ФЛОРЕС Аурелиа Да’Габо

(1 клиентски отзив)

16.95 лв.

Аурелия Да’Габо е фермерска кафе-асоциация, съставена от индивидуални малки ферми предимно на фамилията Да’Габо. Това е първото кафе, което предлагаме от остров Флорес и останахме приятно изненадани когато дегустирахме тази партида. Изключителна сложност, със слоеве от вкусове, които се редуват в зависимост от температурата на напитката, метод на приготвяне, съотношение кафе/вода, продължителност на екстракция, т.н.

Тази партида специално кафе ни впечатли със своя аромат на шоколад, карамел и фини нотки на анасон; комплексен вкус с нотки на тъмен шоколад, грейпфрут и бери, следвани от билкови и пикантни нотки като кедър, хвойна/плод от хвойна, кардамон и карамфил. Плътно, сиропено тяло подкрепено от приятна цитрусова киселинност и продължителен послевкус с пикантни нотки на кардамон.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса, за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Изчистване

Описание

FLORES AURELIA DA’GABO

Произход: Индонезия

Регион: остров Флорес, Нгада, Баджава;

Производител: Аурелиа Да’Габо – фермерска кафе-асоциация, съставена от индивидуални малки ферми, предимно на фамилията Да’Габо;

GPS координати: 8°48’17″S 120°58’02″E

Надморска височина: 1,200 – 1,600 м.н.в.

Партида: микро-лот # 3 (Kasa’o)

Сорт: 100% Арабика | S795, Yellow Caturra, Juria (Typica);

Процес на обработка: Giling Basah (полу-мокър метод), изсушаване на слънце, сортиране на ръка.

Вкусов профил:

Аромат – шоколад, карамел, фини нотки на анасон;

Тяло – плътно, сиропено;

Вкус – тъмен шоколад, бери (цариградско грозде, синя боровинка), сушени плодове (червена боровинка), грейпфрут, хвойна, кедър, кардамон, карамфил, карамел, мед, меласа;

Послевкус – продължителен с пикантни нотки на кардамон и приятна цитрусова киселинност.

 

 

 

Микро-партида # 3

Тази партида идва от малки фамилни ферми на фамилията (клан) Да’Габо, които са обединени във фермерската кафе-асоциация “Аурелиа Да’Габо”. Фермите са с големина от 1 – 1.5 хектара и са разположени на 1,200 – 1,600 метра надморска височина, в подножието на вулкана Инерие. Колективно, фамилията Да’Габо разполага с общо 100 хектара площ, засадени с кафе, като 30 от тях са сертифицирани Био и микро-партида № 3 има био-сертификат ID-BIO-178.

Въпреки, че останалите 70 хектара не са сертифицирани, фермерите използват органичен компост, за да наторяват своите кафеени насаждения и сертифицирането е свързано с голям финансов разход за малка фамилна асоциация. Кафето тук се отглежда под сенчести дървета като еритрина и албиция. Тези сенчести дървета, в комбинация с практиките за устойчиво земеделие, които Аурелия Да’Габо прилагат, помагат за опазване на джунглата и нейната екзотична флора и фауна.

След като се оберат на ръка, напълно узрелите кафеени черешки се обработват незабавно чрез традиционният “полу-мокър” метод (Giling Basah, или “Ngura” на местният диалект) – кафеените черешки се смачкват и зърната пергаментно кафе, заедно с остатъчния плод се слагат в чували и се оставят да ферментират през нощта. На следващия ден пергаментното кафе се измива с чиста вода, за да се отстрани остатъчния плод и се оставя върху повдигнати маси (тип “африкански легла”) за да изсъхне на слънце до около 30-35% влага, като пергаментното кафе се обръща често за да се гарантира равномерно изсушаване. Когато пергаментът е достатъчно сух, той придобива синьо-зелен цвят и е готов за олющване. След като пергамента се олющи, суровото кафе се оставя отново да съхне върху повдигнати маси за сушене, докато влагата достигне 11-13%. Когато суровото кафе изсъхне до желаното ниво, кафето преминава през двойно ръчно сортиране и се опакова за износ в 70 кг чували с логото на фермерската асоциация Аурелия Да’Габо. Този метод на обработка дава комбинация от плътно тяло, сладост и елегантна киселинност, която е рядкост за индонезийските кафета.

