ТАНЗАНИЯ Лунджи Естейт

(5 клиентски отзива)

16.95 лв.

Тази година се спряхме на великолепна партида, идваща от едно от най-старите имения в региона Мбея –  Лунджи Кофи Естейт. Това кафе ни очарова със своя уникален вкусов профил още при първото печене на мострите. Има сладост от началото до края – от първоначалния аромат до самия край на продължителния послевкус. Характеризира се с комплексен вкус, с нотки на костилкови плодове (праскова), касис, стафида, тъмен шоколад, тропически плодове като личи. Също така има приятен флорален-билков елемент, като цвят от бъз и лайка (чай от лайка). Цялостното ни впечатление за това кафе е, че то има добре балансирана, комплексна и сладка чашка.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

 

Продукт: Кафе на зърна

В момента този артикул не е наличен.

Описание

Tanzania Lunji Coffee Estate

Произход: Танзания

Регион: Мбея, Утенгуле Усонгве, с. Ихомбе, подножие на в.Мбея

Производител: Клеменс, Стела и Пол Майер

Ферма: Лунджи Кофи Естейт

GPS координати: 8°52’16.5″S 33°21’23.2″E

Надморска височина: 1,500–1,700 м.н.в.

Партида: # 105

Сорт: 100% Арабика | Blue Mountain, Bourbon, Kilimanjaro, Luwiro, N39;

Процес на обработка: Мокър метод (с отстраняване на плода и ферментация), изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, флорален (цвят от бъз), карамел;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – касис, праскова, сушени плодове (стафида), (тъмен) шоколад, тропически плодове (личи), лимон-лайм, мед, захарна тръстика, приятни билкови нотки (чай от лайка);

Послевкус – продължителен и сладък с балансирана цитрусова киселинност; при филтрация: приятни билкови нотки, когато напитката започне да изстива.

 

 

Партида # 105

Тази великолепна партида специално кафе идва от Лунджи Кофи Естейт – 275 хектара ферма, разположена на 1,500 – 1,700 метра надморска височина в подножието на връх Мбея, Танзания.

По време на сезона за прибиране на реколтата, кафеените черешки се берат селективно, като понякога берачите се връщат към парцелите по поняколко пъти, защото кафеените черешки узряват по различно време. След селективно бране, кафеените черешки се обработват още в същия ден, като преди това те се сортират, за да се отстранят клонки, листа, наранени или презрели черешки.

Сортираните черешки преминават през депулпъра “МакКинън”, където плода се отстранява и кафеените зърна се оставят да ферментират в продължение на 24-36 часа. При ферментацията, дрожди и млечнокисели бактерии помагат за разграждането на лепкавата обвивка на кафееното зърно.

Докато обвивката се разгражда, микробите също така секретират вторични метаболити, които оказват положителен ефект върху вкуса на кафето. Разнообразието на микобите, които участват във ферментацията е специфично за всеки географски регион, което прави вкуса на кафето различен в зависимост от микро-региона. След ферментацията, пергаментното кафе се измива три пъти с чиста вода и преминава през водни (сортиращи) канали, където се измива от остатъчния плод и допълнително се класифицира по плътност, като по-леките зърна се премахват.

Докато пергаментното кафе се носи по канала, напречни дървени преграждения (летви, с различни височини) спират кафеените зърна със специфична плътност да преминат. Докато първата летва спира най-плътните зърна пергаментно кафе, следващата е поставена по начин, който да спре следващите най-плътни зърна и така нататък. След като премине през сортиращите канали, партидите пергаментно кафе се накисват в чиста вода за няколко часа и след това се прехвърлят в секцията за сушене. Мокрото пергаментно кафе се оставя да изсъхне върху повдигнати маси за сушене в продължение на 10-14 дни, в зависимост от времето, като се обръща често за да се гарантира равномерно изсъхване.

