Никарагуа Финка Ел Боске | Микро-лот Феликс

17.95 лв.

„Феликс“ е микро-лот натурално кафе, отгледано и обработено във Финка Ел Боске на фамилията Пералта. Това е едно великолепно кафе, което притежава типичните характеристики на натуралните кафета. В чашката на микро-лот „Феликс“ ще откриете подчертан плодов вкус с нотки на маракуя/пешън фрут, боровинки, тамаринд и какао, а при еспресо ще усетите приятна сладост.

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

В момента този артикул не е наличен.

Описание

NICARAGUA SHG NUEVA SEGOVIA – FINCA EL BOSQUE

Felix Micro-lot

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Произход: НикарагуаMCC-guarantee-freshness

Регион: Нуева Сеговия, Кордилера Дипилто-Джалапа, област Сан Фернандо, местност Баюнкун

Производител: Хулио Пералта

Ферма (финка): El Bosque | Ел Боске

GPS координати на фермата: 13°45’15.5″N 86°19’25.6″W

Микро-лот: #1516-3-1998 | 276 кг.

Парцел (Farm plot): Felix | Феликс

Надморска височина: 1,413 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Red Catuai

Процес на обработка: Натурален/сух метод, изсушаване на слънце върху африкански легла

Вкусов профил: 

Аромат – наситен, плодов, какао

Тяло – кремообразно, балансирано

Вкус – комплексен, плодов с нотки на маракуя/пешън фрут, боровинки, тамаринд, изпечени какаови зърна, натурална сладост

Послевкус – продължителен послевкус, приятна плодова киселинност

[ap_spacing spacing_height=“5px“]

Нуева Сеговия е регион с унилкални микро-климати, които произвеждат едни от най-фините кафета в Никарагуа, а Финка Ел Боске е пример за това. Тя е собственост на Хулио Пералта и е една от седемте ферми на фамилията Пералта.

Ферма (финка) Ел Боске е разположена високо в планинските склонове на Кордилера Дипилто-Джалапа – в местността Баюнкун, област Сан Фернандо, Нуева Сеговия и в непосредствена блозост до границата с Хондурас. Със своите 1,250 – 1,560 метра надморска височина, Финка Ел Боске е една от най-високо разположените ферми за кафе в Никарагуа. Фермата е разделена на парцели (Феликс, Ортез, др.), които са засадени с различни сортове кафе Арабика, включително червен и жълт Катуаи, Катура, Пакамара и Ява, които растат под сенките на бананови палми и дървета инга. Благодарение на банановите палми, почвата е богата на калий, който е важен за подхранването на кафеените дръвчета. Годишните валежи са около 1800 милиметра, а средните годишни температури са между 13°C и 27°C. Kлиматът се характеризира с топли дни и прохладни нощи, а това от своя страна води до по-бавното узряване на кафеените черешки. Тези фактори, заедно с наследената страст и отдаденост на Хулио за отглеждането на изключително кафе, се съчетават, за да се произведат едни оживени, ярки и сложни ароматни нюанси в чашката.

Микро-лот „Феликс“ е 276 кг. партида вкусен натурално обработен червен Катуай от парцел Феликс, който е разположен на 1,413 метра надморска височина. Когато едно кафе се подготвя за натурална обработка, много е важно кафеените черешки да се оберат в точно определен момент – когато съдържанието на захар е най-високо. Затова, когато наближи моментът, във фермата използват оптичен рефрактометър Брикс за измерване на съдържанието на захар в кафеените черешки. Кафеените черешки, предназначени за натурална обработка се берат по-узрели в сравнение с тези, които ще се обработват по мокрия или хъни (honey) процес. Качеството на всяка една партида кафе се проверява от Марилек Севийа, която е сертифициран Q-grader с над 10 годишен стаж.

Чрез следене на развитието на захарите в плода от определен парцел на фермата, може да се определи най-подходящият момент за бране. Една от опасностите в този регион е непредсказуемият дъжд, който може да доведе до добре узрелите кафеени черешки (които са перфектни за натурална обработка) да паднат на земята, което ще ги направи неизползваеми. Захарната стойност (Brix value) на черешките, използвани за този микро-лот натурално кафе е между 18 и 20 (за сравнение, захарната стойност измерена с Брикс на добре узряло грозде е между 16 и 20, а на прасковите е между 14 и 18).

Във Финка Ел Боске, първата стъпка при обработването на натурални кафета се извършва в мократа мелница на самата ферма. В случая с натураните кафета, те преминават само през първия етап на обработка (флотационни резервоари/канали), където така наречените „floaters” се премахват – това са кафеени черешки с по-ниска плътност, които изплуват на повърхността; напълно узрелите, ненаранени кафеени черешки с висока плътност потъват на дъното, а тези, които са наранени от насекоми или недостатъчно узрели изплуват на повърхността и се отстраняват.

След това, специално селектираните кафеени черешки се транспортират до бенефисио Сан Игнасио, където се оставят да изсъхнат на слънце върху повдигнати африкански легла, като се следи за равномерното им изсушаване. По време на сушенето, захарите и плодовите вкусове се поемат от кафеените зърна, което води до характерните за натуралните кафета сладост и плодови нотки в чашката. Бенефисио Сан Игнасио е също собственост на фамилията Пералта и се използва ексклузивно за обработване на кафе от семейните им ферми – микро-партиди и кафета сертифицирани от Rainforest Alliance.

Финка Ел Боске заема площ от около 112 хектара, като само 42 хектара са предназначени и засадени с кафе, а останалата част е дива гора. Този фактор, заедно с ясния ангажимент за устойчиви екологични практики във фермата, е довело до сертифицирането и като Rainforest Alliance. Финка Ел Боске е един екологичен рай.

Цялото електричество във фермата се осигурява от слънчеви панели и резервоар за събиране на дъждовна вода, от който се произвежда водноелектрическа енергия. Също така, фермата разполага с много ефективна система за пречистване на отпадъчни води, която осигурява чиста питейна вода за служителите във фермата, както и вода за обработване на кафето.

Хулио Пералта вярва в устойчивото бъдеще за специалните кафета на Никарагуа чрез износ и популяризиране на индивидуални микро-партиди специално кафе. Хулио насърчава членовете на своето семейство и колегите си от региона да усъвършенстват нови начини за отглеждане на кафе и твърдо вярва, че страната му притежава комплексните условия и технически средства, необходими за създаването на изключителни вкусове в чашката. В резултат на този специален подход вече няколко от семейните му ферми произвеждат микро-партиди кафе с отличителни характеристики, които са ценени на пазарите по света. През последните години, микро-партиди от семейните ферми са печелили награди в състезанията Cup of Excellence.

100% специална Арабика с гарантиран произход и качество.

Научете повече за отглеждането, събирането на реколтата и обработването на кафе във фермите на Хулио Пералта и неговото семейство в това кратко видео, заснето по време на реколта 2016г.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.