Бразилия Фазенда Раиня | Жълт Бурбон

14.95 лв.

Тази партида 100% Жълт Бурбон идва от Фазенда Раиня, която е многократен финалист в Cup of Excellence® на Бразилия, а през 2011 год. е коронован победител.

Много специалисти определят кафетата, отгледани и произведени във Фазенда Раиня за едни от най-добрите, които Бразилия може да предложи. Голямата надморска височина, вулканичната почва и полу-сухото обработване (pulped natural) създават кафе, което е добре балансирано, сладко с вкусови нотки на шоколад, карамел, нуга, бадем, портокал и деликатна цитрусова киселинност.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

BRAZIL FAZENDA RAINHA | YELLOW BOURBON

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: БразилияMCC-guarantee-freshness

Регион: Можиана, Вале да Грама, Сао Себастиао да Грама

Производител: Габриел Карвальо Диас | Жозе Ренато Гонсалвес Диас

Ферма: Фазенда Раиня | Fazenda Rainha

GPS координати: 21°48’16″S, 46°40’43″W

Надморска височина: 1,150 – 1,540 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Yellow Bourbon (Жълт Бурбон)

Процес на обработка: Полу-сух метод (pulped natural), изсушаване на слънце

Вкусов профил: 

Аромат – сладък, червени плодове, ядки;

Тяло – плътно, изчистено

Вкус – комплексен с нотки на шоколад, карамел, нуга, бадем, портокал, подчертана сладост;

Послевкус – продължителен с нотки на шоколад и ядки, и деликатна цитрусова киселинност.

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Голямата площ на Бразилия като страна, тропическото ѝ местоположение и разнообразния пейзаж се съчетават, за да създадат безброй микроклимати, които са идеални за производството на кафе арабика от най-висок клас. Кафето в Бразилия се отглежда както на стръмни склонове, така и на високи плата, като и при двата типа терени съществуват добре дефинирани сезони. Горещото и дъждовно лято преминава в перфектна прохладна суха зима, позволяваща равномерно узряване на кафеените черешки и създаваща комплексни вкусове в чашката.

Известен със своите сладки, плътни и балансирани кафета, Можиана е един от най-старите региони за отглеждане на кафе в Бразилия. Разположен по протежение на старата влакова линия на Companhia Mogiana Estrada de Ferro (откъдето региона получава името си), Можиана граничи с щата Минас Жерайс. С дълбоката си, богата червеникава почва, региона притежава добре-изразени микроклимати, всеки със свой собствен уникален тероар.

Областта Вале да Грама e древна вулканична долина, разположена на границата между щатите Сао Пауло (все още наричан Можиана в света на кафето) и Минас Жерайс. Голяма част от земите в тази долина някога са принадлежали на матриарха Матилде, която е отглеждала кафе на тях от 19-ти век и сега местността е разделена на 6 основни ферми и на няколко по-малки. Това е мястото, където се намират някои от най-известните ферми (фазенди), като например: Rainha, Recreio, Santa Alina, Cachoeira da Grama, Irarema и Santa Inês.

По-голяма част от сортовете са Бурбон (жълт и червен), но могат да се открият и други сортове като: Catuaí, Catucaí, Acaiá, Mundo Novo. В някои райони на Вале да Грама се отглеждат и сортовете Canário, Catiguá, Topázio, Maragogype и Pacamara. Комбинацията от кафе-традиция, съчетана с иновации и технология, води до вкусово разнообразие на кафетата произведени в този регион – много добър баланс между киселинност, сладост и приятни цитрусови нотки в чашката.

Особенно значение в света на специалните кафета има микро-региона Сао Себастиао да Грама. С повече от 100 години традиция в производството на кафе, този микро-регион е пионер в отглеждането и обработването на специални кафета в Бразилия и мястото, където през 1991 год. се създава Brazil Specialty Coffee Association (BSCA). Микро-региона Сао Себастиао да Грама е също дом и на фермите на семейство Карвальо Диас, включително Фазенда Раиня.

