ЯВА Джампит Естейт

16.95 лв.

Тази партида висококачествена Арабика идва от Джампит Естейт – кафе плантация, разположена на платото Иджен в източната част на остров Ява и датираща от холандската колониална епоха. За разлика от други индонезийски кафета, тази партида е обработена чрез мокрия метод и това придава много по-балансиран, изчистен вкусов профил в сравнение с други кафета от Индонезия.

В чашката на това кафе ще откриете нотки на шоколад, бадем, праскова, смокиня, сладък цитрус и приятни флорални нюанси. Аромата е изпълнен със сладки плодови и шоколадови нотки и думи като „богато, сиропено и кремообразно“ най-добре описват великолепното тяло и текстура, която ще усетите. Много ниската киселинност му придава дълъг, продължителен завършек с нотки на сушени плодове, шоколад и изключителна гладкост.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

JAVA JAMPIT ESTATE

MCC-guarantee-freshness

Произход: о-в Ява, Индонезия

Регион: Източна Ява, Бондоуосо, платото Иджен

GPS координати: 8°00’00″S, 114°09’06″E

Производител: Джампит Естейт | Jampit Estate (PTP Kalisat Jampit)

Надморска височина: 1,100 – 1,600 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Typica

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване на слънце

Вкусов профил: 

Аромат – сладък, плодов, шоколад;

Тяло – плътно, изчистено;

Вкус – комплексен с нотки на шоколад, бадем, праскова (нектар), мед, смокиня/сладко от смокини, сладък цитрус и леки флорални нюанси на фона;

Послевкус – продължителен, сладък с нотки на сушени плодове и шоколад, деликатна/ниска цитрусова киселинност.

Индонезия е част от тихоокеанският огнен кръг (Pacific Ring of Fire) и много от островите са образувани вследствие на вулканична активност. Със своите великолепни пейзажи, над 17,000 острова и приблизително 100 вулкана, Индонезия е един калейдоскоп от различни култури, хора, животни, растения, изкуство и кулинария. Страната има богата история в отглеждането на кафе и е един от най-старите производители в света. Вулканичната почвата е богата на хранителни вещества и минерали и е идеална за отглеждане на кафе. Въпреки, че сорта Арабика представлява малък процент от общото производството на кафе в Индонезия, тя се счита за една от най-добрите Арабики в света и е ценена заради своя богат вкус, плътно тяло, продължителен завършек и нежна киселинност.

Историята на кафето не би била пълна, ако не споменем остров Ява – четвъртият по големина остров в Индонезия и мястото, откъдето започва култивирането на кафе с търговски цели извън Йемен. Официални исторически документи показват, че през 1696 год. холандския губернатор на Малабар в южна Индия, изпраща семена арабика на холандския губернатор на Батавия (днешна Джакарта, остров Ява) с надеждата да се произведе кафе извън арабския полуостров и по този начин да се прекрати 250 годишния монопол на Йемен в търговията с кафе. Първите плантации за кафе се създават през 1699 год. на остров Ява, а през 1711-12 год. първите чували с кафе отпътуват за Амстердам и Европа.

В продължение на дълги години, о-в Ява произвежда голяма част от кафето, предлагано на световните пазари и думата „Java“ се превръща в синоним на кафе. Холандците основно засаждат кафе Арабика на о-в Ява, но през 1870 год. болести по кафето унищожават по-голяма част от насажденията с Арабика. Фермерите в по-ниските части на остова заменят сорта Арабика с по-издържливи на болести сортове, като Либерика и Робуста, като днес робустата все още доминира в производството на острова. Арабика се отглежда в райони с по-голяма надморска височина и по-сух климат, предимно в големите колониални плантации разположени на вулканичното плато Иджен в източна Ява.

Остров Ява има всички предпоставки за производство на висококачествено кафе – вулканична почва, благоприятен климат, обучени агрономи и над 300 годишна традиция в производството на кафе. Oсновният кафе-регион на остров Ява се намира между планините Руанг и Иджен, като отглеждането на кафе Арабика е съсредоточено в областта на платото Иджен, на надморска височина от 1,000 до 1,700 метра. Платото Иджен е микро-регион, който има изключителни условия за отглеждане на висококачествено кафе – богата на минерали вулканична почва в комбинация с дъждовни сезони и много слънце.

