Етиопия Харар Лонгбери OCFCU

16.95 лв.

Кафетата от източен Харар са едни от най-старите и традиционни кафета в света и до ден днешен се обработват по същия начин, както и през 17 век. Етиопия Харар Лонгбери е едно от първите кафета, които предложихме на пазара и това кафе продължава да ни впечатлява година след година.

Тази партида етиопска наследствена арабика-лонгбери идва от малки фамилни ферми, разположени около град Харар и е обработена чрез натуралния метод. В чашката ще откриете отличен плодов аромат и комплексен вкус с подчертани нотки на тъмен шоколад, боровинки, сушени плодове и леки флорални нюанси на фона, естествена сладост, следвана от продължителен послевкус и елегантна плодова киселинност.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

ETHIOPIA HARRAR LONGBERRY

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: ЕтиопияMCC-guarantee-freshness

Регион: Източен Харар, околностите около град Харар

GPS координати: 9°22’29″N, 42°02’42″E

Производител: Малки фамилни ферми, които са част от Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (OCFCU)

Надморска височина: 1,510 – 2,120 м.н.в.

Сорт: Етиопски наследствени, характерни за източен Харар.

Процес на обработка: Натурален/сух метод, изсушаване на слънце върху африкански легла

Вкусов профил:

Аромат – костилкови плодове, нотки на боровинки и ванилия;

Тяло – кремообразно, текстурно и плътно;

Вкус – комплексен, плодов/сушени плодове, тъмен шоколад, какао; типичен вкус „мока“, с подчертани нотки на боровинки; естествена сладост, леки флорални нюанси на фона;

Послевкус – продължителен с нотки на тъмен шоколад и приятна плодова киселинност.

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Исторически, Етиопия се счита за родното място на кафето, а кафетата от региона Харар (”Harrar” или “Harar”) са едни от най-старите и традиционни кафета в света.

Регионът Харар e разположен в източните планински части на Етиопия. Като един от основните райони отглеждащи кафе в Етиопия, Харар има репутацията да произвежда отличителен див сорт Арабика, който много от днешните кафе-ентусиасти намират за толкова привлекателен, колкото и първите любители в кафенетата на Венеция и Виена.

Региона Харар е разделен на четири части – Източен Харар, Западен Харар, Бале и Арси, като кафетата от Източен Харар са най-търсени, заради своя автентичен вкус и аромат.  Климатът в Харар, Арси и Бале е по-топъл и сух от този в западните и южните части на Етиопия.

montecristo-harrar-ocfcuТази партида Етиопия Харар Лонгбери идва от малки фамилни ферми, разположени в Източен Харар и обединени в сдружение, което е част от Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (OCFCU). След като плодовете се оберат от дървото, кафето преминава през различни процеси на обработка. В източен Харар се използва т.нар. натурален/сух метод на обработка, при който реколтата от зрели кафеени плодове се оставя да изсъхне на слънце върху повдигнати африкански легла за около 21 дни, в зависимост от времето. През този период захарите и вкусовете от плода преминават в самите зърна и кафето получава сладък и плодов вкус с нотки на тъмни горски плодове (боровинки), шоколад и кремообразно тяло. След като плода изсъхне до желаното ниво, изсъхналият плод и пергаментната обвивка се олющват и остават зърната зелено кафе. Натурално обработените зърна зелено кафе имат жълто-оранжев оттенък върху тях, което се дължи на продължителния контакт със захарите от плода докато съхнат под силното африканско слънце.

harar-longberry-typica
Харар Лонгбери – неузрели кафеени черешки

При обработката не се използват машини за определяне на размера на зърната, плътността им или за сортиране по цвят – всичко се извършва на ръка, като се започне със селективното бране само на напълно узрелите кафеени черешки, внимателното им обгрижване по време на сушенето им и се завърши със сортиране на ръка, което отнема значително време и усилия, както и добре тренирано око. Резултатът е едно великолепно кафе с много аромат и с интересен микс от вкусове (тъмни горски плодове, тъмен шоколад) и изразен послевкус. Този вкусов профил, така характерен за кафетата от източен Харар, често е наричан Мока.

Този регион има своите собствени наследствени сортове кафе, които са се адаптирали към този сух климат, голяма надморска височина и характерни почви – някои от по-известните наследствени за Харар сортове са: Abadir, Buna Guracha, Shinkyi, Muyra, Wegere, Chechero, Kubania, Shek Ousen, Shimbre, Goma, Fudisha. Кафетата произлизащи от района Харар се класифицират като Лонгбери, Шортбери или Мока.

Тази партида Етиопия Харар Лонгбери е отгледана и обработена без да се използват изкуствени торове. Oromia Coffee Farmers Co-operative Union притежават сертификат за органично производство на кафетата от региона Източен Харар, а също така имат и сертификат за Феъртрейд (Fairtrade – FLO ID: 897).

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

Г-н Тадесе Мескела, основател на Oromia Coffee Farmers Co-operative Union промотира Харар:

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.