БРАЗИЛИЯ Фазенда Фурнас | Натурален Жълт Бурбон

15.95 лв.

Тази партида натурален жълт Бурбон идва от Фазенда Фурнас, която е разположена в района на Педралва, Кармо де Минас. Жълтият Бурбон е засаден във високите части на фермата и расте на 1,100 – 1,250 метра надморска височина, което позволява за по-бавното узряване на плода.

Това е четвъртото кафе, което предлагаме от CarmoCoffees и може спокойно да кажем, че кафетата им са повече от превъзходни! Както винаги, добре балансиран вкус с нотки на тъмен шоколад, бери, лимон, мандарина, грейпфрут, череша, лешник, бадем и карамел, подкрепени от плътно, кремообразно тяло, приятна цитрусова киселинност и нотки на ядки за финал.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса, за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Изчистване

Описание

 BRAZIL FAZENDA FURNAS | NATURAL YELLOW BOURBON

Произход: Бразилия

Регион: Минас Жерайс, Сера да Мантикейра, Кармо де Минас, Педралва;

Производител: Риналдо де Кастро Жункейра | CarmoCoffees

Ферма: Фазенда Фурнас | Fazenda Furnas

GPS координати: 22°12’46.1″S 45°25’58.8″W

Надморска височина: 945 – 1,350 м.н.в.

Партида # 239

Сорт: 100% Арабика | Yellow Bourbon (Жълт Бурбон);

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, плодов, карамел;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – (тъмен) шоколад, бери (горски плодове), лимон, мандарина, грейпфрут, череша, лешник, бадем, карамел/тофи, кафява захар;

Послевкус – продължителен, сладък с приятна цитрусова киселинност и нотки на ядки за финал.

 

 

Партида # 239

Тази партида натурален жълт Бурбон идва от Фазенда Фурнас, която е разположена в района на Педралва, Кармо де Минас. Жълтият Бурбон е засаден във високите части на фермата и расте на 1,100 – 1,250 метра надморска височина, което позволява за по-бавното узряване на плода. За разлика от другите части на Бразилия, тук кафето продължава да се бере на ръка, като само узрелите плодове се берат. Кафеените черешки се транспортират до бенефисиото на фермата и се обработват още в същия ден. При получаване на кафеените черешки, те се сортират по плътност, като тези с ниска плътност се отстраняват от партидата.

След сортиране, черешките се измиват и оставят да изсъхнат на слънце върху повдигнати африкански легла в продължение на 20-24 дни, в зависимост от времето. При натурално обработените кафета, сушенето на кафеените черешки е деликатен процес, изискващ постоянен контрол. Кафеените черешки се обръщат често, за да се осигури равномерно изсушаване. Както при всички натурално обработени кафета, така при тази партида натурален Жълт Бурбон захарите и вкусовете от плода преминават в самите зърна и това придава сладост, както и наситени плодови нотки в чашката. Климатът в района е идеален за производство на натурални партиди и тази партида илюстрира това със своя сладък и плодов вкусов профил.

След като изсъхне до необходимото ниво, пергаментното кафе се слага в чисти чували, транспортира се до сухата мелница, където изсъхналият плод и пергамента се олющват и зеленото кафе се сортира, класифицира и подготвя за експорт. Това е четвъртото кафе, което предлагаме от CarmoCoffees и може спокойно да кажем, че кафетата им са повече от превъзходни!

Подобно на повечето бразилски кафета, вкусовият профил на тази натурална партида се подобрява значително с малка почивка след печене – препоръчваме поне 48 часа.

 

Фазенда Фурнас – пионер в обработването

Риналдо де Кастро Жункейра притежава и управлява Фазенда Фурнас, която се намира в района Педралва на Кармо де Минас. Фермата е разположена на 945 – 1,350 метра надморска височина и покрива 280 хектара площ, от които 200 хектара са засадени със различни сортове кафе Арабика – предимно жълт Бурбон и Катуаи, но също така има червен Катуаи, жълт Катукай и Акая. Фермата произвежда кафета, обработени чрез натуралния и полу-сух (“pulped natural”) метод, а също така участва в проекта “New Flavors” на CarmoCoffees.

Фазенда Фурнас разполага с доста модерна инфраструктура, включително система за устойчиво рециклиране на вода, като водата, използвана за преработка на кафето, се събира в резервоар във фермата и след това се използва за напояване на насажденията.

Риналдо е трето поколение производител на кафе. Дядото на Риналдо е първият във фамилията да притежава ферма за кафе, която след това е разделена между наследниците. Бащата на Риналдо е получил добра част от имота в района на Жезуания, където семейството също така живеело. Тази ферма е била основният източник на доходи в продължение на десетилетия, като основно са култивирали стандартно качество бразилско кафе. С идването на ерата на специалните кафета, фокуса им се обръща към производството на висококачествени кафета, но за съжаление наследствената ферма не е имала необходимите възможностти. През 2003 год., Риналдо и баща му продават наследствената ферма и закупуват нов имот, който е стогодишна ферма за производство на кафе, наречена Фазенда Фурнас. Закупуването на Фазенда Фурнас предоставя възможност на Риналдо да преследва целите си и да произвежда специални кафета.

