ТАНЗАНИЯ Мбея Ийела

15.95 лв.

Тази партида кафе идва от малки фамилни ферми, разположени в югозападната част на провинция Мбея, Танзания, и е обработена в станция Ийела. В чашката на това специално кафе ще откриете аромат на сладък цитрус, следван от комплексен вкус с нотки на цвят от кафе, жасмин, захарна тръстика, цитрусови плодове (портокал, лимон-лайм), тъмни горски плодове (къпина, касис). Изчистено, кремообразно тяло и продължителен, сладък послевкус с приятна цитрусова киселинност, с която региона Мбея е известен.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

TANZANIA MBEYA IYELA

IYELA COFFEE GROUP | CENTRAL PROCESSING UNIT (CPU)

Произход: ТанзанияMCC-guarantee-freshness

Регион: Мбея, месности Сонгуе, Ийела, Иломба и Июла

Производител: Индивидуални малки фамилни ферми, обединени в сдружение Ийела

Надморска височина: 1,800 – 1,900 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Bourbon (N39), Kent (KP423)

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване върху африкански легла

Вкусов профил: 

Аромат – сладък цитрус, кафява захар/карамел

Тяло – кремообразно, балансирано, изчистено

Вкус – комплексен с нотки на цвят от кафе, жасмин, захарна тръстика, цитрусови плодове (портокал, лимон-лайм), тъмни горски плодове (къпина, касис)

Послевкус – продължителен, сладък с приятна цитрусова киселинност, с която е известен региона Мбея

 

Танзания е страна на крайностите. Най-високият връх на континента (връх Килиманджаро – 5895 метра надморска височина), както и най-дълбоката падина в Африка (дъното на езерото Танганика – 352 метра под морското равнище) се намират в Танзания. Температурите в пристанищния град Дар Ес Салаам редовно надвишават 35°C, докато снежните шапки по върховете на планините в Танзания никога не се топят. Кафето не прави изключение – трите основни региона за отглеждане на кафе са разположени в най-отдалечените райони на страната и се отличават с уникална география – на северозапад, в близост до границата между Руанда и Бурунди се намира региона Кигома; на североизток, в близост до кенийската граница се намира региона Килиманджаро, а в южните планински части, в близост до границата с Замбия и Малави се намира региона Мбея.

Голямата площ на Танзания, в комбинация с географското разположение и разнообразен релеф води до създаването на отличителни микроклимати (тероари), които са идеални за отглеждането на висококачествана Арабика с отличителен вкусов профил. Например, кафетата от района на Килиманджаро имат тенденция да са с плътно тяло и шоколадови и карамелени нотки, докато кафетата от региона на Мбея се отличават с уникални цитрусови нотки на портокал и лимон, а региона Карату е известен с характерните си нотки на боровинки и къпини.

Планинският регион Мбея, известен като „южните възвишения“ (и често сравняван с Шотландия), е разположен в югозападната част на Танзания. Той се отличава със субтропичен планински климат с влажни лета, сухи зими и обилни валежи. Докато северните части на страната имат два дъждовни сезона, Мбея има само един – от октомври до март. Дълбоките червени вулканични почви в района осигуряват отлични условия за производството на кафе със средно до плътно тяло и уникална цитрусова киселинност. С надморска височина, достигаща над 2200 метра, Мбея е един от най-прохладните райони в Танзания и понякога температурите през нощта падат под 10°C. Топлите дни, в комбинация с прохладни нощи води до по-бавно узряване на кафеените черешки.

Тази партида е съставена от 90% сорт Бурбон (N39) и 10% сорт Кент (KP423) и идва от малки фамилни ферми, които са част от фермерската група „Ийела“. Ийела е частно фермерско сдружение (Iyela Coffee Group), съставено от 194 дребни фермери на кафе и разполага със собствена база за обработване на кафе (т.нар., „мокра мелница“). Създаването на фермерски групи е доста честа практика в Танзания, тъй като традиционната кооперативна структура е изложена на корупция и манипулация от страна на управляващите. Създадено през 2011 г., сдружението е основано от Рашид, който е успешен предприемач и самият той е кафе-фермер. Ийела има трима супервайзъри, които работят на пълен работен ден с фермерите от сдружението, за да им помогнат в прилагането на протоколи за качество.

