БУРУНДИ Гатерама Микро-лот 1381

15.95 лв.

Съставена от сортовете червен Бурбон и Мибиризи, тази партида идва от станцията Гатерама, която е разположена в Бугендана, провинция Гитега. Кафетата от тази станция толкова ни впечатлиха, че закупихме две от микро-партидите.

Микро-партида # 1381 е характерна с плътно тяло, подчертана цитрусова киселинност и продължителен, кремав послевкус. Като цяло, кафето е много добре балансирано с нотки на касис, млечен шоколад, цитрусови (мандарина/танжерина, потокал) и тропически плодове.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

BURUNDI Gaterama CWS | AGAHORE MICRO-LOT # 1381

Произход: Бурунди

Регион: Гитега, Бугендана, с. Гатерама

Производител: Агахоре – кооператив от 628 индивидуални малки фамилни ферми, обработено в станция Гатерама

GPS координати: 3°13’00.4″S, 29°55’15.5″E

Надморска височина: 1,520 – 1,850 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Bourbon, Mibirizi

Процес на обработка: Мокър метод, двойна ферментация, изсушаване върху африкански легла

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, плодов (бери/горски плодове);

Тяло – плътно;

Вкус – касис, какао/шоколад, портокал, мандарина/танжерина, тропически плодове, сладък/маслено-кремав;

Послевкус – продължителен, сладък и кремав с елегантна, балансирана цитрусова киселинност.

 

 

Подобно на много от съседите си в Африка, Бурунди произвежда микро-партиди почти по подразбиране. Всеки фермер притежава средно по-малко от един хектар земя и доставя обраните кафеени черешки до станции за обработване на кафе, като са необходими повече от един фермер, за да се създаде пълна партида за износ. Заради тази организация на изкупуване от страна на станциите, кафето в Бурунди обикновено се продава под наименованието на самата станцията, където е обработено и измито/изсушено. Днес, около 70% от станциите са частни и страната се фокусира на малки количества висококачествено кафе.

 

Тази партида идва от станцията Гатерама, собственост на Касиен Нибарута и Агахоре Кофи – кооператив от 628 малки ферми за кафе, разположени в община Бугендана. Всичко започва през 2016 г., когато Касиен решава да построи мокра мелница и станция за обработване на кафе в покрайнините на село Гатерама, което е разположено в района на Бугендана, провинция Гитега. Името Гатерама идва от едноименната планина, на която станцията е разположена (самата станция и прилежащата ферма са разположени на 1,520 м.н.в., GPS: 3°14’19.9″S 29°50’26.7″E). Станцията се състои от две сгради – едната се използва за склад, докато втората има приемателен пункт за кафеените черешки, депулпър за отстраняване на плода/пулпата, ферментационни вани, флотационни канали и офис, където се съхранява документацията за проследимост на партидите. Водна помпа осигурява прясна подпочвена вода за обработката на кафето, след което водата се пречиства чрез филтрираща система преди да отиде в близката река Мубарази.

 

Агахоре, на местния език Кирунди, означава “най-доброто кафе”. С изграждането на станцията/мократа мелница Гатерама, Касиен постига целта си да произвежда специални кафета и да работи в тясно сътрудничество с местните фермери, които отглеждат кафе на малки парцели. В станцията Гатерама, кафето се оработва с истинска страст и професионализъм. Резултатът е кафета с отличителна/специфична киселинност и плътно тяло, комплексни вкусови профили с подчертани плодови нотки и продължителен и сладък послевкус.

Климатът в този район е тропически високопланински, с температури вариращи от 12°C до 24°C. Фермите, с които станция Гатерама работи, са разположени високо в планините, между 1,650 и 1,850 метра надморска височина, където почвите са вулканични и богати на хранителни вещества. Голямата надморска височина, в комбинация с топли дни и прохладни нощи, води до по-бавно узряване на кафеените черешки и създаване на комплексни вкусове в чашката.

 

По време на сезона, кафето се бере селективно на ръка. Повечето ферми имат около 200 до 250 кафеени дръвчета и събирането на реколтата се извършва от цялото семейство. Фермерите обикновенно берат кафеените черешки от сутрин до обед. След това, повечето от тях изминават около 8-10 км, за да доставят своите черешки още същият ден в станция Гатерама. Някои фермери, като например Ксавие пътува 22 км за да достави своите 11 кг. напълно узрели кафеени черешки. Той е един от многото фермери, които доставят своите кафеени черешки в станция Гатерама от нейното отваряне. Мократа мелница/станция Гатерама изкупува кафеени черешки от фермите в района – общо 628 на брой, а също така обработва кафеените черешки от прилежащата ферма, собственост на Агахоре Кофи.

 

Станцията има стриктни правила при приемане на кафеени черешки от фермерите. На специално обозначени места, фермерите пресортират своето кафе преди да го предадат за обработка в станцията. Това става, като първоначално черешките се преглеждат на ръка върху мрежести маси, след което се потапят във водни вани и изплуващите на повърхността плодове се отстраняват. По този начин фермера премахва неузрелите или наранени кафеени черешки, които имат по-ниска плътност и изплуват на повърхността. Този метод на предварително сортиране е голяма стъпка към по-качествена чашка.

При приемане, кафеените черешки се инспектират отново и се отстраняват (ако има пропуснати) неузрели и/или наранени от насекоми плодове, преди партидата да бъде приета за обработка. Сортираното тегло на приетите кафеени черешки се записва в регистъра на станцията и всеки фермер получава разписка. Така станцията може да проследи всяка една пълна партида за износ до фермерите, които са допринесли за създаването и.

 

След приемане, кафеените черешки се сортират по плътност и след това плода се премахва в рамките на 6 часа след получаване в станцията. Станцията Гатерама използва двустепенна ферментация – суха ферментация в продължение на 12-20 часа и втора, мокра ферменация в продължение на 12-18 часа. Малка табела на ферментационната вана следи всяка партида. На табелата е отбелязано името на станцията, датата на закупуване на черешките, качеството и кога е започнала ферментацията. Обучени агрономи проверяват редовно кафеените зърна, за да гарантират, че ферментацията ще бъде спряна в идеалния момент.

 

След това, пергаментното кафе се премества в флотационните канали, където се измива и класифицира по плътност. Докато пергаментното кафе се носи по канала, дървените преграждения (летви, които са положени напречно), спират кафеените зърна със специфична плътност да преминат. Докато първата летва спира най-плътните зърна пергаментно кафе, следващата е поставена по начин, който да спре следващите най-плътни зърна и така нататък. Общо флотационния канал разделя пергаментното кафе на четири до седем степени според плътността. Зърната с най-висока плътност обикновено ще отидат в селекцията на микро-партидите.

 

След флотационните канали, пергаментното кафе преминава през допълнителни процеси и завършва с предварително изсушаване на сянка и щателно сортиране на ръка, за да се премахнат наранени или дефектни зърна. При предварителното изсушаване, пергаментното кафе има влажност около 45% и се оставя да съхне на сянка при температура от 20°C – тази практика позволява да се предпази пергамента от начупване. След това, сортираното кафе се изсушава на слънце в пергамент на повдигнати африкански легла в продължение на 15 до 20 дни, в зависимост от времето, като табелата следва партидата от началото до края. След като бъде преработено по този начин, пергаментното кафе се транспортира до сухата мелница за премахване на пергамента, сортиране и подготовка за износ.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Агахоре Кофи

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.