Когато пергаментното кафе изсъхне до желаното ниво (11-12%), то се слага в чували и се оставя да почине за няколко седмици. След това, то се транспортира до сухата мелница на CityCoffee в гр. Мбея, където пергамента се олющва и зеленото кафе се класифицира по плътност, големина на кафеените зърна (AA, AB, PB, т.н.) и се опакова за износ. След това, кафето поема на 820 км пътешествие до пристанището в Дар Ес Салаам за да продължи с кораб до Бремен, Германия – а оттам, нашата партида продължава със сухопътен транспорт до пекарната ни в София 🙂

 

Лунджи Естейт – имение от колониалната ера

Фермата Лунджи Естейт се намира в подножието на връх Мбея и е едно от най-старите имения в региона Мбея. Създадено през 1898 год. от немския заселник Емил Кьостлин, в имението Лунджи първоначално са се отглеждали едър добитък и зърнени култури. Едва през 1928 год. са засадени първите кафеени дръвчета.

През годините, имението е сменяло собствениците си доста често, преди да бъде закупено през 1994 год. от Клеменс и Стела Майер. Клеменс и съпругата му, Стела, е трябвало да възстановят фермата от запустелото й състояние, като презасаждат и преоформят фермата, блок по блок. Първата реколта през 1995 г. дава само 7 тона кафе. В резултат на усилената работа, производството достига средно 80 тона до 2002 год. и значителен ръст в производството от 250 тона през 2004 год. 27 години по-късно, Клеменс, Стела и синът им Пол все още управляват Лунджи Естейт. Фермата има 20 постоянни работника, като през пиковия сезон работниците са над 150 човека.

Общата площ на имението е 275 хектара, но само 92 са засадени с кафе, което расте под сянката на тропически дървета. 3 хектара са засадени с авокадо, което се продава на местния пазар, а останалите 180 хектара са запазени естествени гори, които подхранват водоемите, а също така поддържат биологичното разнообразие и подпомагат естественото възстановяване на почвата.

Фермата е разделена на 22 парцела (блока), които са различни по големина, сортове кафе, а при някои дори и почвата е различна – всеки парцел има свой собствен „характер“. Няколко бързи факта за определени парцели:

 • Парцел 1 е най-старият блок във фермата Лунджи и е бил засаден през 1928 год, предимно с Бурбон;
 • Парцел 2 е засаден със сорта Blue Mountain Typica;
 • Парцел 3 е също един от най-старите във фермата, но наскоро е реновиран и засаден с хубриден сорт, който е кръстоска между Rume Sudan и Geisha;
 • Парцел 7 е 4.3 хектара блок, който е засаден през 1944 год. със сорта Bourbon SL34 и към момента има 2573 кафеени дръвчета. През 2017 год., парцела е реновиран;
 • Парцел 8 е засаден със сортовете Bourbon SL28/34 и около 40-60% се намира под сянката на дървета като албиция, акация, див локат и смокинови дървета. Кафеените дръвчета в този блок са на около 60 години;
 • Парцел 17 е най-гъсто засаденият блок. Докато другите парцели са засадени с 2,500 – 2,800 кафеени дръвчета на хектар, блок 17 е засаден с 8,700 кафеени дръвчета на хектар.

При отглеждането на кафе се използват устойчиви практики като наторяване с естествени торове и въвеждане на полезни насекоми, за да се сведе до минимум използването на пестициди и изкуствени торове.

Отглеждането на кафе често се свързва с „монокултурата“ и разрушителното използване на природата (разчистване на горски площи, за да се засади кафе). Не е задължително това да е така, и според собствениците на Лунджи Естейт, не е задължително едно производство на кафе да е БИО сертифицирано, за да бъде устойчиво. На територията на фермата растат над 25 различни вида дървета, които подсигуряват сянка за кафеените насаждения. За да се поддържа баланса, части от фермата са засадени с над 8 различни вида тревни и бобови култури, които „фиксират“ азота от въздуха и го правят достъпен за кафеените насаждения, както и за други растения и микроорганизми.

Например Albizia shimperiana е перфектен партньор в тази област. Той „фиксира“ азота, листата му падат през дъждовния сезон, когато кафето се нуждае от най-много слънчева светлина, и осигурява перфектната сянка по време на сухия сезон, когато транспирацията е най-висока, а кафеените насаждения и почвата трябва да задържат колкото се може повече вода.

