Кения Киамбу Ниота

(1 клиентски отзив)

15.95 лв.

Тази партида кафе идва от малки фамилни ферми в района на Киамбу, централна Кения. Не случайно сме я нарекли „Ниота“ („звезда“ в превод от Суахили), защото е наистина една ярка звезда на кафееният небосклон. В чашката ще откриете наситен плодов аромат и комплексен вкус с нотки на узрели цитрусови плодове, бергамот, ванилия, мед от портокалов цвят и нежни флорални нюанси. Приятна цитрусова киселинност и плътно, балансирано тяло. Продължителен послевкус с нотки на портокалов цвят и цитрусови плодове.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Код: Няма Категории: ,

Описание

KENYA AA+ KIAMBU NYOTA

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: КенияMCC-guarantee-freshness

Регион: Киамбу, централна Кения

Производител: Индивидуални малки фамилни ферми

Надморска височина: 1,500 – 1,700 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | SL28, SL34, Ruiru 11, Batian

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване върху африкански легла

Вкусов профил: 

Аромат – наситен, сладък, плодов

Тяло – плътно, балансирано

Вкус – комплексен, с нотки на узрели цитрусови плодове, бергамот, ванилия, мед от портокалов цвят, флорални нотки

Послевкус – продължителен, с нотки на портокалов цвят и цитрусови плодове, приятна цитрусова киселинност

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Кения заема специално място в сърцата на любителите на гурме кафе навсякъде по света. Разположен на екватора, този кафе регион произвежда едни наистина уникални кафета благодарение на високата надморска височина, богати вулканични почви и изградена кафе култура, традиции и система, която насърчава и възнаграждава качеството.

Кенийските кафета се считат за едни от най-висококачествените специални кафета. Сладостта, сложността и подчертаната киселинност са на практика ненадминати в сравнение с кафета от други региони по света. Плодовите нотки варират от цитрусови плодове (грейпфрут, мандарина, портокал, лимон) до костилкови плодове (праскова, кайсия) до тъмни горски плодове (къпина, касис) и всичко между тях. Разнообразието във вкусовите профили на кенийските кафета е част от чара на този регион.

Новозасадени кафеени дръвчета, сорт Ruiru 11

Производствената площ на Кения е разположена между 1200 и 1800 метра над морското равнище, главно в хълмистия и плодороден център на страната. И до ден днешен, най-голямата площ за отглеждане на кафе се простира от Киамбу до склоновете на планината Кения. Тази област, известна като Централна Кения и включваща Kiambu, Kirinyaga, Murang’a и Nyeri произвежда около 39000 метрични тона зелено кафе, което представлява почти 70% от националното производство. Едноименната планина Кения, която със своите 5200 метра е втората най-висока на континента, е доминираща област за отглеждането на специални кафета и продължава да бъде свещено място за племето Кикую (едно от най-големите племена в Кения).

Дребните производители, които осигуряват над 60% от общото производство на кафе в страната и произвеждат голям процент от най-висококачествените партиди кафе, са организирани в кооперации, всяка от които притежава една или повече мокри мелници или т.нар. „фабрики“ за обработване на зелено кафе. Силната социална структура, изградена около тези фабрики за преработване на сурово кафе, стимулира живота в тези отдалечени селски райони, където поколения производители на кафе са запазили своите традиционни ценности и практики.

Първата узряла кафеена черешка, сорт SL-28

Тази внимателно подбрана партида кафе е най-висок клас (АА+) и идва от малки фамилни ферми, разположени в региона Киамбу, централна Кения. Тук, червените вулканични почви, богати на желязо, се съчетават с ясно изразените мокри и сухи сезони, за да осигурят температурен климат, характеризиращ се с прохладни нощи и горещи дни – микро-климат, който оказва положително въздействие както върху узряването на кафеените черешки, така и върху растежа на кафеените дръвчета. Фермите, от които идва това кафе са малки стопанства със среден размер от 2 акра. В допълнение към парцелите за кафе, фермерите също заделят земя за хранителни култури и за пасища за своите животни.

Прясно обраните кафеени черешки се доставят в мократа мелница на кооперацията, където се консолидират с доставките от други членове, като по този начин се прави икономия на ресурси по време на напълно измитата първична обработка и последващата вторична и експортна обработка. Централното местоположение на мократа мелница (фабрика), комбинирано с добро лидерство от страна на ръководството, осигуряват важна идентичност и социална структура в местната общност.

Централизираната борса за кафе, известена като Nairobi Coffee Exchange, осигурява най-прозрачната и конкурентна система за вътрешен маркетинг, чрез която фермерите на кафе могат да продават своите ясно идентифицирани и проследими кафета напълно обработени, сортирани и готови за износ. Качествената „дискриминация“ се насърчава и кафетата с по-добро качество са видимо възнаградени с най-добрите цени – една истинска меритокрация в света на кафето!

Знаете ли, че…

Въпреки, че Кения има обща граница с Етиопия („родното място на кафето“), тя е една от последните страни, които са засадили кафе – близо 300 години след като кафето е било култивирано за първи път за търговки цели. Най-интересното е, че сортовете, които са били донесени в Кения са обиколили земното кълбо преди да се върнат обратно на африканския континент. По време на това пътешествие, те са „мутирали“ в различни климатични условия за да създадат вкусов профил, който веднъж приспособен към богатата почва около планината Кения, води до уникалните вкусови профили, с които кенийските кафета са познати.

Според някои източници, кафето е пренесено в Кения през 1885 г. от френски мисионери, които са засадили сорт Бурбон (познат като „Френска мисия“) в католическата мисия на хълмовете Таита в днешен гр. Бура. Исторически документи обаче показват, че кафето е донесено в Кения през 1893 г. от шотландския мисионер Джон Патерсън. Семената са били получени от офиса на Smith Mackenzie & Co., които са били представители на Британската Източно-Индийска Компания в пристанищния град Аден, Йемен. След това семената Йеменска мока са били засадени в областта Кибези, близо до Момбаса. През 1896 г. е документирана и първата реколта с кафе, както и пренасянето и засаждането на кафе в изключително плодородния район Киамбу-Кикую.

Докато заслугата за донасянето на кафето в Кения е на мисионерите, то заселниците са тези, които успяват да ускорят значението му за икономиката, тъй като те са били насърчавани да отглеждат кафе за износ, за да подпомогнат за изплащането на прекомерните разходи по изграждането на железопътната мрежа в страната. След получаване на независимост от Англия, дългогодишният опит и натрупания ноу-хау в производство на кафе са били адаптирани от местните кенийски фермери, което е довело до днешните високи стандарти в качеството на кенийското кафе.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

1 отзив за Кения Киамбу Ниота

  1. Лина

    Прекрасен вкус пробвам вече за втории път

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.