РУАНДА Хумуре

15.95 лв.

Тази партида натурално обработен червен Бурбон идва от станцията Хумуре, която е разположена в региона Гатсибо. Това, което е характерно за тази партида е, че е съставена от голям процент пийбери. Докато повечето кафеени черешки имат по две зърна, в около 5-10% от черешките се развива само едно овално зърно (т.нар. „peaberry“).

В чашката ще откриете вкус с нотки на тъмен шоколад, сушени плодове, портокал, грейпфрут, флорални нотки, сладост на кафява (мусковадо) захар; плътно тяло и продължителен, сладък послевкус с деликатна винена киселинност.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

RWANDA Humure CWS

Произход: Руанда

Регион: Източна провинция, Гатсибо, Ремера, Хумуре

Производител: 1.937 малки фермери, обработено в станция Хумуре | Baho Coffee Co.

GPS координати: 1°40’57″S, 20°18’15″E

Надморска височина: 1,550 – 1,835 м.н.в. (ферми), 1,624 м.н.в. (станция Хумуре)

Сорт: 100% Арабика | Red Bourbon

Процес на обработка: Натурален метод, изсушаване върху африкански легла в продължение на 53 дни

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, флорален;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – комплексен, тъмен шоколад, сушени плодове, портокал, грейпфрут, флорални нотки, сладост на кафява (мусковадо) захар;

Послевкус – продължителен, сладък и кремав, с деликатна плодова/винена киселинност.

 

 

 

Известна като „земя на хиляда хълмове“, Руанда със сигурност има перфектната топография и климат за отглеждане на великолепно кафе. След геноцида в средата на 90-те, страната и населението намериха надежда в кафето. Днес около 400,000 семейства в Руанда изкарват прехраната си от производството на кафе.

Повечето земеделски производители отделят малки парцели от земята си за отглеждане на кафе – обикновено около 250 кафеени дръвчета, които са засадени заедно с други хранителни култури като царевица и картофи. Въпреки малкия си размер, за мнозина отглеждането на кафе си остава основния източник на доходи през годината.

При средна площ от 0,25 хектара отделени за производство на кафе, правителството осъзнава доста отрано, че страната не може да произвежда обеми и насочват усилията си към програми за подобряване на качеството и обработката на кафе. Те инвестираха в разработването на мрежа от комунални станции за обработване на кафе, които да обработват микро-партидите на фермите от околността. Това политическо решение води до положителен резултат – въпреки сравнително малкото производство, Руанда придоби репутация на световната сцена като производител на специални кафета.

Емануел Русарита основава Бахо Кофи Къмпани в началото на 2000 год. Изборът му на име означава много за месното население – в Руанда, “Бахо” е много често срещана дума, която се използва за да се утешат приятели и семейство, преминаващи през трудни моменти. Идвайки от семейство с корени в кафето, той създава своята компания на философията: “чрез кафе хората от различни култури стават една общност”. Baho Coffee работи със станции от цялата страна и има силни връзки с местните производители.

От шестте станции за обработване, които Емануел Русарита притежава, станцията Хумуре заслужава особено внимание. Разположена в региона Гатсибо, тя се управлява изцяло от жени. Те обработват кафеените черешки от околните ферми по традиционен и екологично-съобразен начин – те са внимателни с количеството вода, което използват при миене и изплакване на кафеените черешки, и са създали система за рециклиране, която изпомпва водата обратно към хълма.

По време на прибиране на реколтата, фермерите и техните семейства берат селективно кафеените черешки. След това, сортират на ръка прясно обраните черешки, като премахват всяка неузряла, повредена или презряла черешка, преди да продадат партидата си на станцията Хумуре. При приемане на партидата, персоналът на станцията сортира кафеените черешки на ръка и след това те преминават през флотационни канали, където се отстраняват тези с по-ниска плътност. Станцията приема само кафеени черешки, които са преминали както визуалното сортиране на ръка, така и класификацията за плътност.

Средно станцията Хумуре има 120 сезонни работници, които контролират и инспектират кафеените черешки от приема до сушене и олющването на пергамента. Сортирането е работа, която ангажира над 70% от сезонния труд, но Емануел знае, че си заслужава когато става въпрос за качество. След сортиране и изплакване, кафеените черешки се разстилат на тънък слой върху повдигнати африкански легла. Докато съхнат, кафеените черешки се обръщат често за да се гарантира равномерно изсъхване.

Емануел казва, че черпи вдъхновение за сушенето на кафе от методите на готвене. „Когато вземете месо и го сложите на дървени въглища, след 20 минути то ще е готово. Но във фурна щяха да минат 45 минути. Ако го сложите в гореща пепел, това може да отнеме два часа. Когато вкусите тези три меса, сигурен съм, че има разлика във вкуса “, казва той. „Имам такова мислене, че при кафетата, които изсъхват бавно, вкусът и продължителността на живот на това кафе може да са по-дълги и вкусни от кафета, които изсъхват за 10-12 дни на слънце.“ Това обяснява защо тази партида натурално кафе е изсушена за 53 дни, но също така влияние оказва и климата в този микро-регион.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.