Суматра Гайо Хайлендс | Women Coffee Producers

Тази партида специално кафе идва до нас благодарение на 282 жени-производители на кафе от планинският регион Гайо, Суматра, и е част от програма за подпомагане на жените-фермери в света на кафето.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

SUMATRA GAYO HIGHLANDS | KSU Item Reje Gayo Co-op

WOMEN COFFEE PRODUCERS PROGRAM

[ap_spacing spacing_height=“5px“]MCC-guarantee-freshness

Произход: о-в Суматра, Индонезия

Регион: Ачех – ез. Тавар, Бенер Мериа, Бандар

GPS координати: 4°42’12.28″N, 96°57’11.24″E

Производител: жени-фермери, които са част от сдружението KSU Item Reje Gayo

Надморска височина: 1,200 – 1,600 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Catimor, Ateng, Tim Tim (Adsenia)

Процес на обработка: Giling Basah (полу-мокър метод), изсушаване на слънце

Вкусов профил: 

Аромат – наситен, карамел, билки

Тяло – кремообразно, балансирано

Вкус – богат вкус с подчертани нотки на бери и манго, портокалов цвят, медена сладост

Послевкус – продължителен със сладки нотки и приятна киселинност

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Индонезия е част от Тихоокеанският огнен кръг и много от островите са образувани вследствие на вулканична активност. Със своите великолепни пейзажи, над 17,000 острова и приблизително 100 вулкана, Индонезия е един калейдоскоп от различни култури, хора, животни, растения, изкуство и кулинария. Индонезия има богата история в отглеждането на кафе и е един от най-старите производители в света. Вулканичната почвата е богата на хранителни вещества и минерали и е идеална за отглеждане на кафе. Въпреки, че сортът Арабика представлява малък процент от общото производството на кафе в Индонезия, тя се счита за една от най-добрите Арабики в света и е ценена заради своя богат вкус, плътно тяло, продължителен завършек и нежна киселинност.

Кафето е пренесено в Индонезия в края на 1600 г., като за пръв път е било засадено на остров Ява, а култивирането му на остров Суматра започва през 1800 г. Оттогава насам, остров Суматра се е превърнал в един от най-митичните и уникални региони за отглеждане на кафе в света. Разположен върху Тихоокеанският огнен кръг и пресичащ екватора, о.Суматра се радва на красиви планини, богати вулканични почви и многобройни микро-климати, които са благоприятни за отглеждането и производството на специални кафета.

В северната част на Ачех, сгушен в хълмовете около Такенгон, се намира „Гайо“ – район, в който се отглежда кафе, което ще накара сърцето на всеки любител да започне да бие по-бързо. Кафето от района на Гайо се отличава със своето плътно тяло и богат вкус, а пиенето на чаша кафе от този регион ще ви накара да се усмихнете със задоволство!

Кафе културата е важна част от историята на региона. Интересен факт е, че кафе започва да се култивира в тази област едва през 1924 година – отнело е повече от два века култивацията на кафе бъде пренесена и в района Гайо. Независимо от това, тази област вече произвежда повече от 50% от общото производство на индонезийска арабика. Кафето тук се превърнало в неразделна част от прехраната, страстта и културата на хората. Коренното население на Гайо, със свой собствен език и традиция, са истински хора на кафето – те мислят, дишат и живеят за кафето.

На местен диалект, „Гайо“ означава „приятен“ – това е по-скоро един груб превод за такъв забележителен регион. Когато посетите една от многобройните малки семейни ферми и се огледате наоколо, ще останете впечатлени от пищните пейзажи и зелени полета, заобиколени от вулкани на хоризонта. Кафето се отглежда на стръмни склонове, които ще ви накарат да зачудите как фермерите успяват да оберат черешките. Докато дните са слънчеви и топли, нощите са доста студени, което осигурява идеален климат за отглеждане на кафе. Комбинацията от голяма надморска височина, почва и температура създава среда, която благоприятства за оптималното узряване на плодовете и развитието на сложни вкусове в чашката.

Тази партида специално кафе е резултат от труда на 282-ма производители на кафе, като всичките те са жени. Всяка една от тези жени притежава или управлява ферма за кафе със средна площ от 1.5 хектара, като повечето от фермите са разположени в следните райони на Бандар:

F-B01. Hakim Wih Ilang: 4°43’41.02″N, 96°55’1.21″E

F-B04. Lewa Jadi: 4°43’22.66″N, 96°55’29.78″E

F-B05. Wonosari: 4°43’35.62″N, 96°57’1.58″E

F-B07. Remang Ketike Jaya: 4°43’44.10″N, 96°55’49.52″E

F-B08. Keramat Jaya: 4°44’36.58″N, 96°55’39.44″E

Сдружението KSU Item Reje Gayo работи с тази група жени-производители, подпомагайки ги с обучение по производствени практики и ръководи разпределянето на премията, която е заплатена при закупуването на това кафе. Използването на премията се решава с мажоритарен вот, като всички жени-членове на сдружението гласуват. Що се отнася до бъдещето, KSU Item Reje Gayo смята, че тази програма ще продължи да расте и да развива уменията на жените производители чрез образование и организирана система за подкрепа.

Сдружението KSU Item Reje Gayo се намира в селцето Макумур Сентоса, район Бандар, който е част от областта Бенер Мериа, Ачех, о.Суматра. Кооператива е заимствал името си от историческото наследство на предците им, които са обитавали районите около сегашните ферми за кафе. Сдружението се състои от 827 фермера, като приблизително 300 от тях са жени. Общата площ, собственост на кооперацията е 740 хектара, от които се произвеждат около 18 контейнера с кафе Арабика годишно. Item Reje Gayo си сътрудничи с PT. Ujang Jaya International (съседен кооператив) с който обменят знания и опит за подобряване на селскостопанските техники и качеството на кафето. Сдружението KSU Item Reje Gayo е сертифицирано за органично производство (Organic) и справедлива търговия (Fair Trade).

Процесът на обработка в Суматра е специфичен, защото той не е нито мокър, нито сух. На о-в Суматра се използва традиционен метод за обработка на кафето, който се нарича Giling Basah. Ръчно набраните кафеени плодове са смачкват и зърната пергаментно кафе, заедно с остатъчния плод се оставят да ферментират през нощта в чували. Най-често камък или тухла се поставят върху чувала, за да го държи затворен през нощта, което понякога води до леко деформиране на зърната зелено кафе. Няколко дни след обработката, пергаментното кафе се изсушава на слънце. След изсушаването, чупливата обвивка на пергаментното кафе се премахва и тогава кафето се класифицира и сортира по цвят, размер и тегло. При Giling Basah премахването на пергамента на кафееното зърно се извършва при съдържание на влага около 50% (за сравнение, при повечето други процеси олющването на кафето се извършва когато кафеените зърна достигнат съдържание на влага от около 10-12%). Този уникален метод, който се използва в Суматра за обработване на кафето, води до получаването на много плътно тяло и богат вкус. Методът Giling Basah дава уникален вкусов профил на кафетата от Суматра – ниска киселинност, богат вкус който се задържа на небцето, и шоколадови нотки на финала, а също така придава и специфичният тъмно-зелен цвят на зърната сурово кафе.

Като бутикова пекарна за кафе, ние оценяваме труда и старанието вложени от жените производители и отличното качество на произведеното от тях кафе. Затова закупихме тази партида кафе с ясното съзнание, че така подпомагаме проекти, насочени за подобряване на живота на жените производители на кафе в района на Бенер Мериа, Суматра.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06