ЕТИОПИЯ Гуджи Димту

18.95 лв.

Тази партида натурално кафе има супер изчистена чашка и подчертани флорални и плодови нотки, които варират в зависимост от температурата, на която се сервира. Ние откриваме сладък карамел и нотки на цветя и бери в аромата. Плътно, изчистено тяло и сладка плодова киселинност. Комплексен вкус с нотки на сушени плодове, тъмни горски плодове, папая, сладки цитрусови плодове, шоколад, флорални и сладки нотки на кафява захар/карамел и ванилия.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

ETHIOPIA Guji Dimtu

Произход: ЕтиопияMCC-guarantee-freshness

Регион: Гуджи, Хамбела, Димту

Производител: индивидуални малки фамилни ферми/градини, обработено в станция Димту

GPS координати: 5°59’47″N, 38°25’43″E

Надморска височина: 1,950 – 2,250 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Етиопски наследствени, характерни за района около град Димту.

Процес на обработка: Натурален метод, изсушаване върху африкански легла.

Вкусов профил:

 

 

Аромат – сладък, флорален, бери;

Тяло – плътно, изчистено;

Вкус – комплексен с нотки на сушени плодове (манго), тъмни горки плодове (къпина, касис, синя боровинка), папая, червен портокал, лимон, шоколад; флорални и сладки нотки (кафява захар/карамел, ванилия);

Послевкус – продължителен със сладка плодова киселинност

 

 

Етиопските кафета са известни със своя уникален, комплексен вкусов профил, който не може да се открие на друго място. Трудно е да се определи “типичният” вкусов профил на етиопските кафета поради голямото разнообразие от сортове, но най-често те са характерни със своята изчистена плодова/винена чашка с подчертана киселинност и флорални нотки. Може да се каже, че комплексността на етиопските кафета се дължи на факта, че всеки малък фермер отглежда “свой собствен” уникален сорт и когато партидата се даде за обработка, обработвателната станция я консолидира с множеството други малки и уникални партиди и това води до създаването на един пъстроцветен бленд.

Дребните фермери в зоната Гуджи живеят в хармония с природата на 1,800 – 2,300 метра надморска височина. В сравнение с другите региони на Етиопия, отглеждането на кафе в Гуджи е сравнително ново явление. Младите кафеени дръвчета растат в богата на минерали вулканична почва, която предоставя благоприятна среда за сортовете Арабика.

През последните години, все повече вниманието на кафе-специалистите се насочи към зоната Гуджи. Този кафе-регион е значително по-различен от съседните Сидамо и Иргачеф. По-рано, зоната Гуджи е била категоризирана като подрегион на Сидамо, но през 2015 год. ECX (Ethiopia Coffee Exchange) я отделя от Сидамо и я обособява като отделен регион, заради нейните уникални и отличителни вкусови профили.

Кафетата от зоната Гуджи предлагат комплексен, но в същото време балансиран вкусов профил, на който може да се насладите както на филтрация, така и на еспресо. Традиционно, кафетата в региона Гуджи винаги са се обработвали по мокрия или натуралния метод, но наскоро някои производители са започнали да еспериментират с метода хъни.

Тази партида натурално кафе е обработена в станцията Димту на Уонберта, която е собственост на Тсегайе Хагос. Освен Димту, той притежава още 4 станции в Гуджи – Ye Genet, Seresaba/sasaba, Ketuma и Aruse. Тсегайе е известен с това, че е един от най-последователните произведители на висококачествени кафета от региона Гуджи, независимо дали са натурални или обработени чрез мокрия метод. Отварянето на нови станции не е въпрос на лична амбиция за Тсегайе, а по-скоро е необходимост след миграцията на фермерите от зоната Гедео към Гуджи. Поради липса на обработваема земя в Гедео, голяма част от дребните фермери са напуснали домовете си в Гедео и се заселили в Гуджи, включително в районите (woreda) Керча и Хамбела Уамена, където се намират станциите на Тсегайе. Той вижда, че тези фермери имат опит в отглеждането на кафе и привлича най-добрите да доставят своите кафеени черешки в неговите станции.

Фермерите от Керча и Хамбела са много последователни в брането на напълно узрели кафеени черешки – практика, която не се среща много често в Етиопия. Тсегайе предоставя на фермерите допълнителни финансови премии за доставяне на качествени кафеени черешки.

Кафетата около станцията Димту се отглеждат под сянката на дървета като енсет, уанза, бамбук и авокадо. Фермите са малки, по скоро “градини” с големина от 0,5 до 2 хектара, които произвеждат от една до три (60 килограма) торби с кафе. Когато пристигнат в станцията Димту, кафеените черешки се поставят във флотационни резервоари и тези с по-ниска плътност се отстраняват, като по този начин само най-качествени черешки продължават за обработка. Измитите кафеени черешки се оставят да изсъхнат върху повдигнати африкански легла в продължение на 8 до 14 дни, като през това време редовно се обръщат за да се грантира равномерно изсъхване. След като кафеените черешки изсъхнат до желаната степен, те се транспортират до сухата мелница на Уонберта в Адис Абеба, където изсъхналия плод и пергамента се олющват и зеленото кафе се сортира на ръка, класифицира и подготвя за експорт. Една от причините, поради които се насочихме към тази партида, е че Уонберта имат пълен контрол върху процеса – от приемането на кафеените черешки в станцията Димту, през обработката, олющването, сортирането, класифицирането, вътрешния транспорт и износа.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.