ЕЛ САЛВАДОР Финка Лас Изабелас

16.95 лв.

Тази партида натурална Пакамара идва от Финка Лас Изабелас, която е разположена на южния склон на Серон Гранде, Апанека. Почвата в този регион е сред най-плодородните в страната и неслучайно е мястото, където са разположени по-голямата част от фермите за кафе в Ел Салвадор. Фермата разполага със свое собствено бенефисио и това прави целия процес напълно проследим – като се започне от парцела във фермата и се премине през обработка, сортиране и опаковане на кафето за износ.

Това е едно добре-балансирано кафе с вкусови нотки на касис, манго, папая, тъмен шоколад, сладък цитрус и фини нотки на ванилия, подкрепени от карамелено (тофи) тяло и продължителен, кремав послевкус с плодова киселинност, подобна на тъмни горски плодове и нотки на сладък тютюн за финал.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса, за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Изчистване

Описание

EL SALVADOR FINCA LAS ISABELLAS

Произход: Ел Салвадор

Регион: Ахуачапан, Апанека, южен склон на Серон Гранде

Производител: Хосе Роберто Сантамария / Република Кафеталера

Ферма: Финка Лас Изабелас

GPS координати: 13°49’37″N 89°48’33″W

Надморска височина: 1,200 – 1,430 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Pacamara

Процес на обработка: Натурален метод, изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, плодов (червени плодове/бери);

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – касис, манго, папая, тъмен шоколад, сладък цитрус/танжерина, твърд карамел/тофи, сладък и кремав, фини нотки на ванилия;

Послевкус – продължителен, кремав с плодова киселинност, подобна на тъмни горски плодове и нотки на сладък тютюн за финал.

 

Въпреки малката си площ, Ел Салвадор някога е била 4-ият най-голям производител на кафе в света и продължава да произвежда висококачествени партиди. Тук са разположени някои от най-добрите ферми в цяла Латинска Америка и много от кафетата, които Ел Салвадор произвежда са способни да получат много високи оценки при къпинг.

Ел Салвадор е земя на вулкани, като много от тях са активни, така че почвата е богата и плодородна, докато гледките са поразително красиви и винаги драматични. Вулканът Санта Ана е най-големият, но стратовулкана Изалко с типичната си конусовидна форма е национална икона.

Ел Салвадор има оптимални условия за отглеждане и обработка на висококачествено кафе. Продължителният сух сезон обикновено съвпада със сезона за прибиране на реколтата, което улеснява изсушаването на кафе на слънце. Също така, 6-месечния сух сезон помага на кафеените дръвчета да развият и концентрират захарите в черешките си. Кафето в Ел Салвадор се суши най-вече върху ендотермични глинени вътрешни дворове, които подпомагат за равномерното изсушаване на кафеените зърна, но отскоро, повдигнатите африкански легла станаха често срещани. Много производители използват комбинация от двата метода за по-добър ефект и за скъсяване на периода за сушене.

Страната е известна със своите великолепни сортове – Бурбон (Bourbon), Пакас (Pacas) и Пакамара (Pacamara). Около 90% от кафето се отглежда под сянката на тропически дървета, което допринася за богатото биоразнообразие в Ел Салвадор. Микро-партидите са стандартна практика, а проследимостта е до ниво ферма.

Пакамара е уникален местен сорт, който е разработен в отдела по генетика на вече несъществуващото ISIC (Instituo Salvadoreño para la Investigacion de Café), като за целта са използвани сортовете Марагогайп (Maragogype) и местният сорт Пакас, който е естествена мутация на Бурбон. Марагогайп е естествено срещаща се мутация на сорта Типика (Typica) и се отличава с едрите си кафеени зърна, което е характерна черта и на сорта Пакамара. Въпреки, че сорта Пакамара е бил пренебрегван първоначално, през последното десетилетие той направи голямото си завръщане за производителите, които са ориентирани към качество (а не количество). Топ партиди Пакамара обикновено се класират на челните места по време на състезанието Cup of Excellence.

Финка Лас Изабелас е разположена на южния склон на Серон Гранде, който е част от величествената вулканична планинска верига Апанека-Иламатепек, която включва и активния вулкан Санта Ана (известен също като Иламатепек). Почвата в този регион е сред най-плодородните в страната и неслучайно е мястото, където са разположени по-голямата част от фермите за кафе в Ел Салвадор.

Финка Лас Избелас е собственост на Хосе Роберто Сантамария и има обща площ от 293 хектара, като от тях 213 са засадени с кафе, растящо под сянката на тропически дървета, а останалите 80 хектара са естествена гора, която включва извори и водопади и осигурява уникален микро-климат и биоразнообразие за отглеждане на кафе.

Във фермата се отглеждат предимно три основни сорта кафе – Бурбон, Пакас и Пакамара. Фермата разполага със свое собствено бенефисио (комбинирана, мокра и суха мелница) – Бенефисио Такендама (GPS: 13°48’38.0″N 89°48’40.2″W), където кафетата се обработват и изсушават, а също така се сортират и подготвят за износ.

Тази партида идва от парцел във фермата (20 хектара), който е засаден изцяло със сорта Пакамара. По време на събиране на реколтата, кафето се бере селективно и напълно узрелите черешки Пакамара се обработват още в същия ден и се оставят да изсъхнат на повдигнати африкански легла в продължение на 25-30 дни, в зависимост от времето. През първите дни на сушенето, кафеените черешки се обръщат на всеки 20-30 минути за да осигури равномерно изсушаване. След като кафеените черешки изсъхнат до желаното ниво, изсъхналия плод и пергамента се олющват, зеленото кафе се сортира и подготвя за експорт. Финка Лас Изабелас е сертифицирана от Rainforest Alliance – сертификат № RA-G-05107

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

 

 

 

Снимки: República Cafetalera, S.A. de C.V.

Видео: República Cafetalera, S.A. de C.V. | филм на Eduardo Schönenberg

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: Във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди:

  • 06.09.2021 г. (понеделник) – почивен ден. 

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.