ЕТИОПИЯ Моплако Харар

16.95 лв.

Кафетата от източен Харар са едни от най-старите и традиционни кафета в света и до ден днешен се обработват по същия начин, както и през 17 век. Етиопия Харар Лонгбери беше едно от първите кафета, които предложихме на пазара и кафетата от Харар продължават да ни впечатляват година след година. Тази година избрахме партида Харар, който е обработен до съвършенство от Моплако – един от най-реномираните търговци и износители на кафе в Етиопия. “Родена” в планините на Харар през 1910 год. и учредена през 1971 год., Моплако има дългогодишна история в производството на висококачествени партиди кафе, като кафетата от региона Харар продължават да бъдат “перлата в короната” на Моплако.

В чашката ще откриете сладък аромат с нотки на бери, цветя и какао, следвани от комплексен, но в същото време балансиран и сладък вкус; доминиращи нотки на боровинки, къпина, тъмен шоколад, канела и жасмин. Продължителен шоколадов послевкус, нотки на сушени плодове и балансирана плодова киселинност.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

ETHIOPIA HARRAR BOLDGRAIN

Mocca Plantation Coffee (MoPlaCo) | Harrar Star

Произход: ЕтиопияMCC-guarantee-freshness

Регион: Източен Харар, Туло уореда

Производител: индивидуални малки фамилни ферми/градини, обработено от Тседения Уасихун Тадесе и Моплако

Надморска височина: 1,800 – 1,900 м.н.в.

Сорт: Етиопски наследствени, характерни за източен Харар – Abadir , Buna Qala, Cherchero, Shimbre, Buna Guracha.

Процес на обработка: Натурален метод, изсушаване на слънце

Вкусов профил:

Аромат – сладък, бери, какао и цветя

Тяло – плътно, изчистено

Вкус – боровинки, къпина, тъмен шоколад, канела, жасмин; комплексен вкус, но в същото време балансиран и сладък;

Послевкус – продължителен шоколадов послевкус с нотки на сушени плодове и балансирана плодова киселинност

 

Исторически, Етиопия се счита за родното място на кафето, а кафетата от региона Харар (”Harrar” или “Harar”) са едни от най-старите и традиционни кафета в света.

Регионът Харар e разположен в източните планински части на Етиопия. Като един от основните райони отглеждащи кафе в Етиопия, Харар има репутацията да произвежда отличителен див сорт Арабика, който много от днешните кафе-ентусиасти намират за толкова привлекателен, колкото и първите любители в кафенетата на Венеция и Виена.

Региона Харар е разделен на четири части – Източен Харар, Западен Харар, Бале и Арси, като кафетата от Източен Харар са най-търсени, заради своя автентичен вкус и аромат.  Климатът в Харар, Арси и Бале е по-топъл и сух от този в западните и южните части на Етиопия.

montecristo-harrar-ocfcuТази партида Етиопия Харар Болдгрейн идва от малки фамилни ферми (по-скоро градини), разположени в Източен Харар и е обработена до съвършенство от Моплако. Моплако класифицират кафетата от Източен Харар като Харар Болдграйн и типичната характеристика е т. нар. “Golden Bean” аспект, което прави кафетата от Източен Харар сходни с тези, които се отглеждат в Йемен.

След като плодовете се оберат от дървото, кафето преминава през различни процеси на обработка. В източен Харар се използва т.нар. натурален/сух метод на обработка, при който реколтата от зрели кафеени черешки се оставя да изсъхне на слънце в продължение на около 11-21 дни, в зависимост от времето. През този период захарите и вкусовете от плода преминават в самите зърна и кафето получава сладък и плодов вкус с нотки на тъмни горски плодове (боровинки), шоколад и кремообразно тяло. След като плода изсъхне до желаното ниво, изсъхналият плод и пергаментната обвивка се олющват и остават зърната зелено кафе. Натурално обработените зърна зелено кафе имат жълто-оранжев оттенък върху тях, което се дължи на продължителния контакт със захарите от плода докато съхнат под силното африканско слънце.

