ЕТИОПИЯ Гуджи Уоличу Уачу

18.95 лв.

Тази партида специално кафе има супер изчистена чашка с подчертани флорални и плодови нотки – истинска експлозия от аромати и вкусове! Жасмин и виолетки, сладък цитрус (портокал, мандарина) и праскова, подкрепени от деликатни нотки на бергамот, бери/синя боровинка, зелен чай, лайка, мед и копринено тяло; продължителен, сладък и кремав послевкус с флорални нотки и сладка плодова киселинност.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса, за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

Изчистване

Описание

ETHIOPIA GUJI WOLICHU WACHU

Произход: Етиопия

Регион: Гуджи, Урага, Харсу Харо Муда кебеле;

Производител: индивидуални малки фамилни ферми/градини, обработено в станция Муда Татеса на Уоличу Уачу;

GPS координати: 6°04’46.4″N 38°41’28.2″E

Надморска височина: 2,100 – 2,300 м.н.в.

Партида # 168

Сорт: 100% Арабика | Местни наследствени сортове и селекции Мету-Бишари/JARC 74;

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

 

Аромат – флорален (жасмин, виолетки), бергамот;

Тяло – копринено;

Вкус – доминиращи флорални нотки (жасмин, виолетки, лайка), бери/синя боровинка, сладък цитрус (портокал, мандарина), праскова, зелен чай, мед, карамел, шоколад; фини нотки на бергамот;

Послевкус – продължителен, сладък и кремав с флорални нотки и лека/сладка плодова киселинност.

 

Партида # 168

Тази партида специално кафе е обработена в станцията Муда Татеса на Уоличу Уачу, която е разположена в района на Харсу Харо Муда в Урага, Гуджи. Урага е един от по-новите микро-региони за произвоство на кафе в Гуджи и надморската височина варира от 2,100 до 2,300 метра. Разположена на 2,164 – 2,180 м.н.в., станцията Муда Татеса изкупува кафеените черешки от фермерите в района, като това са най-често малки ферми с площ от 0.5 до 3 хектара, където кафето се отглежда органично с компост и расте сред естествена гора.

В станцията Муда Татеса, екипа на Уоличу Уачу е много стриктен когато се отнася до качество – изкупуват се само напълно узрели кафеени черешки и кафето се изсушава бавно през първите 24 часа. При прием, кафеените черешки преминават през депулпър, оборудван с грейдър за плътност, който отделя зърната с по-ниска плътност, които ще се продадат като по-ниско качество кафе, предимно на местния пазар. По-плътното кафе преминава през мокра ферментация в продължение на 36-72 часа, като водата се сменя три пъти по време на ферментацията.

След ферментацията, пергаментното кафе преминава през водни канали, където се измива от остатъчния плод и допълнително се класифицира по плътност, като по-леките зърна се премахват. Партидите пергаментно кафе с най-висока плътност (като тази партида) се накисват допълнително за 8-16 часа във вода и след това се прехвърлят в секцията за сушене.

През първите 24 часа, пергаментното кафе “почива” на сянка върху масите за предварително сушене, където водата може лесно да изтече/изцеди и работниците да инспектират мокрото пергаментно кафе. По-лесно е да се открият и отстранят дефектните зърна, когато пергамента е мокър. След 24 часа, пергаментното кафе се премества върху повдигнати африкански легла, където ще изсъхне в продължение на 14 дни, в зависимост от времето. През това време, работниците в станцията обръщат пергаментното кафе често, за да се гарантира равноментно изсушаване.

След като изсъхне до необходимото ниво, пергаментното кафе се слага в чисти чували, транспортира се до сухата мелница на Хайлесласие Амбайе в Адис Абеба и се оставя да “почине” около 5 дни в склада. След това пергамента се олющва, полученото зелено кафе се почиства, сортира, класифицира и опакова в 60 кг чували за износ.

Уоличу Уачу – нова станция, но с голям потенциал

Станцията Муда Татеса на Уоличу Уачу е построена през 2017 год. и е собственост на Хайлесласие Амбайе, който има 20 станции за обработване на кафе в Сидамо, Гуджи, Иргачеф и Джима. При построяването на Муда Татеса са използвани знания, натрупани от над 30 годишен опит в оптимизиране на процеса на обработване на кафе.

Това най-лесно се вижда от разположението на станцията – приемните пунктове за черешки се намират на върха на хълм и всяка следваща стъпка от обработването на кафе е разположена все по-ниско по хълма, като по този начин станцията използва гравитацията и увеличава ефективността си. В ниската част е разположена секцията за сушене на кафе, като местоположението е планирано по начин, по който кафето да получава равномерна и постоянна слънчева светлина през деня. Благодарение на оптимизираното разположение на съоръженията, Муда Татеса на Уоличу Уачу не се нуждае от помпи, които по-старите станции използват за преместване на кафето през инфрастуктурата за преработка.