Фазенда Раиня е собственост на фамилията Карвальо Диас от 1890 год. и в момента се управлява от Жозе Ренато Гонсалвес Диас. Жозе Ренато също управлява и две други фамилни ферми – Fazenda Sertãozinho (1,270 хектара) и Fazenda Laranjal (330 хектара). Фазенда Райня е разположена в областта Сао Себастиао да Грама, Вале да Грама, където се намират някои от най-елитните ферми за кафе в Бразилия. Географските условия и отличният климат правят мястото уникално за производство на специални кафета. Фазенда Раиня се намира на около 1 километър от границата с щата Минас Жерайс, и кафето произведено там притежава характеристиките на двата планински района – Можиана и Южен Минас.

Местоположението на фермата предоставя идеални условия за отглеждане на висококачествено кафе – надморска височина от 1,150 – 1,540 метра, средни годишни валежи между 1,800 и 2,000 мм и средна температура от 19°С. Общата площ на Фазенда Раиня е 971 хектара, като от тях 280 хектара са засадени с кафе – от тези 280 хектара, 200 хектара са засадени със сорта Жълт Бурбон, известен с изключителното си качество. Всичко във фермата се извършва ръчно, което включва обработка на насажденията с кафе и прибиране на реколтата, тъй като топографията на района не позволява механизация при брането – цялото кафе във Фазенда Раиня се бере на ръка, което позволява да се берат само узрелите черешки.

Качеството на произведеното кафе във Фазенда Раиня е резултат от голямата отдаденост и грижи, които се полагат от засаждането до събирането и обработката на кафето. Тази отдаденост на фамилията Карвальо Диас води до производството на висококачествени кафета, които стават финалисти на конкурса Cup of Excellence® през 2000, 2001, 2005, 2006, 2008, 2009 и 2010, а през 2011 год. фермата е коронован победител в изданието.

Тази партида е 100% наследствен Жълт Бурбон, обработен до съвършенство чрез полу-сухия метод (pulped natural). Реколтата във Фазенда Раиня се бере, когато кафеените черешки са достигнали максимална зрялост. След като се оберат, те се обработват още в същия ден за да се избегне всякакъв вид ферментация. След като пристигнат в мократа мелница на фермата, кафеените черешки се измиват веднага и се сортират според размера и плътността, а дефектните се отстраняват. Само узрелите кафеени черешки преминават през обработка – използвайки минимално количество вода, обвивката на плода и по-голяма част от пулпата се отстраняват от кафеените зърна и пергаментното кафе се оставя да изсъхне на слънце докато влажността спадне до 20%. Следващата стъпка е използването на механични сушилни за да се намали влагата до 11%. Щом се постигне желаното ниво на влажност, пергаментното кафе се транспортира до склада, в който се поддържат ниски нива на влажност и не съдържа миризми, които могат да повлияят негативно на кафето. В склада, пергаментното кафе се прехвърля в силози където „почива“ в продължение на около 30 дни преди пергамента да бъде олющен и зеленото кафе да бъде приготвено за износ.

Всяко кафе, произведено в Фазенда Раиня, преминава през строг качествен контрол и се проследява през целия процес – от прибиране на реколтата до транспортиране, обработка и складиране. Този контрол гарантира качеството и произхода на произведеното кафе, което носи името на фермата – Фазенда Раиня. Загрижеността на собствениците за околната среда също е забележителна и фермата е сертифицирана от UTZ.

Сорта Жълт Бурбон (Bourbon xanthocarpa) е естествена кръстоска между сортовете червен Бурбон и Амарело де Ботакуто, който е класифициран като сорт Типика с жълти плодове. Древната история на сорта Бурбон може да се проследи до остров Реюнион (по-рано наричан „Бурбон“) край бреговете на Мадагаскар в Индийския океан, където е бил засаден от френски изследователи в началото на 18 век (което води до алтернативното име „Френска мисия“). След като сорта Бурбон се пренася в Южна Америка, при разширеното култивиране в Бразилия, се появява жълт “мутант” с уникален вкусов профил. Фермерите в Бразилия изолират този сорт Бурбон, разширяват отглеждането му и кръщават сорта „жълт Бурбон“ заради цвета на плодовете му. Бурбона, като сорт, е ценен заради своя изключителен вкусов профил: сладък, сложен и деликатен – това е „Пино Ноарът“ сред кафетата.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.