Yemen Mocha Matari

Reserve Coffee | Микро-партида

Продукт: Кафе на зърна

В момента този артикул не е наличен.

Описание

YEMEN MOCHA MATARI

Автентична Арабска Мока, идваща от района Бани Матар в Йемен. Това е едно изключително ароматно кафе, което има характерен вкус на тъмен шоколад с диви, екзотични нотки и продължителен послевкус с приятна плодова киселинност.

Кафе с вековна история и традиция, Арабската Мока Матари е едно наистина великолепно кафе, което всеки кафе-афисионадо трябва да опита!

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: ЙеменMCC-guarantee-freshness

Регион: Бани Матар

Производител: Индивидуални малки ферми

Надморска височина: 1,980 – 2,150 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Йеменски наследствени сортове

Процес на обработка: Сух метод, изсушаване на слънце

Вкусов профил:

Аромат – интензивен, богат, нотки на изсушени тъмни горски плодове

Тяло – плътно

Вкус – комплексен; тъмен шоколад с диви, екзотични нотки

Киселинност – приятна плодова киселинност

Послевкус – продължителен „мока“ вкус

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Автентичното кафе Мока произхожда от Йемен и може би най-известното кафе от този регион е Матари (Matari). То се отглежда в рaйона Бани Матар, разположен западно от столицата Сана. Мока Матари се отглежда на много голяма надморска височина (1980 – 2150 м), в резултат на което има отличителни малки, концентрирани кафеени зърна.

Йемен е първата страна в стария свят, която започва да култивира кафе за търговски цели. През XV – XVI век, търговията и износа на кафе са се осъществявали само през пристанището Мока (Al Mokha / Mocha) и в продължение на 200 години, Йемен е бил единственият център за търговия с кафе. Интересен е и факта, че първият бленд познат на света е именно Мока-Ява (Mocha-Java) – комбинация от Йеменска Мока и Индонезийска арабика от остров Ява.

Начинът, по който се обработва Йеменското кафе не се е променил много през вековете. Както при другите натурални кафета, така и в Йемен пулпата на плода се оставя да изсъхне върху кафеените зърна. След като изсъхне, обвивката се отстранява с помощта на воденичен камък. Сортовете, от които е съставено това кафе са древни, наследствени сортове, като по-известен е Исмаили (Ismaili), но има и други, по-малко познати имена.

Макар и да не е сертифицирано като Organic, Йеменските кафета се отглеждат по същия начин, както е било в продължение на стотици години – без изкуствени торове, хербициди и пестициди. Йемен произвежда едни наистина изключителни кафета, които всеки кафе-афисионадо трябва да опита.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.