Риналдо никога не е очаквал, че ще се влюби в отглеждането и производството на кафе. Той много бързо изгражда репутация сред производителите в региона и е избран за президент на асоциацията на кафе-производителите. Фазенда Фурнас е една от първите ферми да експериментира с метода “pulped natural”. Кафета на Риналдо и Фазенда Фурнас са били финалисти на няколко конкурса Cup of Excellence Brazil.

 

Жълт Бурбон: “Пино Ноарът” сред кафетата

Сорта Жълт Бурбон (Bourbon xanthocarpa) е естествена кръстоска между сортовете червен Бурбон и Амарело де Ботакуто, който е класифициран като сорт Типика с жълти плодове. Сортът червен Бурбон е резултат от селективното кръстосване на диви сортове Йеменско кафе, с които френски ботанисти са експериментирали през 1708г. Новата кръстоска е била преместена в контролирани полета за отглеждане и размножаване на остров Бурбон, откъдето сорта получава и името си. Сортa Бурбон е ценен заради своя изключителен вкусов профил: сладък, сложен и деликатен – това е „Пино Ноарът“ сред кафетата.

След като кафето се пренася в Южна Америка, при разширеното култивиране в Бразилия, се появява жълт “мутант” с уникален вкусов профил. Фермерите в Бразилия изолират този сорт Бурбон, разширяват отглеждането му и кръщават сорта жълт Бурбон заради цвета на плодовете му.

 

Кармо де Минас: първи сред първите

Разположен в южната част Минас Жерайс, региона Сера да Мантикейра има вековна традиция в производството на висококачествена Арабика, а през последните години се е превърнал и в един от най-отличените региони в Бразилия (Cup of Excellence). През 2011 г, Мантикейра получи статут на “Защитено географско указание” и “Защитено наименование за произход”, заради своята вековна традиция и световна репутация в отглеждането и обработването на специални кафета с много отличителен сензорен профил, известен с флорални и цитрусови нотки, плътно и кремообразно тяло, средно изразена лимонена киселинност и продължителен сладък послевкус. Това са едни великолепни кафета, които отразяват комбинацията от уникален тероар ​​и местно ноу-хау, с което фермерите непрекъснато се стремят към високи постижения. Сред общините в региона се открояват кафетата от Кармо де Минас, които година след година печелят награди в конкурса Cup of Excellence. По същия начин, по който региона Бургундия е важно име във френския свят на виното, Кармо де Минас се превърна в предпочитана от нас дестинация за бразилски кафета.

 

Бразилия: най-големият производител на кафе в света!

Голямата площ на Бразилия като страна, тропическото ѝ местоположение и разнообразния пейзаж се съчетават, за да създадат безброй микроклимати, които са идеални за производството на кафе арабика от най-висок клас. Кафето в Бразилия се отглежда както на стръмни склонове, така и на високи плата, като и при двата типа терени съществуват добре дефинирани сезони. Горещото и дъждовно лято преминава в перфектна прохладна суха зима, позволяваща равномерно узряване на кафеените черешки и създаваща комплексни вкусове в чашката.

Исторически, Бразилия е третата страна в света, която започва да култивира кафе за търговски цели. Ако Бразилия е третата страна, тогава кои са първите две? (отговор: Йемен е първата страна, която започва да култивира кафе за търговски цели, а втората е остров Ява, който по това време е бил колония на Холандия 🙂 )

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

От видеото ще научите повече за CarmoCoffees, региона и фермите, с които работят. За субтитри на английски, натиснете CC (“Closed Captions/Subtitles”).

График за печене

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, пекараната ни ще бъде затворена от 20.12.2021 до 03.01.2022, включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене за 2021 год. ще бъде неделя 19.12.2021. Поръчки, получени до 08:00ч на 19.12.2021 (неделя) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник, 20.12.2021. Поръчки, получени след 08:00ч на 19.12.2021, ще бъдат изпечени във вторник, 04.01.2022 и изпратени към вас още същият ден.

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, пекараната ни ще бъде затворена от 20.12.2021 до 03.01.2022 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене за 2021 год. ще бъде неделя 19.12.2021. Поръчки, получени до 08:00ч на 19.12.2021 (неделя) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник, 20.12.2021. Поръчки, получени след 08:00ч на 19.12.2021, ще бъдат изпечени във вторник, 04.01.2022 и изпратени към вас още същият ден.

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници 2021/2022, Ви информираме за работното време на Спиди:

 • 24.12.2021 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време).
 • 25.12.2021 г., 26.12.2021 и 27.12.2021 (събота, неделя, понеделник) – почивни дни.
 • 28.12.2021 г. (вторник) – почивен ден.
 • 29.12.2021 г., 30.12.2021 г (сряда, четвъртък) – стандартни работни дни.
 • 31.12.2021 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време).
 • 01.01.2022 г., 02.01.2022 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 03.01.2022 г. (понеделник) – почивен ден.

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.