КОСТА РИКА Братя Агилера | Дагоберто & Хосе Давид

15.95 лв.

Тази микро-партида Вийа Сарчи е обработена чрез метода red honey и идва от две ферми на фамилията Агилера – Финка Дагоберто и Финка Хосе Давид. Фамилията Агилера са 12 братя и сестри, 3-то поколение производители на кафе, като всички те участват колективно в производството на кафе и контролират процеса от отглеждането и събирането на реколтата до обработката в семейното бенефисио Агилера (Micro-Mill Aguilera Bros.)

Микро-партида # 16 ни впечатли със своите нотки на ябълка, круша, нуга, цитрусови плодове, млечен шоколад, захарна тръстика, мед и карамел, подкрепени от плътно, кремообразно тяло и подчертана плодова киселинност.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса, за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

БРАТЯ АГИЛЕРА | МИКРО-ПАРТИДА № 16: ДАГОБЕРТО & ХОСЕ ДАВИД

Произход: Коста Рика

Регион: Уест Вали, Наранхо, Лос Роблес

Производители: Дагоберто Агилера и Хосе Давид Агилера, обработено в Бенефисио Агилера;

GPS координати: 10°08’21″N 84°21’11″W

Микро-партида: № 16

Ферми: Финка Дагоберто (3 хектара) и Финка Хосе Давид (4 хектара);

Надморска височина на фермите: 1,550 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Villa Sarchí

Процес на обработка: Red Honey, изсушаване на слънце.

Вкусов профил:

Аромат – сладък, плодов, захарна тръстика;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – зелени плодове (ябълка, круша), нуга, цитрусови плодове (лимон-лайм), млечен шоколад, захарна тръстика, мед, крем, карамел; фини нотки на ядки;

Послевкус – продължителен, сладък с подчертана плодова киселинност (цитрусова, ябълчена)

 

 

 

Коста Рика е една сравнително малка страна, намираща се в Централна Америка и разположена между Панама и Никарагуа. По големина, тя е наполовина на България – Коста Рика е с площ от 51,100 кв.км., а България – 110,994 кв.км. Коста Рика е истински екологичен рай и страната има стриктни закони за опазването на околната среда. Около 25% от площта са защитени национални паркове и местности, а еко-туризма е измежду първите 4 отрасъла на икономиката в страната.

В Коста Рика се отглежда само кафе Арабика – отглеждането на кафе Робуста е забранено със закон. Голяма част от икономиката на страната се гради на отглеждането, обработването и износа на кафе. Коста Рика има 8 отличителни кафе региона, като всеки един е със свой собствен микроклимат (а някои от регионите имат дори по няколко различни микроклимата). Спокойно може да се каже, че Коста Рика е една истинска Кафе Република!

Благодарение на микроклиматите си, Уест Вали е истински дар за кафе-любителите. Вкусовите профили на кафето от този регион варират, като се започне с традиционни и високо ценени вкусове на шоколад и се стигне до много комплексни вкусове, в които чувствителното небце ще долови нотки на портокал, праскова, мед и ванилия (измежду многото други). Всичко това, разбира се, е свързано и с много внимателното бране на кафеените плодове и последващата им обработка.

Региона Уест Вали е един от най-комплексните региони в производството на висококачествено кафе, благодарение на своите микроклимати и възможността напълно узрелите кафеени черешки да се берат през летните месеци. Добрите земеделски практики са основно изискване както за фермите, така и за станциите за обработка. Всички участници по веригата са задължени да оглеждат и обработват кафето в хармония с природата.

Фамилията Агилера са 12 братя и сестри, 3-то поколение производители на кафе, като всички те участват колективно в производството на кафе. Наследената ферма, Агилера, е с обща площ от 50 хектара, като всеки един притежава част от нея. Всички от семейството работят както във фермите си, така и в бенефисиото, като по принцип не се използва нает труд, с изключение на берачите по време на събиране на реколтата. По-голямата част от площта е засадена със сорта Вийа Сарчи, който е местен сорт и се отличава с великолепна чашка, която може да бъде флорална, с подчертана киселинност, плодови нотки и приятна сладост. Вийа Сарчи е естествена мутация на сорта Бурбон, открита първоначално в Наранхо, Уест Вали.

През последните години, братята Агилера започнаха да експериментират с други сортове, като Гейша, Сарчимор, Пакмара, Венеция, Сидра, Катуаи. Във фермата са също засадени и други култури, като бананови палми, poró tico (дърво, което е местно за Коста Рика) и авокадо. Братята Агилера участват всяка година в Cup of Excellence, като тази година (2020) три партиди от братя Агилера се класираха за финала (една от тях е и Финка Дагоберто).

Тази микро-партида Вийа Сарчи идва от две от фермите на семейство Агилера – Финка Дагоберто (3 хектара, собственост на Дагоберто Агилера) и Финка Хосе Давид (4 хектара, собственост на Хосе Давид Агилера), като и двете ферми са разположени на 1,550 метра надморска височина. По време на събиране на реколтата, кафеените черешки се берат селективно на ръка и се доставят в бенефисио Агилера, където се обработват още в същия ден. Тази микро-партида е обработена чрез метода “red honey” – цвета (червен/red или черен/black) при метода “хъни” (honey/мед) се определя от това колко плод е останал върху пергамента и времето за изсушаване, като кафето не се обръща през първия ден на сушене; от своя страна, времето за изсушаване може да се манипулира (удължава) като кафето се суши на по-дебели слоеве и от време на време се покрива, за да се предпази от директните слънчеви лъчи.

При тази партида ред хъни (red honey), около 50% от плода е премахнат и след това пергаментното кафе с остатъчния плод е изсушено за 7 дни. Когато пергаментното кафе достигне желаното ниво на изсушаване, пергамента се олющва в бенефисио Агилера и полученото зелено кафе се сортира, класифицира и опакова за износ.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2021 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди:

 • 30.04.2021 г. (петък) – половин работен ден. Вземат се пратки със срок на доставка 05.05.2021 г.
 • 01.05.2021 г. (събота) – почивен ден.
 • 02.05.2021 г. (неделя) – почивен ден.
 • 03.05.2021 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 04.05.2021 г. (вторник) – почивен ден. В офисите с обозначено работно време в почивни дни за клиенти с готови товарителници ще се приемат пратки.
 • 06.05.2021 г. (четвъртък) – работен ден.
 • 22.05.2021 г. (събота) – половин работен ден. Вземат се пратки със срок на доставка 25.05.2021 г.
 • 23.05.2021 г. (неделя) – почивен ден.
 • 24.05.2021 г. (понеделник) – почивен ден. 

 

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Моля имайте предвид, че от 01.11.2018, куриерска фирма Спиди промениха условията и цените за доставка на пратки до адрес в събота и ще въведат фиксирана надбавка от 3.50 лв. За пратки, адресирани за получаване от офис на Спиди надбавка за доставка в събота не се начислява:

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 30.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност до 30.00 лв. се заплаща фиксирана цена от 5.оо лв за доставка до адрес (понеделник – петък) или 3.50лв за доставка до офис на СПИДИ (важи за цялата страна);
 • Фиксиран час за доставка: +3.00 лв. (услугата се предлага само за градове с офиси на Спиди, като фиксирания час не може да бъде по-рано от 10:30 часа и не може да бъде по-късно от 17:30 часа.
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час. Ако Вие желаете поръчката да бъде доставена в точен час и ден, допълнителните разходи за доставка ще са за Ваша сметка.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „КОСТА РИКА Братя Агилера | Дагоберто & Хосе Давид“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.