Местни наследствени сортове и селекции

Сортовете Арабика, които се отглеждат в микро-региона Урага, най-общо се класифицират като етиопски наследствени, но ако трябва да бъдем по-специфични, тук се отглежда комбинация от сортове, някои от които са местни наследствени (напр., Welichu/Wolishu, Miqe и Kudhumi/Kurume), докато останалите са селекции от Jimma Agricultural Research Center (JARC), като например 74110 и 74112 (където “74” обозначава годината, в която тази селекция е направена – т.е. 1974 год., докато “110” и “112” е номера на спесимена/селекцията, който е идентифициран да е устойчив на определени заболявания и да може да се развива успешно в тероара). Тези селекции JARC не са хибридни сортове или генетически манипулирани, а наследствени сортове Арабика с определени характеристики (“имунитет”) към заболявания, когато се отглеждат в идентифицираните тероари.

Селкции 74110 и 74112 са често срещани сортове в Гуджи. Сорт 74110 е избран от оригиналното “дърво майка” в село Бишари, провинция Мету, зона Илуабабора, докато сорт 74112 проихожда от диви кафеени растения в гората Мету-Бишари, зона Илуабабора.  Също така, термините “Бурбон” и “Типика” се използват разговорно в Етиопия, за да опишат някои устойчиви на болести сортове кафе, като етиопските “Бурбон” и “Типика” са генетично различни от едноименните сортове, които се срещат извън Етиопия.

Региона Гуджи: комплексни и балансирани кафета

Дребните фермери в зоната Гуджи живеят в хармония с природата на 1,800 – 2,300 метра надморска височина. В сравнение с другите региони на Етиопия, отглеждането на кафе в Гуджи е сравнително ново явление. Младите кафеени дръвчета растат в богата на минерали вулканична почва, която предоставя благоприятна среда за сортовете Арабика.

През последните години, все повече вниманието на кафе-специалистите се насочи към зоната Гуджи. Този кафе-регион е значително по-различен от съседните Сидамо и Иргачеф. По-рано, зоната Гуджи е била категоризирана като подрегион на Сидамо, но през 2015 год. ECX (Ethiopia Coffee Exchange) я отделя от Сидамо и я обособява като отделен регион, заради нейните уникални и отличителни вкусови профили. Кафетата от зоната Гуджи предлагат комплексен, но в същото време балансиран вкусов профил, на който може да се насладите както на филтрация, така и на еспресо.

Етиопия: люлката на човечеството и кафето!

Етиопските кафета са известни със своя уникален, комплексен вкусов профил, който не може да се открие на друго място. Трудно е да се определи “типичният” вкусов профил на етиопските кафета поради голямото разнообразие от сортове, но най-често те са характерни със своята изчистена плодова/винена чашка с подчертана киселинност и флорални нотки. Може да се каже, че комплексността на етиопските кафета се дължи на факта, че всеки малък фермер отглежда “свой собствен” уникален сорт и когато партидата се даде за обработка, обработвателната станция я консолидира с множеството други малки и уникални партиди и това води до създаването на един пъстроцветен бленд.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Уеличу Уачу/WWIPLC

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Монтекристо Кофи Къмпани работи с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на куриера.

Моля имайте предвид, че от 01.11.2018, куриерска фирма Спиди промениха условията и цените за доставка на пратки до адрес в събота и ще въведат фиксирана надбавка от 3.50 лв. За пратки, адресирани за получаване от офис на Спиди надбавка за доставка в събота не се начислява:

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 30.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност до 30.00 лв. се заплаща фиксирана цена от 5.оо лв за доставка до адрес или 3.50лв за доставка до офис на СПИДИ (важи за цялата страна);
  • Фиксиран час за доставка: +3.00 лв. (услугата се предлага само за градове с офиси на Спиди, като фиксирания час не може да бъде по-рано от 10:30 часа и не може да бъде по-късно от 17:30 часа.
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час. Ако Вие желаете поръчката да бъде доставена в точен час и ден, допълнителните разходи за доставка ще са за Ваша сметка.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

Промоции - Декември 2020

В знак на благодарност, през месец Декември 2020 ще имате възможност да поръчате прясно изпечено кафе на промоциални цени, като използвате един от следните промоционални кодове:

10XMAS2020 – 10% отстъпка на поръчки с кафе над 30 лв.
15XMAS2020 – 15% отстъпка на поръчки с кафе над 50 лв.
20XMAS2020 – 20% отстъпка на поръчки с кафе над 75 лв.
30XMAS2020 – 30% отстъпка на поръчки с кафе над 100 лв.

  • Промоцията е валидна за периода от 00:00 ч. на 01.12.2002 до 23:59ч на 19.12.2020;
  • Отстъпките са валидни само за прясно изпечено кафе, като не може да се използва с други промоции и/или груги категории продукти.
  • Ако по някаква причина сте пропуснали да приложите промо-кода, обадете ни се и ние ще се погрижим да получите остъпката 🙂

Моля имайте предвид, че последен ден за печене за 2020 год. ще бъде 20.12.2020. Пекарната ни ще бъде затворена през коледните и новогодишни празници (21.12.2020 – 02.01.2021) и първият ни ден за печене след Нова Година ще бъде на 03.01.2021.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „ЕТИОПИЯ Гуджи Уоличу Уачу“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.