След Първата Световна Война, Индонезия получава независимост и новото правителство създава отдел, наречен PTP, който да „съживи“ и управлява старите плантации с Арабика. Най-известните кафета от о-в Ява произхождат от 4 големи плантации, които са под управлението на PTP Nusantara XII – това са: Jampit (или Kalisat Jampit), Blawan, Kayumas и Pancour, и заедно те покриват над 5,200 хектара площ.

Голяма част от произведената Арабика в източна Ява идва от тези национализирани плантации, датиращи от холандската колониална епоха, като само Jampit Estate произвежда годишно над 1,400 тона зелено кафе. Кафета от тези плантации се отглеждат на средна надморска височина от 1,300 метра и предлагат отличителен вкусов профил, характерен за микро-климата на платото Иджен и метода на обработка. Kафетата в национализираните (PTP) плантации се обработват чрез мокрия метод и са известни със своята деликатна/ниска киселинност и плътно тяло. Останалите ферми в региона са частни, раположени на по–ниски надморски височини и в повечето случаи кафетата им не са така щателно обработени.

Заобиколен от вулкани и буйни гори, Джампит Естейт е перфектно оборудван да отглежда и произвежда висококачествена Арабика. В Джампит Естейт, кафе Арабика се отглежда на площ от 1,420 хектара и фермата има мокра и суха мелници за обработка на реколтата.

Джампит Естейт е разположен на платото Иджен – огромна долина в сянката на активния вулкан Кава Иджен, от който непрекъснато излизат облаци със сяра, а самият вулкан е известен със синия цвят, който виждаме, когато изригва. Вулкана осигурява повече от драматичен фон за плантацията – вековната вулканична активност е обогатила земята с изобилие от минерали, които в крайна сметка добавят богатство и дълбочина във вкуса на кафето.

Кафето в Джампит Естейт се отглежда на по-голяма надморска височина в сравнение с другите ферми и плантации и има вкусов профил, повлиян от микроклимата, богата вулканична почва и метода на обработка. Реколтата се събира от юни до септември, като повече от 3000 души участват в събирането ѝ.

Кафеените черешки се берат на ръка от местната общност, като много от работниците живеят в селцата, разположени в самата плантация. Прясно обраните черешки се сортират на ръка преди да отидат за обработка в мократа мелница на фермата.

Преработвателните станции (мократа и сухата мелници) също се намират на територията на самата плантация и това дава възможност прясно обраните кафеени черешки да се обработят в същия ден. Събраните кафеени черешки се измиват, плода (обвивката и пулпата) се премахва механично и кафеените зърна се оставят да ферментират, след което се измиват отново с чиста вода и се изсушават на слънце. Докато съхне, пергаментното кафе се обръща често за да се гарантира равномено изсъхване.

Когато се постигне желаното ниво на влажност, пергаментното кафе се премества в силози за да „почине“. След това, пергамента се олющва в сухата мелница на фермата и зеленото кафе се сортира ръчно от „армия“ от жени, които щателно премахват счупени зърна и дефекти. Контролът на качеството е много строг, което води до невероятна последователност в качеството на зеленото кафе и отличен вкусов характер в чашката. 

Джампит Естейт е сертифицирана от UTZ за нейните екологично съобразни селскостопански практики и социални условия с висок стандарт.  Жилищната площ на фермата е отлична, като много от домовете имат прилежащи земеделски парцели за отглеждане зеленчуци и малък обор за домашни животни. Плантацията също така разполага и с добре управлявано училище и спортни съоръжения, които включват два плувни басейна и няколко тенис корта, а когато сушилните тераси не са покрити с кафе, те се превръщат в игрища за футболни и нетбоул.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

От това промоционално видео ще научите повече за Java Jumpit Estate и другите плантации под управлението на PTP Nusantara XII:

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06