ЕТИОПИЯ Гуджи Кайон Маунтайн

19.95 лв.

Повечето етиопски кафета идват от станции за обработване (частни или кооперативни), които получават кафеените черешки от стотици, дори хиляди малки фермери. Тази микро-партида не е едно от тези кафета! Тя е съставена от специално кафе, отгледано и обработено в Кайон Маунтайн – частна ферма, разположена върху 445 хектара площ в близост до селцето (кебеле) Таро, Одо Шакисо.

Микро-партида №6 се характеризира с изключителна комплексност и баланс. Ние откриваме комплексни флорални нотки (жасмин, деликатна лавандула и лайка, хибискус), следвани от бергамот, синя боровинка, черен чай, хвойна, шоколад, мед и карамел, подкрепени от кремообразно тяло и мека/деликатна цитрусова киселинност, подобна на лимони “мейер”.

Някои от вас може да асоциират определени нотки с чай Ърл Грей (Earl Gray), където се използва комбинация от бергамот и черен чай. В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса, за да откриете пълният му вкусов профил.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

KAYON MOUNTAIN COFFEE FARM PLC.

Произход: Етиопия

Регион: Гуджи, Одо Шакисо, Таро кебеле

Производител: Ато Исмаел Хассен Аредо | Kayon Mountain Coffee Farm PLC

GPS координати: 5°53’58.2″N 38°50’34.9″E

Надморска височина: 1,900 – 2,200 м.н.в.

Партида: Естейт микро-лот # 6

Сорт: 100% Арабика | Местни наследствени сортове и селекции Мету-Бишари/JARC 74;

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

Аромат – сладък, флорален (жасмин, деликатна лавандула и лайка)

Тяло – средно, кремообразно;

Вкус – комплексни флорални нотки (жасмин, деликатна лавандула и лайка, хибискус), бергамот, синя боровинка, черен чай, хвойна, лимон “мейер”, шоколад, мед, карамел;

Послевкус – продължителен с деликатна цитрусова киселинност, подобна на лимони “мейер”.

 

Естейт микро-лот # 6

Това, което прави тази партида различна от повечето етиопски кафета е, че кафето е отгледано и обработено във фермата Кайон Маунтайн, която е разположена в близост до Таро кебеле, микро-регион Одо Шакаисо, зона Гуджи. За производството на тази партида е използвано кафе само от фермата и затова е класифицирана като “естейт микро-лот”. Фермата има 25 постоянни работници и около 300 сезонни работници, които всяка година помагат при събирането на реколтата.

След селективно ръчно бране, при прием, кафеените черешки се сортират, така че само узрелите, напълно червени черешки ще преминат през депулпъра “МакКинън Аагаард”,  който е оборудван с грейдър за плътност и позволява да се отделят по-нископлътните зърна от партидата. След като плода е отстранен, пергаментното кафе преминава през ферментация. Под надзора на мениджъра по обработка в Кайон Маунтайн, мокро-обработените кафета преминават през анаеробна ферментация в продължение на 24-36 часа, в зависимост от температурата на околната среда, като водата във ферментационните вани се сменя на всеки 3-4 часа.

След ферментацията, пергаментното кафе преминава през водни канали, където се измива от остатъчния плод и допълнително се класифицира по плътност, като по-леките зърна се премахват. Партидите пергаментно кафе с най-висока плътност (като тази партида) се накисват допълнително за 3-4 часа във вода, след което се измиват в чиста вода и се прехвърлят в секцията за сушене. Мокрото пергаментно кафе се оставя да изсъхне върху повдигнати африкански легла в продължение на 12 до 20 дни, в зависимост от времето. Работниците обръщат пергаментното кафе на всеки 20 до 30 минути, за да се осигури равномерното изсушаване и непрекъснато го сортират и почистват от дефекти или наранени зърна. През нощта, пергаментното кафе се покрива, за да предпази от дъжд и конденз.

Когато пергаментното кафе изсъхне до желаното ниво, то се слага в чисти чували и оставя да почине в склада на фермата. Производствения процес в Кайон Маунтайн е затворен – фермата разполага със собствена суха мелница, в която работят 25 постоянни работници и това позволява проследимост на партидите от начало до край. В сухата мелница на Кайон Маунтайн, пергамента се олющва и полученото зелено кафе се сортира, класифицира и опакова за износ.

Кайон Маунтайн – ферма, с площ на естейт

Повечето етиопски кафета идват от станции за обработване (частни или кооперативни), които получават кафеените черешки от стотици, дори хиляди малки фермери. Кайон Маунтайн обаче е различна – тя е частна ферма, принадлежаща на Ато Исмаел и неговото семейство. Разположена в региона Гуджи, на около 500 километра от Адис Абеба, през 2012 год. семейството създава своя ферма за кафе и бизнес с цел да отглежда висококачествено кафе с акцент върху социалните и екологичните практики.

