БУРУНДИ Агахоре | Микро-партида # 1723

(5 клиентски отзива)

16.95 лв.

За втора година се спираме на кафетата, произведени от Агахоре Кофи, но тази година избрахме една великолепна натурална микро-партида, която отново идва от станцията Гатерама. При тази партида определено може да се усети метода на обработка и ще задоволи всеки, който копнее за натурално обработено кафе с подчертани нотки на бери (сини боровинки, къпина) и има много сходен профил с висококачествените партиди от Харар.

Микро-партида # 1723 има сладък аромат с нотки на цвят от жасмин, следван от подчертан вкус на бери (синя боровинка, къпина), ванилия, тъмен (кленов) сироп, тъмен шоколад и сушени плодове (стафида), подкрепени от плътно тяло, продължителен и сладък послевкус с деликатна плодова/винена киселинност.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Изчистване

Описание

BURUNDI AGAHORE MICRO-LOT # 1723 |

GATERAMA CWS

Произход: Бурунди

Регион: Гитега, Бугендана, с. Гатерама

Производител: Касиен Нибарута | Агахоре Кофи – станция Гатерама

GPS координати: 3°14’43″S, 29°50’29″E

Надморска височина: 1,520 – 1,850 м.н.в.

Партида # 1723

Сорт: 100% Арабика | Bourbon, Mibirizi

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване върху африкански легла

Вкусов профил:

Аромат – флорален (цвят от жасмин), сладък, бери;

Тяло – плътно, сочно;

Вкус – подчертан вкус на бери (синя боровинка, къпина), ванилия, тъмен (кленов) сироп, тъмен шоколад, стафида; лека пикантност на фона;

Послевкус – продължителен, сладък с нотки на бери и деликатна (лека) плодова/винена киселинност.

 

 

Партида # 1723

Тази натурална микро-партида идва от станцията Гатерама, която е собственост на Касиен Нибарута. Освен кафето от прилежащата ферма, Агахоре изкупува кафеените черешки от 628 малки ферми, разположени предимно около селцето Гатерама, но също така и от фермери в община Бугендана.

Климатът в този район е тропически високопланински, с температури вариращи от 12°C до 24°C. Фермите, с които станция Гатерама работи, са разположени високо в планините, между 1,650 и 1,850 метра надморска височина, където почвите са вулканични и богати на хранителни вещества. Голямата надморска височина, в комбинация с топли дни и прохладни нощи, води до по-бавно узряване на кафеените черешки и създаване на комплексни вкусове в чашката.

По време на сезона за прибиране на реколтата, кафеените черешки се берат селективно на ръка. Повечето ферми имат около 200 до 250 кафеени дръвчета и събирането на реколтата се извършва от цялото семейство. Фермерите обикновено берат кафеените черешки от сутрин до обяд и ги доставят още същият ден в станцията Гатерама.

Станцията има стриктни правила при приемане на кафеени черешки от фермерите. На специално обозначени места, фермерите пресортират своето кафе преди да го предадат за обработка в станцията. Това става, като първоначално черешките се преглеждат на ръка върху мрежести маси, след което се потапят във водни вани и изплуващите на повърхността плодове се отстраняват. По този начин фермера премахва неузрелите и/или наранени кафеени черешки, които имат по-ниска плътност и изплуват на повърхността. Този метод на предварително сортиране е голяма стъпка към по-качествена чашка.

При приемане, кафеените черешки се инспектират отново и се отстраняват (ако има пропуснати) неузрели и/или наранени от насекоми плодове, преди партидата да бъде приета за обработка. Сортираното тегло на приетите кафеени черешки се записва в регистъра на станцията и всеки фермер получава разписка. Така станцията може да проследи всяка една пълна партида за износ до фермерите, които са допринесли за създаването и.

След приемане, кафеените черешки се сортират по плътност, като тези с най-висока плътност ще бъдат използвани за микро-партиди. След като се измият със чиста вода, кафеените черешки се прехвърлят в секцията за сушене, където се разстилат на тънък слой върху масите за сушене, тип “африкански легла”.

Докато съхнат, кафеените черешки ежедневно се обръщат на всеки 30 минути, за да се осигури равномерно изсушаване. Докато протича сухата ферментация (натуралната обработка), около масите за сушене с натуралните партиди може да се усети аромат на стафиди и вино 🍇 🍷 🙂

Малка табела следва всяка партида от началото до край, като на табелата е отбелязано името на станцията, датата на закупуване на черешките, качеството и кога е започнало изсушаването на плода. Черешките съхнат в продължение на 15-21 дни, в зависимост от времето и когато достигнат желаното ниво (11% влажност), изсушените кафеени черешки се слагат в чували и се транспортира до сухата мелница, където изсушеният плод и пергамента ще бъдат олющени и полученото зелено кафе ще бъде сортирано, класифицирано и подготвено за износ.

 

Агахоре Кофи: станция Гатерама

Всичко започва през 2016 г., когато Касиен решава да построи мокра мелница и станция за обработване на кафе в покрайнините на село Гатерама, което е разположено в района на Бугендана, провинция Гитега. Името Гатерама идва от едноименната планина, на която станцията е разположена. Станцията Гатерама и прилежащата ферма са разположени на 1,520 – 1,550 м.н.в. (GPS: 3°14’19.9″S 29°50’26.7″E) и оперират под името на търговско дружество “Агахоре Кофи”.

