ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ | Норт Уаги Вали

15.95 лв.

Тази партида, съставена от сортовете Blue Mountain и Arusha, идва от индивидуални малки ферми, разположени в местностите около град Банз, област Норт Уаги Вали (North Waghi Valley).

В чашката ще откриете сладък аромат и комплексен вкус с нотки на шоколад и карамел, грозде, тропически и цитрусови плодове, кафява захар и флорални нюанси на фона. Продължителен и сладък послевкус с приятна киселинност.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

PAPUA NEW GUINEA | NORTH WAGHI VALLEY

NEW GUINEA HIGHLANDS COFFEE

Произход: Папуа Нова ГвинеяMCC-guarantee-freshness

Регион: Провинция Джиуака, Норт Уаги Вали, Банз.

GPS координати: 5°48’00″S, 144°37’41″E

Производител: Индивидуални малки фамилни ферми, обединени в сдружение.

Надморска височина:  1,500 – 1,600 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Typica (Blue Mountain), Bourbon (Arusha)

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване на слънце, сортиране на ръка

Вкусов профил: 

Аромат – сладък, сушени плодове, флорален;

Тяло – средно до плътно, изчистено, кремообразно;

Вкус – комплексен с нотки на шоколад, карамел, ядки, грозде, тропически плодове, цитрусови плодове (лимон, грейпфрут), кафява захар и леки флорални нотки на фона;

Послевкус – продължителен, сладък и гладък завършек с нотки на тропически плодове и приятна цитрусова киселинност.

Островът Нова Гвинея е колонизиран за първи път през 1885 год., като Германия колонизира северната част, а Великобритания южната. По това време, трудно-проходимите планински части остават неизследвани и се е смятало, че са прекалено неподходящи, за да бъдат обитаеми. Едва през 1930 год. австралийски златотърсач се осмелява да изследва Източните Възвишения в търсене на злато, но това което открива са огромни и плодородни долини с население, принадлежащо към над 400 различни племена. Малко след това откритие, мисионерите пристигат в района, а с тях пристигат и първите разсади с кафе. През 50-те години на миналия век правителството започва активна политика за насърчаване и създаване на т.нар. „кафе градини“ в селата на региона. Сортовете Bourbon и Blue Mountain са оригиналните сортове кафе, които са използвани и до 70-те години на миналия век насажденията с кафе Арабика в планинските райони на Папуа Нова Гвинея достигат над 25 000 хектара.

Днес кафето е гръбнака на селската икономика и е основният източник на доходи за повече от 40% от населението. Над 80% от производителите са малки фермери с „кафе-градини“, състоящи се от 20 до 500 кафеени дръвчета, които растат заедно с други култури като банани, папая и бобови култури.

Разнообразието на Папуа Нова Гвинея е наистина впечатляващо. Селцата в плодородните кафе райони на планинските части имат население от 40-50 човека до няколко хиляди, като повечето от тях са обединени по фамилна или кланова/племенна линия. С повече от 800 езика, тези села са исторически и езиково откъснати едно от друго. Местното население живее на кланове, като насилствените конфликти между племената и клановете не е нещо необичайно и продължава да бъде проблем и днес. Тези конфликти, в комбинация с неразвита инфраструктура, остарели машини и непоследователни методи на преработка, означава, че намирането на висококачествени партиди кафе и износът им към Европа и света са истинско предизвикателство. Вкусовите профилите на кафетата, произведени в Папуа Нова Гвинея се различават, в зависимост от качество и регион, но обикновено имат нотки на шоколад, тропически и цитрусови плодове.

Джиуака е сравнително нова провинция, формирана през 2012 год. от части на Западната Провинция. Името Джиуака (Jiwaka) е комбинирана дума, съчетаваща първите две букви на регионите Jimi, Waghi и Kambia. Папуа Нова Гвинея е разположена на т.нар. тихоокеански „Огнен кръг“ (Pacific Ring of Fire) – огромна част в Тихия океан, където триещи се тектонски плочи предизвикват земетресения и вулканични изригвания. Преди векове, вулканичната дейност трансформира напълно долината Уаги (Waghi) от блато в плодородна земеделска земя. Долината Уаги е разположена в провинция Джиуака, като най-ниската ѝ точка се намира на 1,500 метра над морското равнище.

Разположена между планинските вериги Бисмарк (на север) и Кубор (на юг), долината Уаги е основния кафе-регион в провинцията и предлага идеални условия за отглеждане на кафе – вулканична почва, богата на минерали, голяма надморска височина и топъл (тропически) климат с обилни валежи – средните температури са между 15 и 26°C, а годишния валеж е 2000 mm. Голяма част от кафето се отглежда в малки ферми (кафе-градини), с размер от 20 до 500 кафеени дръвчета, докато останалата част се отглежда в големи ферми с площ от 20 до 100 хектара. Кафето, което се отглежда в плодородни вулканичните почви на долината Уаги е известно със своя богат аромат, сладка киселинност и нотки на тропически плодове.

След дълго търсене и дегустиране, открихме тази великолепна партида кафе от Папуа Нова Гвинея. Тя е съставена от сортовете Blue Mountain (разновидност на сорта Typica) и Arusha (разновидност на сорта Bourbon), и идва от индивидуални малки ферми, разположени в местностите около Банз, област Норт Уаги Вали (North Waghi Valley). Собствеността на земята в Папуа Нова Гвинея е сложен въпрос и фермерите са обединени на племенна основа в сдружение, като отглеждат и обработват кафето заедно върху обща площ от 250 хектара. Фермите са разположени на 1,500 – 1,600 метра надморска височина, върху вулканична почва, богата на минерали. На тази надморска височина, кафеените черешки узряват по-бавно, което води до по-голяма плътност на кафеените зърна и комплексен вкусов профил в чашката.

Напълно узрелите кафеени черешки се берат на ръка и се доставят в мократа мелница за преработка, където се обработват още в същия ден – черешките се измиват и се отсраняват тези, които са наранени или недостатъчно узели. След първичното сортиране, обвивката и пулпата на плода се отстраняват механично и кафеените зърна се оставят да ферментират. Ферментационния процес продължава общо 3 дни, като на всеки 24 часа кафето се измива с вода и се връща обратно във ферментационните басейни. След ферментацията, пергаментното кафе се измива обилно с чиста вода и се оставя да изсъхне на слънце, докато влажността спадне до 11%. Докато съхне, кафето се обръща многократно за да се гарантира равномерно изсъхване.

Когато желаната влажност е постигната, пергаментното кафе се пакетира в чували и се транспортира до градчето Горока, което се намира на около 320 км от Банз. Там кафето се обработва в сухата мелница на New Guinea Highlands Coffee и се подготвя за експорт. Когато е готово за експорт, пергаментното кафе се олющва и полученото зелено кафе се сортира на ръка за да се отстранят дефекти, класифицира се, партидата се пакетира в 60 кг. чували за експорт и се оставя да „почине“. Освен складова база и суха мелница, New Guinea Highlands Coffee имат и първокласна лаборатория, където всяка партида кафе преминава стриктен контрол за качество.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06