През 2012 год., Ато Исмаел и семейството му получават разрешение от правителството на Етиопия да закупи два парцела земя, с обща площ от 110 хектара, които са били дива гора. Ато Исмаел е започнал да отглежда кафе от нулата и е трябвало да изчака 4 години преди новозасадените кафеени дръвчета да дадат първа реколта висококачествени кафеени черешки. През 2015 год. Кайон Маунтайн построява чисто нова станция за обработка на кафе и през 2016 год., инвестицията им се е изплатила след първата реколта кафе.

В момента, фермата Кайон Маунтайн е разположена на 445 хектара площ, като около 240 хектара са засадени с местни наследствени сортове, които са приспособени да произвеждат висококачествено кафе в почвата на микро-региона и под сянката на естествената гора (предимно акация и други местни дървета). Пясъчно-глинестата почва във фермата се тори основно с животински тор и компост. Реколтата се събира между октомври и февруари, а Ато Исмаел наема хора от местните села, за да берат черешките. Той обработва по-голямата част от кафето чрез мокрия метод (като тази микро-партида), но също така произвежда малко количество висококачествени натурални микро-партиди.

Фермата е разделена на парцели (блокове), като всеки един има табела с подробно описание на големината на парцела, колко кафеени дръвчета има засадени, на коя дата са засадени, сорта кафе Арабика, надморска височина на парцела и какъв е вида почвата. По време на прибиране на реколтата, кафеените черешки от всеки един парцел/блок се отбелязват на малка табела, която следва партидата през целия процес на обработка, сушене и опаковане за износ.

Фокусиран върху производството на специални кафета, Ато Исмаел се консултира с обучени агрономи, наема квалифицирани работници за мократа си мелница и плаща справедливо на работниците си. Фермата има 25 постоянни работници и около 300 сезонни работници всяка година. Всички работници се третират и плащат справедливо и имат достъп до зона за почивка и чиста вода.

Фермата Кайон Маунтайн разполага с разсадник, който позволява всяка година да се засаждат нови кафеени дръвчета в нови парцели. Ато Исмаел използва комбинация от опит и научно проучване за да култивира възможно най-продуктивните и висококачествени сортове кафе. Той е засадил фермата с местни сортове кафе, които учените от JARC са препоръчали за отличният им вкусов профил.

Местни наследствени сортове и селекции

Във фермата Кайон Маунтайн се отглежда комбинация от сортове, някои от които са местни наследствени, като напр., Welichu/Wolishu и Kudhumi/Kurume, докато останалите са селекции JARC 74 (от Jimma Agricultural Research Center), като например 74110, 74112, 74158 и 74165. “74” обозначава годината, в която тази селекция е направена – т.е. 1974 год., докато “110”, “112”, “158” и “165” е номера на спесимена/селекцията, който е идентифициран да е устойчив на определени заболявания и да може да се развива успешно в тероара.

Тези селекции JARC не са хибридни сортове или генетически манипулирани, а наследствени сортове Арабика с определени характеристики (“имунитет”) към заболявания, когато се отглеждат в идентифицираните тероари. Селекции 74110 и 74112 са често срещани сортове в Гуджи. Сорт 74110 е избран от оригиналното “дърво майка” в село Бишари, провинция Мету, зона Илубабор, докато селекции 74112, 74158 и 74165 проихождат от диви кафеени растения в гората Мету-Бишари, зона Илубабор.

Региона Гуджи: комплексни и балансирани кафета

Дребните фермери в зоната Гуджи живеят в хармония с природата на 1,800 – 2,300 метра надморска височина. В сравнение с другите региони на Етиопия, отглеждането на кафе в Гуджи е сравнително ново явление. Младите кафеени дръвчета растат в богата на минерали вулканична почва, която предоставя благоприятна среда за сортовете Арабика.

През последните години, все повече вниманието на кафе-специалистите се насочи към зоната Гуджи. Този кафе-регион е значително по-различен от съседните Сидамо и Иргачеф. По-рано, зоната Гуджи е била категоризирана като подрегион на Сидамо, но през 2015 год. ECX (Ethiopia Coffee Exchange) я отделя от Сидамо и я обособява като отделен регион, заради нейните уникални и отличителни вкусови профили. Кафетата от зоната Гуджи предлагат комплексен, но в същото време балансиран вкусов профил, на който може да се насладите както на филтрация, така и на еспресо.

Етиопия: люлката на човечеството и кафето!

Етиопските кафета са известни със своя уникален, комплексен вкусов профил, който не може да се открие на друго място. Трудно е да се определи “типичният” вкусов профил на етиопските кафета поради голямото разнообразие от сортове, но най-често те са характерни със своята изчистена плодова/винена чашка с подчертана киселинност и флорални нотки. Може да се каже, че комплексността на етиопските кафета се дължи на факта, че всеки малък фермер отглежда “свой собствен” уникален сорт и когато партидата се даде за обработка, обработвателната станция я консолидира с множеството други малки и уникални партиди и това води до създаването на един пъстроцветен бленд.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди:

  • 06.09.2021 г. (понеделник) – почивен ден. 

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.