ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ | Кули Гап # 34

15.95 лв.

Тази партида идва от малки фамилни ферми/градини, разположени в местността Кули Гап в близост до Маунт-Хаген. Съставена от сортовете Типика, Аруша и Бурбон, тя е обработена от Пол Пора в станцията Grass Roots. Тази година решихме да предложим две партиди идващи от една и съща станция, съставени от едни и същи сортове Арабика, но обработени чрез различни методи (партида # 34 – мокър метод; партида # 35 – натурален) – резултата е като деня и нощта.

Партида # 34 ни впечатли със своя вкус и доминиращи нотки на шоколад, какао, захарна тръстика, цитрусови плодове и флорални нюанси. Плътно тяло и продължителен, кремав послевкус с подчертана цитрусова киселинност, характерна за кафетата от Папуа Нова Гвинея.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

Изчистване

Описание

PAPUA NEW GUINEA | Grass Roots Wet Mill

Произход: Папуа Нова Гвинея

Регион: Провинция Уестърн Хайлендс, Маунт-Хаген, Кули Гап

Производител: малки фамилни ферми/градини, обработено в станция Grass Roots

GPS координати: 5°50’08″S, 144°21’56″E

Надморска височина: 1,600 – 1,900 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Typica, Arusha, Bourbon

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване на слънце

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, флорален, плодов;

Тяло – плътно;

Вкус – шоколад, какао, захарна тръстика, карамел, лимон/лайм, грейпфрут, флорални нотки;

Послевкус – продължителен, кремав с плодови нотки и подчертана цитрусова киселинност.

 

 

Островът Нова Гвинея е колонизиран за първи път през 1885 год., като Германия колонизира северната част, а Великобритания южната. По това време, трудно-проходимите планински части остават неизследвани и се е смятало, че са прекалено неподходящи, за да бъдат обитаеми. Едва през 1930 год. австралийски златотърсач се осмелява да изследва Източните Възвишения в търсене на злато, но това което открива са огромни и плодородни долини с население, принадлежащо към над 400 различни племена.

Малко след това откритие, мисионерите пристигат в района, а с тях пристигат и първите разсади с кафе. През 50-те години на миналия век правителството започва активна политика за насърчаване и създаване на т.нар. “кафе градини” в селата на региона. Сортовете Bourbon и Blue Mountain са оригиналните сортове кафе, които са използвани и до 70-те години на миналия век насажденията с кафе Арабика в планинските райони на Папуа Нова Гвинея достигат над 25 000 хектара. Днес кафето е гръбнака на селската икономика и е основният източник на доходи за повече от 40% от населението. Над 80% от производителите са малки фермери с “кафе-градини”, състоящи се от 20 до 500 кафеени дръвчета, които растат заедно с други култури като банани, папая и бобови култури.

Разнообразието на Папуа Нова Гвинея е наистина впечатляващо. Селцата в плодородните кафе райони на планинските части имат население от 40-50 човека до няколко хиляди, като повечето от тях са обединени по фамилна или кланова/племенна линия. С повече от 800 езика, тези села са исторически и езиково откъснати едно от друго. Местното население живее на кланове, като насилствените конфликти между племената и клановете не е нещо необичайно и продължава да бъде проблем и днес.

Провинция Уестърн Хайлендс е централно разположена във високопланинските райони на Папуа Нова Гвинея и има общи граници с провинциите Джиуака, Енга, Саутърн Хайлендс, Симбу и Маданг. Това е най-високо разположеният регион за отглеждане на кафе в страната.

Преди векове, вулканичната дейност трансформира напълно долината Уаги (Waghi) от блато в плодородна земеделска земя. Разположена между планинските вериги Бисмарк и Кубор, долината Уаги предлага идеални условия за отглеждане на кафе – вулканична почва, богата на минерали, голяма надморска височина и топъл (тропически) климат с обилни валежи – средните температури са между 15 и 26°C, а годишния валеж е 2000 mm. Голяма част от кафето се отглежда в малки фамилни ферми (кафе-градини), докато останалата част се отглежда в големи плантации (естейтс) с площ от 20 до 100 хектара. Кафето, което се отглежда в плодородни вулканичните почви на долината Уаги е известно със своя богат аромат и нотки на шоколад, тропически и цитрусови плодове.

Тази партида е обработена чрез мокрия метод и идва от малки фамилни ферми/градини, разположени в местността Кули Гап. Тя е обработена от Пол Пора, който притежава и управлява мократа мелница Grass Roots. Той не е типичен производител на кафе: за разлика от обичайния фермер или производител на кафе, той има диплома по селско стопанство от Папуа Нова Гвинея и дипломи по растениевъдство от Обединеното кралство. Преди да стане производител, той е работил към Института за Изследване на Кафето в Папуа Нова Гвинея. Опита и познанията на Пол за кафе-индустрията се виждат в управлението на мократа мелница и качественото кафе, което той произвежда.

За да контролира качеството на произведеното кафе, Пол изкупува само напълно узрели кафеени черешки от фермите в близост до станцията Grass Roots и ги обработва още в същия ден. Пол и неговият екип имат възможност да избират само напълно узрелите череши, както правят големите имения за кафе. След като обработи кафето, той го изпраща към градчето Горока, където пергамента се олющва и полученото зелено кафе се сортира на ръка за да се отстранят дефекти, класифицира се, партидата се пакетира в 60 кг. чували за експорт и се оставя да “почине”. Източните възвишения на Папуа Нова Гвинея са далеч по-малко влажни и затова пергаментното кафе запазва своите аромати и вкусове по-добре.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Моля имайте предвид, че от 01.11.2018, куриерска фирма Спиди промениха условията и цените за доставка на пратки до адрес в събота и ще въведат фиксирана надбавка от 3.50 лв. За пратки, адресирани за получаване от офис на Спиди надбавка за доставка в събота не се начислява:

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 30.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност до 30.00 лв. се заплаща фиксирана цена от 5.оо лв за доставка до адрес (понеделник – петък) или 3.50лв за доставка до офис на СПИДИ (важи за цялата страна);
  • Фиксиран час за доставка: +3.00 лв. (услугата се предлага само за градове с офиси на Спиди, като фиксирания час не може да бъде по-рано от 10:30 часа и не може да бъде по-късно от 17:30 часа.
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час. Ако Вие желаете поръчката да бъде доставена в точен час и ден, допълнителните разходи за доставка ще са за Ваша сметка.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ | Кули Гап # 34“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.