Бразилия Кармо де Минас | Натурален Жълт Бурбон

14.95 лв.

Обработено до съвършенство в Бенефисио Педра Бранка, тази партида натурален Жълт Бурбон идва от малки фамилни ферми, разположени в микро-региона Кармо де Минас. В чашката на това специално кафе ще откриете наситен аромат с нотки на плодове и карамел, последвани от комплексен вкус с подчертана основа на шоколад и череша, допълнена с нотки на лимон, тропически плодове и приятни флорални нюанси. Осезаема сладост с плодова киселинност и кремообразно, изчистено тяло.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

BRAZIL CARMO DE MINAS | NATURAL YELLOW BOURBON

BENEFICIO PEDRA BRANCA

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: БразилияMCC-guarantee-freshness

Регион: Минас Жерайс, Сера да Мантикейра, Кармо де Минас

Производител: индивидуални малки фамилни ферми, обработено в Бенефисио Педра Бранка

GPS координати: 22°12’18.35″S, 45°26’22.73″W

Надморска височина: 1.250 – 1,600 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Yellow Bourbon (Жълт Бурбон)

Процес на обработка: Натурален/сух метод, изсушаване на слънце върху африкански легла

Вкусов профил: 

Аромат – наситен, плодов, карамел

Тяло – кремообразно, структурирано, изчистено

Вкус – комплексен, с подчертана основа на шоколад и череша, допълнена с нотки на лимон, тропически плодове и приятни флорални нюанси; осезаема сладост в чашката

Послевкус – продължителен, сладък с приятна плодова киселинност

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Голямата площ на Бразилия като страна, тропическото ѝ местоположение и разнообразния пейзаж се съчетават, за да създадат безброй микроклимати, които са идеални за производството на кафе арабика от най-висок клас. Кафето в Бразилия се отглежда както на стръмни склонове, така и на високи плата, като и при двата типа терени съществуват добре дефинирани сезони. Горещото и дъждовно лято преминава в перфектна прохладна суха зима, позволяваща равномерно узряване на кафеените черешки и създаваща комплексни вкусове в чашката.

Разположен в южната част Минас Жерайс, региона Сера да Мантикейра има вековна традиция в производството на висококачествена Арабика, а през последните години се е превърнал и в един от най-отличените региони в Бразилия (Cup of Excellence). През 2011 г, Мантикейра получи статут на „Защитено географско указание“ и „Защитено наименование за произход“, заради своята вековна традиция и световна репутация в отглеждането и обработването на специални кафета с много отличителен сензорен профил, известен с флорални и цитрусови нотки, плътно и кремообразно тяло, средно изразена лимонена киселинност и продължителен сладък послевкус. Това са едни великолепни кафета, които отразяват комбинацията от уникален тероар ​​и местно ноу-хау, с което фермерите непрекъснато се стремят към високи постижения. Сред общините в региона се открояват кафетата от Кармо де Минас, които година след година печелят награди в конкурса Cup of Excellence. Други общини, които също произвеждат великолепни кафета, са Консейсао дас Педрас, Параизополис, Ламбари, Кристина, Педралва, Сао Хосе до Алегре, Мария да Фе, Бразополис.

Тази партида натурален Жълт Бурбон идва от малки фамилни ферми в района на Кармо де Минас и е обработена до съвършенство в Бенефисио Педра Бранка. Когато говорим за “малки” фамилни ферми, за мащаба на Бразилия това са ферми с площ от около 10 – 50 хектара. За разлика от другите части на Бразилия, тук кафето продължава да се бере на ръка, като само узрелите кафеени черешки се берат. След беритбата, кафеените черешки се доставят в Бенефисио Педра Бранка, където преминават през обработка. Кафеените черешки преминават през флотациони вани където се премахват от партидата тези, които са с ниска плътност. След сортиране, черешките се изсушават върху повдигнати африкански легла в продължение на 20-24 дни, в зависимост от времето. При натурално обработените кафета, сушенето на кафеените черешки е деликатен процес, изискващ постоянен контрол. Кафеените черешки се обръщат често, за да се осигури равномерно изсушаване. Както при всички натурално обработени кафета, така при тази партида натурален Жълт Бурбон захарите и вкусовете от плода преминават в самите зърна и това придава сладост, както и наситени, плодови и флорални нотки в чашката.

През 2013 г. Бенефисио Педра Бранка с прилежащата ферма стават част от CarmoCoffees. Фабриката „Benefício Pedra Branca“ се намира в община Педралва и тя обработва кафе, отгледано в някои от най-високо разположените ферми в Бразилия, които се намират в общините Кармо де Минас, Педралва, Кристина, Сао Хосе до Алегре, Мария да Фе, Бразополис и Консейсао дас Педрас. По-голямата част от тези стопанства са малки и семейно управлявани ферми, което е обичайно за региона.

Преди да бъде построена Beneficio Pedra Branca, фермерите в тази област не са имали възможност да изкарват пълния потенциал на кафето си, поради липсата на знания, време, бюджет и инфраструктура. Без тях, те не са могли да обработват кафето си по начин, който да отговаря на стандартите за специално кафе. Beneficio Pedra Branca е достъпна, с модерно оборудване за измиване и преработка, а също така позволява на фермерите да видят, че техните кафета достигат пълен потенциал след обработката. Днес Педра Бранка обслужва около 600 фермера. В допълнение към мократа мелница и машините за миене и сортиране, Бенефисио Педра Бранка дава на производителите достъп до иновативни технологии, включително множество методи за сушене, като например механични сушилни, покрити площадки за сушене, параболични сушилни и повдигнати африкански легла.

Сорта Жълт Бурбон (Bourbon xanthocarpa) е естествена кръстоска между сортовете червен Бурбон и Амарело де Ботакуто, който е класифициран като сорт Типика с жълти плодове. Сортът червен Бурбон е резултат от селективното кръстосване на диви сортове Йеменско кафе, с които френски ботанисти са експериментирали през 1708г. Новата кръстоска е била преместена в контролирани полета за отглеждане и размножаване на остров Бурбон, откъдето сорта получава и името си. Сортa Бурбон е ценен заради своя изключителен вкусов профил: сладък, сложен и деликатен – това е „Пино Ноарът“ сред кафетата.

След като кафето се пренася в Южна Америка, при разширеното култивиране в Бразилия, се появява жълт “мутант” с уникален вкусов профил. Фермерите в Бразилия изолират този сорт Бурбон, разширяват отглеждането му и кръщават сорта жълт Бурбон заради цвета на плодовете му.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

От видеото ще научите повече за CarmoCoffees, региона и фермите, с които работят. За субтитри на английски, натиснете CC („Closed Captions/Subtitles“).

 

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06