Колумбия Хуила Рио Негро | Микро-лот Жълт Бурбон

(1 клиентски отзив)

15.95 лв.

Тази партида специално селектиран 100% Жълт Бурбон идва от десет малки фамилни ферми, които са разположени високо в планинските хълмове обграждащи селцето Рио Негро, област Икира, департамент Хуила. В чашката ще усетите богат аромат и сладък вкус. Нотки на тропически плодове, стафиди, добре узрели сливи и бяло грозде. Приятна цитрусова киселинност и кремообразно тяло. Продължителен послевкус със сладки нотки на тропически плодове и кафява захар.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

COLOMBIA HUILA RIO NEGRO

Micro-lot YELLOW BOURBON

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: КолумбияMCC-guarantee-freshness

Регион: Хуила, област Икира, местност Рио Негро

Производител: 10 подбрани малки фамилни ферми от местността Рио Негро

GPS координати: 2°41’23.54″ N, 75°44’11.57″ W

Надморска височина: 1,900 – 1,990 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Yellow Bourbon (Жълт Бурбон)

Процес на обработка: Мокър метод, изсушаване върху африкански легла

Вкусов профил: 

Аромат – наситен, сладък, флорален

Тяло – кремообразно, балансирано

Вкус – богат с нотки на тропически плодове, стафиди, сливи, бяло грозде, лимети; естествена сладост

Послевкус – продължителен със сладки нотки на тропически плодове и кафява захар; приятна цитрусова киселинност

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Трудно е да си представим света на кафето, още по-малко света на специалните single-origins, без да включим кафетата от Колумбия. До голяма степен благодарение на усилията на Националната Федерацията на Производителите на Кафе (Federacion Nacional de Cafeteros), колумбийските кафета са синоним на високо качество. Въпреки че има някои обединяващи характеристики във вкуса и аромата на колумбийските кафета, тези кафета все пак се различават в своя вкусов профил едно от друго, благодарение на голямото разнообразие от микроклимати и начини на обработка.

Департаментът Хуила се намира в югозападната част на Колумбия, сгушен високо в планинските склоновете на Андите и в близост до вулкана Невадо дел Хуила. Привилегирован с климат и почви, кафето в този регион се отглежда сред плодородни долини и снежни вулкани, в земи богати на хранителни вечества. Постоянно награждавани в състезанията Cup of Excellence, кафетата от Хуила са характерни с плътно тяло и сиропена структура, подчертани плодови нотки и приятна киселинност.

Тази партида от 100% жълт Бурбон идва с любезното съдействие на 10 малки фамилни ферми, разположени в местностите около Рио Негро.

Панорамен изглед на Рио Негро, обл. Икира

Рио Негро е отдалечено селце, разположено в планинските хълмовете на област Икира, департамент Хуила. Като се има предвид местоположенито на Рио Негро и трудният достъп до него, истинско предизвикателство е да се изнася кафе от тази част на Хуила. В продължение на години, фермерите от този район са карали своята продукция до град Нейва, който се намира на повече от четири часа път с кола (в най-добрия случай).

Средното фермерско семейство от този район се състои от около пет члена и обикновенно наети работници не се използват. Всяка година, фермерските семейства работят заедно, за да съберат и обработят реколтата си. В продължение на много години, Рио Негро се е превърнало в едно традиционно фермерско селце, където месните фермери на кафе са наследили практиките от своите предци и всяка година въвеждат нещо ново по отношение на отглеждането на кафе, събирането на реколтата и обработката.

Жълт Бурбон – Рио Негро, обл. Икира

Сортът жълт Бурбон е естествена кръстоска между сортовете червен Бурбон и Амарело де Ботакуто, който е класифициран като сорт Типика с жълти плодове. Сортът червен Бурбон е резултат от селективното кръстосване на диви сортове Йеменско кафе, с които френски ботанисти са експериментирали през 1708г. Новата кръстоска е била преместена в контролирани полета за отглеждане и размножаване на остров Бурбон, откъдето сорта получава и името си.

След като кафето се пренася в Южна Америка, при разширеното култивиране в Бразилия, жълт „мутант“ с уникален вкусов профил се появява. Фермерите в Бразилия изолират този сорт Бурбон, разширяват отглеждането му и кръщават сорта жълт Бурбон заради цвета на плодовете му. Заради своят отличителен вкусов профил, жълтият Бурбон се пренася и в други страни на Латинска Америка, включително и Колумбия. Сортът Бурбон е ценен заради своя изключителен вкусов профил: сладък, сложен и деликатентова е „Пино Ноарът“ сред кафетата.

Тази партида специално селектиран 100% Жълт Бурбон идва от следните ферми:[ap_column_wrap]

[ap_column span=“2″]Фермер[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Ферма | надморска височина[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Еванхелиста Ока[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Ла Есмералда – 1,900 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Родриго Робайо[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Санта Роса – 1,900 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Даниел Пердомо[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Буена Виста – 1,940 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Орландо Мореа[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Ел Мирадор – 1,940 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Аркимедес Оларте[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Санта Роса – 1,990 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Габриел Пердомо[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Ел Портал – 1,940 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Робинсън Кебрада[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Ла Есперанса – 1,990 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Гилермо Чантре[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Лос Пинос – 1,900 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Паскуал Улчур[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Ла Есперанса – 1,900 м.н.в.[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Архемиро Руиз[/ap_column]

[ap_column span=“2″]Финка Вийа Есперанса – 1,990 м.н.в.[/ap_column]

[/ap_column_wrap]

Типична ферма за кафе в Рио Негро

Средната големина на фермата в Рио Негро е между 3 и 7 хектара и е засадена с около 3500 кафеени дръвчета на хектар. С богата вулканична почва, средни годишни теператури от 15 – 22° C и с годишни валежи от 160 см, тази област е изключително благоприятна за отглеждането на кафе.

По време на беритба, тези фермери берат само напълно узрелите кафеени черешки и ги обработват още в същият ден като използват суха ферментация в продължение на 18-24 часа, след което кафеените зърна се измиват обилно 3-5 пъти. След това, пергаментното кафе се изсушава в параболични сушилни върху повдигнати африкански легла в продължение на 12-18 дни. Изсушеното пергаментно кафе се оставя да почине за около 20 дни, след което се олющва и подготвя за износ.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

1 отзив за Колумбия Хуила Рио Негро | Микро-лот Жълт Бурбон

  1. Диди

    наистина кафе на месеца!

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.