 дни не са му достатъчни за еспресо. Половината пакет оставям за отлежаване.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.