Високи ​​евкалиптови дървета осигуряват перфектните вятърни бариери за кафеените насаждения и почвата. Те също са перфектни дървета за гнезда на по-големи птици, като дългогребенните орли. Дълбоко вкоренените евкалиптови дървета в парцелите не само осигуряват сянка и необходимите органични вещества, но също така служат като перфектни хранителни циркулатори, като поемат хранителните вещества, които са се разтворили в долните нива на почвата и ги връщат нагоре, където корените на кафеените насаждения могат да ги достигнат.

Трябва да се споменат и предизвикателствата при отглеждането на кафе под сянката на дървета. Реалността често не е толкова сладка, колкото звучи. Дърветата затрудняват работата с машини и има опасност клоните да паднат и да наранят кафеените насаждения и реколтата. До известна степен дърветата също могат да се конкурират с кафеените насаждения за светлина, пространство, вода и хранителни вещества. Независимо от това, отглеждането на кафе под сянката на дърветата е пътят, който собствениците на Лунджи Естейт са избрали, тъй като екологичните предимства определено надвишават икономическите, особено в дългосрочен план.

 

Мбея – южните възвишения на Танзания

Планинският регион Мбея, известен като “южните възвишения” (и често сравняван с Шотландия), е разположен в югозападната част на Танзания. Той се отличава със субтропичен планински климат с влажни лета, сухи зими и обилни валежи. Докато северните части на страната имат два дъждовни сезона, Мбея има само един – от октомври до март. Дълбоките червени вулканични почви в района осигуряват отлични условия за производството на кафе със средно до плътно тяло и уникална цитрусова киселинност. С надморска височина, достигаща над 2200 метра, Мбея е един от най-прохладните райони в Танзания и понякога температурите през нощта падат под 10°C. Топлите дни, в комбинация с прохладни нощи води до по-бавно узряване на кафеените черешки.

На около 20 километра северозападно от град Мбея двата клона на Източноафриканския разлом – Грегъри и Албертин – се срещат и образуват хребета Мбея. След силни вулканични дейности и около 8 милиона години по-късно, склоновете на връх Мбея, който се издига на 2839 метра, и околните планински вериги все още предлагат много богата и плодородна почва, която е идеална за отглеждането на висококачествено кафе.

 

Танзания – страна на крайностите

Танзания е страна на крайностите. Най-високият връх на континента (връх Килиманджаро – 5895 метра надморска височина), както и най-дълбоката падина в Африка (дъното на езерото Танганика – 352 метра под морското равнище) се намират в Танзания. Температурите в пристанищния град Дар Ес Салаам редовно надвишават 35°C, докато снежните шапки по върховете на планините в Танзания никога не се топят. Кафето не прави изключение – трите основни региона за отглеждане на кафе са разположени в най-отдалечените райони на страната и се отличават с уникална география – на северозапад, в близост до границата между Руанда и Бурунди се намира региона Кигома; на североизток, в близост до кенийската граница се намира региона Килиманджаро, а в южните планински части, в близост до границата с Замбия и Малави се намира региона Мбея.

Голямата площ на Танзания, в комбинация с географското разположение и разнообразен релеф води до създаването на отличителни микроклимати (тероари), които са идеални за отглеждането на висококачествана Арабика с отличителен вкусов профил.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Текст: А. Маринов | Снимки: Лунджи Кофи Естейт

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

5 отзива за ТАНЗАНИЯ Лунджи Естейт

 1. Иво Кьошев (потвърден клиент)

  Великолепно кафе, с много богат вкус и аромат. Препоръчвам на всеки любител на качествената арабика!

 2. Д.Минков (потвърден клиент)

  Разкошно!

 3. Д.Минков (потвърден клиент)

  Едно от най-добрите ви кафета до момента 🙂

 4. plamen.iv.ivanov (потвърден клиент)

  Отлично кафе със силни аромати и много богат вкус

 5. Пламена Маринова (потвърден клиент)

  Наистина едно от най-хубавите кафета в момента.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.