Баджава е родният град на фамилията Да’Габо. Разположен в областта Нгада, по склоновете на вулкана Инерие, Баджава има много плодородни почви. Освен производството на кафе, оризът, царевицата и кокосът са основните култури в региона. “Баджава” е името както на етническа група и езика, който говорят, също така и името на столицата на областта Нгада.

Климата тук е доста влажен и това е предизвикателство при отглеждането и обработката на кафе. При този климат, на кафеените черешки им трябва повече време за да узреят и това води до удължаване на беритбата. Сушенето на зеленото кафе е предизвикателство при този климат, където слънцето грее за около 4-5 часа и през останалото време вали дъжд.

Флорес – цветя, кафе и комодски варани

Остров Флорес може да се похвали със спираща дъха природа, грандиозни вулкани, горещи извори, чисто синьо море и девствени плажове, с черен, бял и дори розов пясък. Когато португалските изследователи откриват острова в началото на 16 век, те остават възхитени от великолепието на острова и го наричат ​Флорес, което означава „цветя“. Флорес е голям остров, част от Малките Зондски острови, принадлежащи на Индонезия.

Остров Флорес е много разнообразно в културно отношение място. Може грубо да се раздели на 10 етнически групи със собствени местни езици, но индонезийският е широко разпространен, тъй като е националният език на Индонезия. Етническите групи на остров Флорес успяват да запазят традициите си, въпреки опитите за модернизация. Церемонии се провеждат на големи събития от живота на хората и общностни ритуали се извършват за благословение на сеитбата, засаждането или прибирането на реколтата.

Остров Флорес има пресечен терен, белязан от множество вулкани, активни и неактивни. Пепелта от предишни изригвания на острова е създала особено плодородна земя, а силно порестите, тъмни почви са идеални за биологично производство на кафе.

Индонезия: земя на вулкани

Индонезия е част от тихоокеанският огнен кръг (Pacific Ring of Fire) и много от островите са образувани вследствие на вулканична активност. Със своите великолепни пейзажи, над 17,000 острова и приблизително 100 вулкана, Индонезия е един калейдоскоп от различни култури, хора, животни, растения, изкуство и кулинария. Страната има богата история в отглеждането на кафе и е един от най-старите производители в света. Вулканичната почвата е богата на хранителни вещества и минерали и е идеална за отглеждане на кафе. Въпреки, че сорта Арабика представлява малък процент от общото производството на кафе в Индонезия, тя се счита за една от най-добрите Арабики в света и е ценена заради своя богат вкус, плътно тяло, продължителен завършек и нежна киселинност.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Аурелия Да’Габо

График за печене

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, пекараната ни ще бъде затворена от 20.12.2021 до 03.01.2022, включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене за 2021 год. ще бъде неделя 19.12.2021. Поръчки, получени до 08:00ч на 19.12.2021 (неделя) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник, 20.12.2021. Поръчки, получени след 08:00ч на 19.12.2021, ще бъдат изпечени във вторник, 04.01.2022 и изпратени към вас още същият ден.

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, пекараната ни ще бъде затворена от 20.12.2021 до 03.01.2022 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене за 2021 год. ще бъде неделя 19.12.2021. Поръчки, получени до 08:00ч на 19.12.2021 (неделя) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник, 20.12.2021. Поръчки, получени след 08:00ч на 19.12.2021, ще бъдат изпечени във вторник, 04.01.2022 и изпратени към вас още същият ден.

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, Ви информираме за работното време на Спиди:

 • 24.12.2021 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време).
 • 25.12.2021 г., 26.12.2021 и 27.12.2021 (събота, неделя, понеделник) – почивни дни.
 • 28.12.2021 г. (вторник) – почивен ден.
 • 29.12.2021 г., 30.12.2021 г (сряда, четвъртък) – стандартни работни дни.
 • 31.12.2021 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време).
 • 01.01.2022 г., 02.01.2022 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 03.01.2022 г. (понеделник) – почивен ден.

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

1 отзив за ФЛОРЕС Аурелиа Да’Габо

 1. elberet.elentari (потвърден клиент)

  Страхотно кафе с много богат аромат и изразен вкус

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.