harar-longberry-typica
Харар Лонгбери – неузрели кафеени черешки

При обработката не се използват машини за определяне на размера на зърната, плътността им или за сортиране по цвят – всичко се извършва на ръка, като се започне със селективното бране само на напълно узрелите кафеени черешки, внимателното обгрижване по време на сушенето им и се завърши със сортиране на ръка, което отнема значително време и усилия, както и добре тренирано око. Резултатът е едно великолепно кафе с много аромат и с интересен микс от вкусове (тъмни горски плодове, тъмен шоколад) и изразен послевкус. Този вкусов профил, така характерен за кафетата от източен Харар, често е наричан Мока.

Региона Харар има своите собствени наследствени сортове кафе, които са се адаптирали към този сух климат, голяма надморска височина и характерни почви – някои от по-известните наследствени за Харар сортове са: Abadir, Buna Qala, Buna Guracha, Shinkyi, Muyra, Wegere, Cherchero, Kubania, Shek OusenShimbre, Goma, Fudisha. Кафетата произлизащи от района Харар се класифицират като Лонгбери, Шортбери или Мока.

Знаете ли, че…

Моплако е фирма с традиции в обработването и износа на сурово/зелено кафе. Те изкупуват узрели кафеени черешки директно от фермерите, които са разположени около техните мокри и сухи мелници/станции. Към момента, Моплако разполагат с 5 станции за обработка на кафе (в Addis Abeba, Dire Dawa, Yirgacheffe – Yirgacheffe, Yirgacheffe – Chelelectu, Sidamo – Bensa) и една ферма за кафе от 151 хектара, която е разположена в региона Шека/Sheka (на около 40 км от селцето Маша/Masha).

Историята на Моплако започва през 1972 год. в град Дире Дауе, когато е създадена от Яни Георгалис с основна дейност износ на кафе от региона Харар. Въпреки, че Моплако обработва и изнася кафета от цяла Етиопия, кафетата от региона Харар продължават да бъдат “перлата в короната” на Моплако. От 2008 год. насам, Моплако се управлява от дъщерята на Яни – Хелеанна Георгалис.

Логото на Моплако много прилича на това на Мерцедес-Бенц, но има различна символика. То произхожда от императорския символ на Хайле Селасие, последният имератор на Етиопия. Този символ от своя страна символизира Силата на Троицата, също както самото име на императора – Хайле (сила) Селасие (Троица). “Моплако” е съкращение, произлизащо от името “Mocca Plantation Company” (MoPlaCo), защото когато е основана, фирмата е притежавала 1000 хектара земя в сърцето на региона Харар, а както се знае, кафетата от Харар са известни със своя отличителен мока вкус. Логото на Моплако е синьо на цвят, което символизира гръцките корени на фамилията Георгалис.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2019-12-11

Доставка

ВАЖНО: От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Монтекристо Кофи Къмпани работи с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на куриера.

Моля имайте предвид, че от 01.11.2018, куриерска фирма Спиди промениха условията и цените за доставка на пратки до адрес в събота и ще въведат фиксирана надбавка от 3.50 лв. За пратки, адресирани за получаване от офис на Спиди надбавка за доставка в събота не се начислява:

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 30.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност до 30.00 лв. се заплаща фиксирана цена от 5.оо лв за доставка до адрес или 3.50лв за доставка до офис на СПИДИ (важи за цялата страна);
  • Фиксиран час за доставка: +3.00 лв. (услугата се предлага само за градове с офиси на Спиди, като фиксирания час не може да бъде по-рано от 10:30 часа и не може да бъде по-късно от 17:30 часа.
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час. Ако Вие желаете поръчката да бъде доставена в точен час и ден, допълнителните разходи за доставка ще са за Ваша сметка.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „ЕТИОПИЯ Моплако Харар“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.