Бурунди Кирема Каянза

16.95 лв.

Тази изключителна партида кафе идва от малки фамилни ферми, разположени в северната част на провинция Каянза, Бурунди. Избрахме това кафе, заради своята изчистеност и комплексност. В чашката ще откриете впечатляваща сложност – основа от карамел, тофи, шоколад и нотки на гроздетропически плодове, лайм, череши, смокини; подчертани флорални нотки следвани от леки, приятни нюанси на босилек и розмарин, които се усещат на заден план. Много добре структурирано, сладко и кремообразно тяло с приятна цитрусова киселинност. Дали ще бъде приготвено като еспресо, филтър или френска преса, това кафе наистина ще ви впечатли.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Код: Няма Категории: ,

Описание

BURUNDI KIREMA KAYANZA | MICRO-LOT # 0215

KIREMA COFFEE WASHING STATION (CWS) – SOGESTAL KAYANZA

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: БурундиMCC-guarantee-freshness

Регион: Каянза (провинция), Каянза (град)

Производител: Kirema CWS – Sogestal Kayanza, индивидуални малки фамилни ферми

Надморска височина: 1,880 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Bourbon, Jackson, Mibirizi

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване върху африкански легла

Вкусов профил: 

Аромат – сладък, плодов

Тяло – кремообразно, балансирано

Вкус – комплексен вкус с основа на карамел, тофи, шоколад и нотки на грозде, тропически плодове, лайм, череши, смокини; естествена сладост, подчертани флорални нотки слeдвани от леки, приятни нюанси на босилек и розмарин, които се чустват на фона.

Послевкус – продължителен, сладък с приятна цитрусова киселинност

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Бурунди е малка страна, без достъп до океан или море, което прави износа на кафе истинско предизвикателство. Разположена на кръстопът между източна и централна Африка, тя е заобиколена на север от Руанда, на запад от ДР Конго, а на югоизток граничи с Танзания.

Със своите вулканични почви, висока надморска височина и обилни валежи, Бурунди има перфектните условия за отглеждане на висококачествено кафе Арабика. Страната е доминирана от високи хълмове и планини, със значителни вариации в надморската височина – като се започне от най-ниската точка, която е на нивото на езерото Танганика (772 м.н.в.) и се стигне до връх Хеха (2,670 м.н.в.). Кафе се отглежда в централните и северни части на страната, а основните региони за висококачествени партиди кафе са Каянза, Гитега, Нгози, Кирундо и Муинга. В Бурунди се отглежда предимно сорта Бурбон (със свои разновидности, като Джаксън и Мибиризи), на надморски височини, вариращи от 1250 до 2000 метра.

Каянза е един от регионите с най-добра репутация за отглеждане на висококачествено кафе. Провинция Каянза се намира в северната част на Бурунди и граничи с Руанда. Климата тук е тропически високопланински, със средни годишни температури от 18.5°C. Фермите за кафе са разположени високо в планините, между 1700 и 2000 метра надморска височина, където почвите са вулканични и богати на хранителни вещества. Голямата надморска височина, в комбинация с топли дни и прохладни нощи, води до по-бавно узряване на кафеените черешки и създаване на комплексни вкусове в чашката. Вкусовият профил на кафетата от региона Каянза е до голяма степен подобен на кафетата от южните части на Руанда –  като например, от региона на планината Huye. Въпреки своята близост, кафетата от Каянза имат съвсем различен профил. Поради голямата надморска височина, кафето което се отглежда в този регион има подчертана киселинност, която се смесва с плодова сладост, плътно, балансирано тяло и продължителен и сладък послевкус. Обикновено кафетата от Каянза имат нотки на тропически плодове (като лимон, лайм, портокал, грейпфрут, манго), костилкови плодове (череша, вишна, сливи), смокини (пресни и сушени), както и карамелени (карамел, тофи, кафява захар) и шоколадови нотки.

Кафето в Бурунди традиционно се обработва чрез мокрия метод, като станциите използват двустепенен метод за ферментация, подобен до известна степен на този, който се използва в Кения – „суха ферментация“ (аеробна) за приблизително 12-36 часа след отстраняването на плода от кафеените зърна, последвано от „мокра ферментация“ (анаеробна) при която кафеените зърна се оставят накиснати в планинска вода за 12-18 часа, след което кафето се изсушава в пергамент върху повдигнати африкански легла. Вниманието към детайлите при обработката, оказва голям ефект върху вкусовия профил на кафето – щателното сортиране, ферментиране, измиване и изсушаване са ключови, за да се получат качествени партиди кафе.

