Етиопия Харар Лонгбери OCFCU

Великолепно кафе с богат аромат, комплексен вкус с нотки на тъмен шоколад и боровинки, лека и приятна киселинност с изразен и продължителен послевкус.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

ETHIOPIA HARRAR LONGBERRY

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: ЕтиопияMCC-guarantee-freshness

Регион: Харар, Източни възвишения

Производител: Малки фамилни ферми, които са част от Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (OCFCU)

Надморска височина: 1,510 – 2,120 м.н.в.

Сорт: Етиопски наследствени, характерни за Източен Харар.

Процес на обработка: Натурален/сух метод, изсушаване на слънце върху африкански легла

Вкусов профил:

Аромат – отличен аромат, костилкови плодове, нотки на боровинки и ванилия

Тяло – сиропено, текстурно и плътно

Вкус – комплексен, плодов, тъмен шоколад, какао; типичен вкус „мока“, с подчертани нотки на боровинки.

Послевкус – лека, приятна киселинност с продължителен послевкус

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Исторически, Етиопия се счита за родното място на кафето, а кафетата от региона Харар (”Harrar” или “Harar”) са едни от най-старите и традиционни кафета в света.

Регионът Харар e разположен в източните планински части на Етиопия. Като един от основните райони отглеждащи кафе в Етиопия, Харар има репутацията да произвежда отличителен див сорт Арабика, който много от днешните кафе ентусиасти намират за толкова привлекателен, колкото и първите любители в кафенетата на Венеция и Виена.

Региона Харар е разделен на четири части – Източен Харар, Западен Харар, Бале и Арси, като кафетата от Източен Харар са най-търсени, заради своя автентичен вкус и аромат.  Климатът в Харар, Арси и Бале е по-топъл и сух от този в западните и южните части на Етиопия.

montecristo-harrar-ocfcuТази партида Етиопия Харар Лонгбери идва от малки фамилни ферми, разположени в Източен Харар. След като плодовете се оберат от дървото, кафето преминава през различни процеси на обработка. В Харар се използва т.нар. натурален/сух метод на обработка, при който реколтата от зрели кафеени плодове се оставя да изсъхне на слънце върху повдигнати африкански легла за около 21 дни, в зависимост от времето. През този период захарите и вкусовете от плода преминават в самите зърна и кафето получава сладък и плодов вкус с нотки на тъмни горски плодове (боровинки), шоколад и кремообразно тяло. След като плода изсъхне до желаното ниво, изсъхналите кафеени черешки се доставят в кооператива (OCFCU), където изсъхналият плод и пергаментната обвивка се олющват и остават зърната зелено кафе. Натурално обработените зърна зелено кафе имат жълто-оранжев оттенък върху тях, което се дължи на продължителния контакт със захарите от плода докато съхнат под силното африканско слънце.

harar-longberry-typica
Харар Лонгбери – неузрели кафеени черешки

При обработката не се използват машини за определяне на размера на зърната, плътността им или за сортиране по цвят – всичко се извършва на ръка, като се започне със селективното бране само на напълно узрелите кафеени черешки, внимателното им обгрижване по време на сушенето им и се завърши със сортиране на ръка, което отнема значително време и усилия, както и добре тренирано око. Резултатът е едно великолепно кафе с много аромат и с интересен микс от вкусове (тъмни горски плодове, подправки, тъмен шоколад) и изразен послевкус. Този вкусов профил, така характерен за кафетата от Източен Харар, често е наричан Мока.

Този регион има своите собствени наследствани сортове кафе, които са се адаптирали към този сух климат, голяма надморска височина и характерни почви. Кафетата произлизащи от района Харар се класифицират като Лонгбери, Шортбери или Мока.

Тази партида Етиопия Харар Лонгбери е отгледана и обработена без да се използват изкуствени торове. Oromia Coffee Farmers Co-operative Union притежават сертификат за органично производство (USDA/BCS: A-2007-00522 / 2016-01654), а също така имат и сертификат за Феъртрейд (Fairtrade – FLO ID: 897).

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

Г-н Тадесе Мескела, основател на Oromia Coffee Farmers Co-operative Union промотира Харар: