БРАЗИЛИЯ Фазенда Сертао | Жълт Бурбон

Тази партида жълт Бурбон идва от Фазенда Сертао, която е разположена в микро-региона Кармо де Минас и е част от фермите на фамилията Перейра. С над 100 годишна история, фермата е пионер в производството на кафе в региона.

Очаквайте балансирано, меко и сладко кафе с деликатна цитрусова (портокалова) киселинност и кремообразно тяло. Комплексен вкус с нотки на тъмен шоколад, карамел, лимон/лайм, бери, сушени плодове (кайсия), бадем.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

BRAZIL Fazenda Sertão | HONEY YELLOW BOURBON

Произход: БразилияMCC-guarantee-freshness

Регион: Минас Жерайс, Сера да Мантикейра, Кармо де Минас

Производител: Назарет Диаз Перейра

Ферма: Фазенда Сертао | Fazenda Sertão

GPS координати: 22°05’59.1″S 45°11’23.7″W

Надморска височина: 1.100 – 1,450 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Yellow Bourbon (Жълт Бурбон)

Процес на обработка: Хъни процес, изсушаване на слънце

Вкусов профил: 

Аромат – сладък/мед, плодов, бадеми

Тяло – кремообразно, изчистено

Вкус – балансиран, мек и сладък вкус с нотки на тъмен шоколад, карамел, лимон/лайм, бери, сушени плодове (кайсия), бадем

Послевкус – продължителен, нотки на шоколад и бадем, деликатна цитрусова (портокалова) киселинност

 

Голямата площ на Бразилия като страна, тропическото ѝ местоположение и разнообразния пейзаж се съчетават, за да създадат безброй микроклимати, които са идеални за производството на кафе арабика от най-висок клас. Кафето в Бразилия се отглежда както на стръмни склонове, така и на високи плата, като и при двата типа терени съществуват добре дефинирани сезони. Горещото и дъждовно лято преминава в перфектна прохладна суха зима, позволяваща равномерно узряване на кафеените черешки и създаваща комплексни вкусове в чашката.

Разположен в южната част Минас Жерайс, региона Сера да Мантикейра има вековна традиция в производството на висококачествена Арабика, а през последните години се е превърнал и в един от най-отличените региони в Бразилия (Cup of Excellence).

През 2011 г, Мантикейра получи статут на „Защитено географско указание“ и „Защитено наименование за произход“, заради своята вековна традиция и световна репутация в отглеждането и обработването на специални кафета с много отличителен сензорен профил, известен с флорални и цитрусови нотки, плътно и кремообразно тяло, средно изразена лимонена киселинност и продължителен сладък послевкус. Това са едни великолепни кафета, които отразяват комбинацията от уникален тероар ​​и местно ноу-хау, с което фермерите непрекъснато се стремят към високи постижения. Сред общините в региона се открояват кафетата от Кармо де Минас, които година след година печелят награди в конкурса Cup of Excellence. По същия начин, по който региона Бургундия е важно име във френския свят на виното, Кармо де Минас се превърна в предпочитана от нас дестинация за бразилски кафета.

Тази партида Жълт Бурбон е обработена чрез метода „хъни“ (honey) и идва от Фазенда Сертао, която е собственост на Жозе Исидро Перейра и Назарет Диаз Перейра. Фермата е собственост на фамилията Перейта повече от 100 години и в момента децата на Жозе Исидро и Назарет – Франсиско, Луиз Пауло, Глисиа и Сандра – както и внуците им, помагат с управлението на бизнеса, който е консолидиран в Grupo Sertão.

Fazenda Sertão е разположена на надморска височина от 1,100 до 1,450 метра, със средна годишна температура от 18 ºC. От общо 850 хектара обработваема площ, 270 хектара за засадени с кафе, а останалите са засадени с бананови палми, царевица и част е оставена за животновъдство.

Кафеените дръвчета са засадени на хълмове с наклон до 50º – това е важна мярка за намаляване на последствията от слани през зимата, а също така осигурява по-равномерно узряване на кафеените черешки. Голямата надморска височина благоприятства за по-бавното узряване на кафеените черешки и позволява селективно бране, които са основни фактори при производството на специални кафета.

За разлика от другите части на Бразилия, кафето във Фазенда Сертао продължава да се бере на ръка, като само узрелите плодове се берат и кафето се обработва още в същия ден. Кафеените черешки се транспортират два пъти дневно до бенефисиото на фермата, където се измиват, плода се премахва и пергаментното кафе се разстила за сушене. Във фермата, кафето основно се обработва чрез натуралния метод и pulped natural (полу-сух), но тази партида специално кафе е обработена чрез метода „хъни“.

При процеса „хъни“, обвивката на кафеената черешка се отстранява като част от плода (пулпа) се оставя да изсъхне върху пергамента на зърната и ферментацията се осъществява по време на сушенето. Пергаментното кафе се оставя да изсъхне върху повдигнати африкански легла в продължение на 18 – 24 дни, в зависимост от времето. При този процес, кафето запазва някои от някои от желаните характеристики на натуралните кафета (като плътно тяло, сладки плодови нотки с по-ниска киселинност и подчертани шоколадови нотки), като в същото време ускорява значително процеса на сушене и намалява риска от дефекти в чашката, които може да се получат при натуралните кафета, ако не са внимателно обработени. След като влажността на кафето спадне до 11%, пергаментното кафе се складира в дървени силози и се оставя да почине за около 30 дни. След това, пергамента се олющва, кафето се класифицира в лабораторията на CarmoCoffees и се подготвя за износ.

Във Фазенда Сертао са въведени екологично устойчиви практики, които помагат за запазване на изворите и водоизточниците, флората и фауната на фермата. Водата, която се използва за обработване на кафе се пречиства и се използва отново. Обвивката на кафеените черешки и пулпата, които се премахват при обработката са богати на хранителни вещества и се използват като органичен тор.

Следващо поколение Перейра: през 2014 год., братовчедите Луиз Пауло Диаз Перейра Фило и Жак Перейра Карнейро се обединяват, за да създават нов проект с акцент върху популяризирането на специални кафета от региона на Кармо де Минас и така се ражда CarmoCoffees. Заедно, те отговарят за 12 ферми и 6 преработвателни станции на фамилията Перейра.

Сорта Жълт Бурбон (Bourbon xanthocarpa) е естествена кръстоска между сортовете червен Бурбон и Амарело де Ботакуто, който е класифициран като сорт Типика с жълти плодове. Сортът червен Бурбон е резултат от селективното кръстосване на диви сортове Йеменско кафе, с които френски ботанисти са експериментирали през 1708г. Новата кръстоска е била преместена в контролирани полета за отглеждане и размножаване на остров Бурбон, откъдето сорта получава и името си. Сортa Бурбон е ценен заради своя изключителен вкусов профил: сладък, сложен и деликатен – това е „Пино Ноарът“ сред кафетата.

След като кафето се пренася в Южна Америка, при разширеното култивиране в Бразилия, се появява жълт “мутант” с уникален вкусов профил. Фермерите в Бразилия изолират този сорт Бурбон, разширяват отглеждането му и кръщават сорта жълт Бурбон заради цвета на плодовете му.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

 

 

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.