Подобно на много от съседите си в Африка, Бурунди произвежда микро-партиди почти по подразбиране: всеки фермер притежава средно по-малко от един хектар земя и доставя обраните кафеени черешки до централизирани станции за обработване и измиване на кафе, т.нар. SOGESTAL („Sociéte de Gestion des Stations de Dépulpage Lavage„) и са необходими повече от един фермер, за да се създаде пълна партида за износ. Заради тази организация на изкупуване от страна на станциите, кафето в Бурунди обикновено се продава под наименованието на самата станцията, където е обработено и измито. В региона Каянза има 21 станции за обработване и измиване на кафе, т.нар. „мокри мелници„, като някои от по-известните са Gackowe, Butezi, Gatare, Kiryama, Kirema, които са под „шапката“ на Согестал Каянза (Sogestal Kayanza).

Тази партида идва от станцията Кирема в северната част на региона Каянза, на около 1 километър от едноимения град Каянза, който също така е и столица на провинцията. Общо около 3,800 дребни фермери доставят своята реколта от кафеени черешки в Kirema Coffee Washing Station, като приблизително 200 от тях доставят директно, а останалите 3,600 ферми доставят своята реколта в 35 събирателни центрове разположени из региона. В станцията Кирема, събраните кафеени черешки се сортират в микро-партиди, въз основа на качество и вкусов профил. Ние избрахме микро-партида № 0215, защото това беше най-изчистената и комплексна партида в сравнение с други кафета, които опитахме от Бурунди. Дали ще бъде приготвено като еспресо, филтър или френска преса, това кафе наистина ще ви впечатли.

Станцията Кирема има стриктни правила при приемане на кафеени черешки от фермерите и има различни степени на заплащане, които са базирани на качеството на самите плодове. Това мотивира фермера щателно да прегледа партидата си преди да я предаде.  Фермери, които искат да продадат реколтата си на Кирема, знаят че качеството на тяхното кафе трябва да бъде наистина добро, за да бъде прието за обработка. На специално обозначени места, фермерите сортират своето кафе преди да го предадат за обработка в станцията. Това става като първо черешките се преглеждат на ръка върху мрежести маси, след което се потапят във водни корита и изплуващите на повърхността плодове се отстраняват. По този начин фермера премахва неузрелите или наранени кафеени черешки, които имат по-ниска плътност и изплуват на повърхността. Този метод на предварително сортиране е голяма стъпка към по-качествена чашка. При приемане на кафеените черешки, специалистите от отдел качество към станцията Кирема инспектират кафеените черешки отново и отстраняват (ако има пропуснати) неузрели и/или наранени от насекоми плодове, преди партидата да бъде приета за обработка. Сортираното тегло на приетите кафеени черешки се записва в регистъра на станцията и всеки фермер получава разписка. Така станцията може да проследи всяка една пълна партида за износ до фермерите, които са допринесли за създаването и.

Подобно на другите станции, които са част от Согестал Каянза, Кирема също използва двустепенна ферментация – сухата ферментация се извършва без вода (аеробна) в продължения на 12 часа, а втората ферменация се извършва под вода (анаеробна) в продължение на 12-18 часа. След това, пергаментното кафе преминава през допълнителни процеси и завършва с предварително изсушаване на сянка и щателно сортиране на ръка за да се премахнат наранени или дефектни зърна. Сортираното кафе се изсушава на слънце в пергамент на повдигнати африкански легла в продължение на 15 до 20 дни, в зависимост от времето. След като бъде преработено по този начин, пергаментното кафе се транспортира до сухата мелница S.I.V.C.A. за премахване на пергамента, сортиране и подготовка за износ.

Знаете ли, че….

Бурунди е една от 11-те страни-производители, в които се провежда Cup of Excellence и всяка година първите места се заемат от кафета произведени в регионите Каянза или Нгози. През 2014 г. станцията Кирема спечели 2-ро място на престижния конкурс Cup of Excellence.

Подобно на повечето източноафрикански държави, Бурунди започва да произвежда кафе по заповед на европейските си колонизатори (в случая, Белгия). След независимостта през 1962 г. кафе-сектора се управлява частно в продължение на повече от две десетилетия. Качеството и количеството на произведеното кафе през този период започва бавно да се понижава поради повтарящите се политически катаклизми и липса на интерес да се запази това, което се е разглеждало от местното население като индустрия на колонизаторите. В крайна сметка, сектора за кафе и цялата свързана с него инфраструктура се поемат от държавата, която контролира търговията с кафе повече от три десетилетия. Надеждата е била, че правителството може да запази качеството и да подобри производителността и рентабилността на бизнеса с кафе, но тези резултати не са се материализирали както се е очаквало.

След няколко години строг държавен контрол, държавата частично се отказва от контрола върху търговията с кафе, създавайки публично-частни предприятия за преработка и износ на кафе. Оттогава кафе-сектора в страната продължава да се придвижва в посока на приватизация, а от 2009 г. насам, качеството и репутацията на кафето в Бурунди се подобряват постоянно. Днес, кафето е основният износен продукт и играе важна роля за стабилизирането на страната, въпреки честите периоди на граждански вълнения.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06