Суматра Манделинг

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

SUMATRA MANDHELING

Любителите на кафе отдавна са поставили Суматра Манделинг най-отгоре в своите списъци на най-добрите кафета от Суматра, а може би и в света.

Суматра Манделинг има несравним, богат и дълготраен вкус, с подчертани кедрови нотки и лек привкус на шоколад. Сиропено, плътно тяло в съчетание с лека киселинност прави една елегантна чаша кафе, а нотките на кедър правят това кафе наистина екзотично.

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: о-в Суматра, ИндонезияMCC-guarantee-freshness

Регион: Eзерото Тоба, Северна Суматра

Производител: Индивидуални малки ферми

Надморска височина: 1,300 – 1,600 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Catimor, Typica, Jember, Ateng, Garundang

Процес на обработка: Giling Basah (полу-мокър метод), изсушаване на слънце, тройно сортиране на ръка

Вкусов профил:

Аромат – отличителен, билков/подправки

Тяло – плътно тяло

Вкус – билки , шоколад, земен, кедрови нотки, пикантен

Послевкус – ниска киселинност

Pacific Ring of Fire
Тихоокеанският огнен кръг от вулкани

Индонезия е част от Тихоокеанският огнен кръг и много от островите са образувани вследствие на вулканична активкост. Вулканичната почвата е богата на хранителни вещества и минерали и е идеална за отглеждане на кафе. Не е чудно, че някои от най-известните кафета в света се отглеждат на островите които са част от Малайския архипелаг на Индонезия: о-в Суматра, о-в Сулавеси, и о-в Ява.

Кафето Sumatra Mandheling се отглежда на обширните вулканични планински склонове между езерата Тоба и Тавар. Правилното изписване е „Mandailing“, което е една от етническите групи в Индонезия, а не е регион.

Процесът на обработката в Суматра е специфичен, защото той не е нито мокър, нито сух. На о-в Суматра се използва традиционен метод за обработка на кафето, който се нарича Giling Basah. Ръчно набраните кафеени плодове са смачкват, но остатъчният плод върху зърната не се премахва чрез ферментация, а чрез ръчно триене с пясък. Няколко дни след обработката, пергаментното кафе се изсушава на слънце. След изсушаването, чупливата обвивка на пергаментното кафе се премахва и тогава кафето се класифицира и сортира по цвят, размер и тегло. При Giling Basah премахването на пергамента на кафееното зърно се извършва при съдържание на влага около 50% (за сравнение, при повечето други процеси олющването на кафето се извършва когато кафеените зърна достигнат съдържание на влага от около 10-12%). Този уникален метод, който се използва в Суматра за обработване на кафето води до получаването на много плътно тяло с концентриран вкус, придружен с билкови нюанси и пикантен завършек. Методът Giling Basah дава уникален вкусов профил на кафетата от Суматра (ниска киселинност, богат вкус който се задържа на небцето, и шоколадови нотки на финала) и придава специфичният тъмно-зелен цвят на зърната сурово кафе.

LakeToba
Изглед към ез.Тоба

Кафето, което купуваме от Суматра е класифицирано като клас 1 качество и е тройно сортирано – това означава че кафето е изчистено на ръка от дефекти. Този допълнителен контрол на качеството води до много последователна чашка. Нашето кафе Sumatra Mandheling идва от района на езерото Тоба, което запълва калдерата на супервулкан който е променил развитието на планетата ни преди около 77,000 години.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.