КОЛУМБИЯ Нариньо Буесако

14.95 лв.

Тази партида специално кафе идва от 52 малки фамилни ферми, които са разположени в микро-региона Буесако, Нариньо и са част от сдружението Buesaco con Altura.  Тази партида ни впечатли със своя сладък аромат с нотки на кафява захар и какао. Още с първата глътка усетихме сладост (захарна тръстика) и нотки на шоколад, цитрус (портокал, лайм), ванилия и праскова; плътно, изчистено тяло, продължителен послевкус и балансираната цитрусова киселинност.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

COLOMBIA Nariño Buesaco

Buesaco de Altura  | Café con Altura microlot

Произход: КолумбияMCC-guarantee-freshness

Регион: Нариньо, Буесако

Производител: индивидуални малки фамилни ферми, които са част от сдружението Buesaco con Altura

GPS координати: 1°23’07.0″ N, 77°09’22.0″ W

Надморска височина: 1,600 – 2,200 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Caturra, Castillo, Colombia

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване на слънце

Вкусов профил: 

Аромат – сладък, кафява захар, какао

Тяло – плътно, изчистено;

Вкус – шоколад, цитрус (портокал, лайм), ванилия, праскова, захарна тръстика;

Послевкус – продължителен, шоколад, балансирана цитрусова киселинност

Трудно е да си представим света на кафето, още по-малко света на специалните single-origins, без да включим кафетата от Колумбия. До голяма степен благодарение на усилията на Националната Федерацията на Производителите на Кафе (Federacion Nacional de Cafeteros), колумбийските кафета са синоним на високо качество. Въпреки че има някои обединяващи характеристики във вкуса и аромата на колумбийските кафета, тези кафета все пак се различават в своя вкусов профил едно от друго, благодарение на голямото разнообразие от микроклимати и начини на обработка.

Департамента Нариньо се намира в югозападната част на Колумбия, на границата с Еквадор. Региона е предимно планински и е известен със своите пет вулкана – Chiles (4,718 м.н.в.), Cumbal (4,764 м.н.в.), Azufral (4,070 м.н.в.), Doña Juana (4,250 м.н.в.) and Galeras (4,276 м.н.в.). Тук, кафето се отглежда на едни от най-големите надморски височини в сравнение с другите региони на Колумбия. Понеже Нариньо се намира в близост до Екватора (само на 1 градус северно), това позволява кафето да се отглежда на есктремни височини – до 2,300 м.н.в. Комбинацията от 1666 часа годишна слънчева светлина, 1866 mm годишни валежи и почви с висок процент на органични вещества, правят възможно отглеждането на кафе на такива надморски височини и при средни годишни температури от 19,9°C (които варират между 15 – 25.9°С).

Нариньо има разнообразен климат и в зависимост от надморската височина, той може да бъде изключително горещ и влажен в равнините граничещи с Тихия океан, но високо в планините температурите спадат драстично. Дъждовният сезон започва през месец август, след продължителен сух сезон. През нощта температурата спада до около 15°С, но топлият въздух от каньоните смекчава хладните нощи. При такава надморска височина практически би било невъзможно да се отглежда кафе, ако топлият въздух, който се натрупва през деня в котловините, не се е издига през нощта, за да облекчи студа в по-високите планински райони, където се намират фермите за кафе. Ниските температури през нощта водят до по-голямо задържане на киселини и захари в растенията, което в случая е важно за едно кафе от гледна точка на желаните характеристики, които търсим (киселинност, сладост и мекота). Кафеените дръвчета от сорта Арабика реагират на по-ниските температури със защитен механизъм, който забавя метаболизма и това благоприятства за развитието на определени протеини и захари, които допринасят за характерната сладост на кафетата от Нариньо.

Основните райони за оглеждане на кафе са разположени в близост до вулканите Галерас (на запад) и Доня Хуана (на север). Почвите са съставени от andisols (вулканична пепел) и oxisols (червени почви, богати на железни йони), които съдържат голямо количество органичен материал и осигуряват голям процент от основните хранителни вещества, които са необходими за производството на висококачествено кафе. Дълбочината на почвата е променлива, текстурата е пясъчна и позволява високо задържане на фосфор, а активните вулкани продължават да обогатяват почвата със своя вулканичен прах. Голяма част от кафеените насаждения растат под сянката на тропически дървета, които осигуряват азотен баланс.

Заради по-ниските температури в Нариньо, са нужни около 36 седмици на кафеените черешки да узреят – това е почти четири пъти повече от необходимото време в сравнение с другите райини на Колумбия. Този по-дълъг период позволява на черешките да се развиват по-хомогенно, с по-плътни зърна и да натрупват повече захари, което дава на кафетата от Нариньо една от най-важните им характеристики: сладък вкус.

Микро-региона Буесако е известен със своите висококачествени партиди кафе, които са многократно отличени в Cup of Excellence. През 2010 и 2012 год., кафета от местностите около град Буесако спечелиха първите места на конкурса Cup of Excellence® Colombia (Финка La Loma през 2010, и Финка Gallinacera-El Bado през 2012 год.)

Тази партида специално кафе идва от 52 малки ферми, които са част от програмата „Café Con Altura“ на фермерското сдружение Buesaco con Altura. Фермите са разположени около вулкана Галерас, в местностите Juanambú, Buesaco centro, Santa María, El Naranjo. Тези производители са получили допълнителна подкрепа от сдружението, под формата на инфраструктура и обучение, тъй като са били идентифицирани като производители на изключителни кафета. Фермите за кафе в Нариньо са сред едни от най-малките в Колумбия (1-2 хектара) фермерите са силно зависими от доходите, които получават от производството на кафе. Както в останалите части на Колумбия, така и тук фермите имат малки мокри мелници (бенефисио), които най-често са пристройка към къщата, в която живее фермера и неговото/нейното семейство. Също така, сушенето на пергаментното кафе се извършва в самата ферма.

Цялото семейство участва в събирането на реколтата, като се берат само узрелите кафеени черешки. Още в същият ден те се обработват, като плода/пулпата се премахва с помощта на ръчна машина, а отстраненият плод по-късно се използва като естествен тор. Тези малки ферми произвеждат напълно измити кафета, които преминават ферментация в продължение на 12-48 часа, преди да бъдат изсушени във фермата на открити циментови площадки/покриви или на специални сушилни маси, които са покрити с найлон. Региона Нариньо има едни от най-добрите условия за сушене на пергаментно кафе, благодарение на микро-климата и високата надморска височина, които осигуряват по-ниска относителна влажност, повече вятър и по-голям брой слънчеви часове в сравнение с другите части на Колумбия. В зависимост от времето, сушенето на пергаментното кафе отнема около 8-14 дни.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.