При построяването на станцията, Касиен е взел предвид топографията на мястото и е планирал по великолепен начин всеки един елемент от станцията Гатерама и прилежащата ферма. Станцията се състои от две сгради – едната се използва за склад, докато втората има приемателен пункт за кафеените черешки, депулпър за отстраняване на плода/пулпата, ферментационни вани, флотационни канали и офис, където се съхранява документацията за проследимост на партидите. Водна помпа осигурява прясна подпочвена вода за обработката на кафето, след което водата се пречиства чрез филтрираща система преди да отиде в близката река Мубарази. За да получават максимално количество слънчева светлина, африканските легла за сушене са разположени изток-запад и са наклонени леко на север. Станцията също така получава прохладен бриз от долината през която преминава река Мубарази, което ускорява сушенето на партидите кафе.

Станция Гатерама обработва кафеените черешки от прилежащата ферма, но също така изкупува кафеени черешки от фермите в района – общо 628 на брой. Първата реколта за Агахоре Кофи (2017/2018) е била пълна с изненади. С отварянето си, станцията Гатерама първоначално се е насочила към производството на партиди, обработени чрез мокрият метод, но липсата на изворна вода ги принуждава набързо да преосмислят плановете си и да се пренасочат към производството на натурални партиди и партиди, обработени чрез метода “хъни” (honey). Благодарение на качеството на кафеените черешки и перфектното обработване на натуралните и “хъни” партиди, реколтата е била такъв успех, че Агахоре Кофи е дала 40% бонус на всичките фермери и са им осигурили здравна застраховка за 3 години.

Агахоре, на местния език Кирунди, означава “най-доброто кафе”. С изграждането на станцията Гатерама, Касиен постига целта си да произвежда специални кафета и да работи в тясно сътрудничество с местните фермери, които отглеждат кафе на малки парцели. В станцията Гатерама, кафето се обработва с истинска страст и професионализъм. Резултатът е кафета с плътно тяло, комплексни вкусови профили с подчертани плодови нотки и продължителен и сладък послевкус.

Освен станцията Гатерама, Касиен притежава още една станция (Мурамби), но тя оперира под името на друго търговско дружество – Мурамби Кофи. През 2012 год. Касиен отваря първата си станция за обработване на кафе – станция Мурамби – и още същата година се класира на 11 място в конкурса Cup of Excellence Burundi. Въпреки, че станциите Гатерама и Мурамби оперират под различни търговски дружества, философията им е една и съща: да произведат най-добрите кафета в Бурунди, като същевременно помагат на местните общности. В допълнение на финансовите помощи, раздаването на нови кафеени дръвчета за засаждане и обучение в добри фермерски практики, Агахоре е раздала над 450 кози, които да се използват за натурален тор, а също така да бъдат допълнителен доход за фермера.

 

За Бурунди

Подобно на много от съседите си в Африка, Бурунди произвежда микро-партиди почти по подразбиране. Всеки фермер притежава средно по-малко от един хектар земя и доставя обраните кафеени черешки до станции за обработване на кафе, като са необходими повече от един фермер, за да се създаде пълна партида за износ. Заради тази организация на изкупуване от страна на станциите, кафето в Бурунди обикновено се продава под наименованието на самата станцията, където е обработено и измито/изсушено. Днес, около 70% от станциите са частни и страната се фокусира върху малки количества висококачествено кафе.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Агахоре Кофи

График за печене

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, пекараната ни ще бъде затворена от 20.12.2021 до 03.01.2022, включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене за 2021 год. ще бъде неделя 19.12.2021. Поръчки, получени до 08:00ч на 19.12.2021 (неделя) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник, 20.12.2021. Поръчки, получени след 08:00ч на 19.12.2021, ще бъдат изпечени във вторник, 04.01.2022 и изпратени към вас още същият ден.

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, пекараната ни ще бъде затворена от 20.12.2021 до 03.01.2022 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене за 2021 год. ще бъде неделя 19.12.2021. Поръчки, получени до 08:00ч на 19.12.2021 (неделя) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник, 20.12.2021. Поръчки, получени след 08:00ч на 19.12.2021, ще бъдат изпечени във вторник, 04.01.2022 и изпратени към вас още същият ден.

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, Ви информираме за работното време на Спиди:

 • 24.12.2021 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време).
 • 25.12.2021 г., 26.12.2021 и 27.12.2021 (събота, неделя, понеделник) – почивни дни.
 • 28.12.2021 г. (вторник) – почивен ден.
 • 29.12.2021 г., 30.12.2021 г (сряда, четвъртък) – стандартни работни дни.
 • 31.12.2021 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време).
 • 01.01.2022 г., 02.01.2022 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 03.01.2022 г. (понеделник) – почивен ден.

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

5 отзива за БУРУНДИ Агахоре | Микро-партида # 1723

 1. Д.Минков

  Едно от най-уникалните спешълти кафета, които съм опитвал. Много богат вкус, празник за сетивата 🙂

 2. Емилия (потвърден клиент)

  Много добро попадение! Богат, но мек вкус. Свежо, но със средна киселинност.

 3. Иван (потвърден клиент)

  Едно от най-добрите, които съм пробвал. Пленителен вкус, които се усеща с вички рецептори.

 4. plamen.iv.ivanov (потвърден клиент)

  Много богат вкус и аромати. Киселинността е точно по моя вкус – средна към лека и ненатрапчива.

 5. anity.g (потвърден клиент)

  Чудесен и запленяващ вкус!

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.