Фермите, които са част от сдружението Ийела, се намират в месностите около град Сонгуе (Ийела, Иломба, Июла и Мбея) и са разположени на 1800-1900 метра надморска височина. Повечето ферми са между 0,5 и 1,5 хектара, с кафеени дръвчета, които са на възраст между 20 и 35 години. Средното производство при малките ферми е около 200 кг. зелено кафе на хектар и производството на кафе е основният им източник на доходи.

Преди да бъдат предадени за обработка, кафеените черешки се сортират на ръка за да се отстранят наранените, неузрелите и/или презрели плодове. Фермерите ще си вземат обратно неузрелите и/или презрели кафеени черешки, ще ги обработят в домашни условия и ще ги продадат на местния пазар или ще оставят кафето за лична консумация.

Инфраструктурата в по-голямата част от южна Танзания е съвсем основна, дори примитивна. В станцията Ийела, плода на кафеените черешки (пулпа) се премахва с помощта на ръчна машина, която е свързана към двигател и по този начин в станцията могат да се обработват 2200 кг кафе на час. Това всъщност е доста често срещана практика в тази част на Танзания, защото е ефективна, не са необходими големи инвестиции и могат да се постигнат добри резултати, ако се направи правилно.

Това кафе е напълно измито с планинска вода от река Шидауа. След премахване на плода, пергаментното кафе се оставя да ферментира в резервоари за 24-36 часа, в зависимост от времето, след което се измива и се класифицира за плътност във флотационни канали. След като премине през флотационните канали, пергаментното кафе се накисва в чиста планинска вода в продължение на 8 часа, преди да се изсуши на повдигнати африкански легла. По време на сушене, пергаментното кафе се сортира на ръка от временни работници и фермери-доброволци, за да се отстранят всички дефекти.

След като пергаментното кафе изсъхне до 11-12% влажност, то се закарва в сухата мелница в град Мбея, където пергамента се отстранява и зеленото кафе се класифицира по големина на кафеените зърна (AA, AB, PB, т.н.) и се пакетира в 60 кг чували за експорт. След това, кафето поема на 820 км пътешествие до пристанището в Дар Ес Салаам за да продължи с кораб до Хамбург, Германия – а оттам, нашата партида продължава със сухопътен транспорт до пекарната ни 🙂

В Танзания съществуват два начина за търговия със зелено кафе – основният е през аукциона в град Моши, всеки четвъртък, докато другия начин е чрез дирекна продажба от производителя. Тази партида е закупена директно от Iyela Coffee Group, като по този начин се гарантира качество и проследимост до фермерите, които са участвали в съставянето и. Дори когато една партида е закупена директно от производителя, самата продажба, договора и качеството трябва да се одобрят от Кафе Борда на Танзания (Tanzania Coffee Board) преди да може зеленото кафе да се изнесе от страната.

Знаете ли, че…

В продължение на десетилетия Танзания е считана за по-малкият „брат“ на Кения, от гледна точка на производство на кафе. За щастите, през последните години това се промени и днес Танзания не само произвежда повече кафе от своя северен съсед, но също така качеството се подобри и страната започна да произвежда кафета с отличителен и ценен вкусов профил. До голяма степен това се дължи на факта, че през 2004 г., неправителствената организация (НПО) TechnoServe реализира редица кафе-проекти в Танзания, сходни на тези които в момента се осъществяват в западната част на Етиопия. С помощта на TechnoServe са създадени централизирани станции за обработка на кафе („Central Processing Units“, или т.нар. „мокри мелници“), които са собственост и се експлатират от колектив от малки фермери на кафе, за да се преодолеят проблемите свързани с обработката на кафе, като се уеднаквят методите за обработване и се повиши качеството на произведеното кафе. Освен създаване на мокри мелници, TechnoServe също инвестира в програми за обучение на фермерите в земеделски и бизнес практики.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.