ПЕРУ Кахамарка | Гарсия Диаз

(6 клиентски отзива)

16.95 лв.

Тази микро-партида червен Бурбон идва от две малки фамилни ферми, собственост на братята Давид и Пердо Гарсия Диас. Фермите са разположени на 1,800 метра надморска височина в местността Сан Франциско на Сан Хосе дел Алто, Кахамарка.

Вкусовият профил на това кафе се откроява с нотки на тропически плодове като маракуя/пешън фрут и киви, сладък цитрус като портокал и лимон, жълта слива, черен чай, шоколад, какаови зърна и сладост на сурова захар.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 50 лв.

Изчистване

Описание

PERU CAJAMARCA | DAVID Y PEDRO GARCIA

Произход: Перу

Регион: Кахамарка, провинция Хаен, окръг Сан Хосе дел Алто, местност Сан Франциско;

GPS координати: 5°31’18.8″S,79°6’23.2″W

Производител: Давид и Педро Гарсия Диаз; обработено от Falcon Specialty Coffee – Peru;

Надморска височина: 1,800 м.н.в.

Партида # David y Pedro Garcia

Сорт: 100% Арабика | Bourbon;

Процес на обработка: Мокър метод (с отстраняване на плода и ферментация), изсушаване на слънце върху маси за сушене.

Вкусов профил:

Аромат – сладък, флорален;

Тяло – деликатно, кадифено;

Вкус – тропически плодове като маракуя/пешън фрут и киви, портокал, лимон, костилкови плодове/жълта слива, черен чай, шоколад/какаови зърна, сладост на сурова захар;

Послевкус – продължителен и сладък с нотки на жълта слива, какао и сладка цитрусова киселинност; в зависимост от метода на приготвяне, може да се усетят и нотки на черен чай и портокалова кора.

 

Микро-партида: David y Pedro Garcia

Тази микро-партида червен Бурбон е отгледана и обработена от братята Давид и Пердо Гарсия Диас, които притежават две малки ферми в района на местността Сан Франциско, област Сан Хосе дел Алто.  Всеки брат притежава около 2 хектара земя, която е засадена предимно със сортовете Бурбон (Bourbon) и Катура (Caturra). Давид живее във фермата и той и семейството му управляват двете ферми, докато Педро живее в Хаен и отговаря за транспортирането на пергаментното кафе от фермата до гр. Хаен. Прибирането на реколтата обикновено се извършва от членовете на двете семейства, но в разгара на реколтата те наемат един или двама берачи, за да помагат. След като се оберат кафеените черешки, те се изчистват и сортират. Кафеените черешки преминават през предварителна ферментация през нощта и на сутринта, с помощта на ръчна машина, обвивката и плодовата пулпа се отстраняват и полученото пергаментно кафе се оставя да ферментира в продължение на 24 часа. След това пергаментното кафе се измива с чиста вода и се поставя върху маси за сушене, за да изсъхне на слънце в продължение на 10-15 дни, в зависимост от времето. Всяка една от двете ферми произвежда около 30 чувала кафе.

След като изсъхне до необходимото ниво, пергаментното кафе се слага в чували и се транспортира до склада на Falcon Specialty Coffee, където кафето се тества и фермера получава премия в зависимост от качеството на партидата. След това, пергамента се олющва, полученото зелено кафе се почиства, сортира, класифицира и опакова за износ.

Тази партида специално кафе е част от програмата на Falcon Specialty Coffee (FSC) за подобряване на производствените практики и директна финансова помощ на малки производители в региона Кахамарка. Към момента те имат регистрирани 438 ферми, разположени в провинциите Сан Игнасио и Хаен. Като работят директно с фермерите, FSC могат да контролират и да подобряват качеството на произведеното от фермера кафе и да имат пълна финансова проследимост на премиите, които изплащат на производителите. Тази партида е оценена от FSC на (SCA score) 86.25 и Давид и Педро са получили премия, която е значително над пазарните цени.

 

Сорт Бурбон: “Пино Ноарът” сред кафетата

Тази микро-партида специално кафе е съставена от един единствен сорт кафе арабика – Червен Бурбон – който е отгледан на 1,800 метра надморска висичина във фермите на братята Давид и Педро Гарсия Диаз.

Съвременните сортове кафе произлизат от две основни групи – Typica/Típica и Bourbon – като и двете групи могат да бъдат проследени до етиопска Типика, която е била култивирана в Йемен, преди да бъде разпространена по света.

Сорта Бурбон е един от най-важните в културно и генетично отношение сортове кафе Арабика, известен с отличното си качество и вкусов профил, когато е отглеждан на големи надморски височини. Бурбонът расте най-добре на височини от 1,100 до 2,000 метра над морското равнище. Той произвежда кафе със сходно качество, също като сорта Typica, но обикновено ражда с 20% до 30% повече кафеени черешки. Въпреки, че в Латинска Америка до голяма степен той е заменен с подсортове, които произлизат от него (включително Caturra, Catuai и Mundo Novo), сорта Бурбон продължава да бъде култивиран в Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Перу и Бразилия.

Бурбонът има големи, широки листа с вълнообразни ръбове и имат повече вторични клони в сравнение с други кафеени дървета. Кафеените черешки могат да бъдат червени, жълти или розови в зависимост от подсорта. Червен, жълт и розов (понякога известен като оранжев) Бурбон са сортове с естествена мутация на един рецесивен ген.

Сортa Бурбон е ценен заради своя изключителен вкусов профил: комплексна киселинност, прекрасен баланс, сладък, сложен и деликатен – това е „Пино Ноарът“ сред кафетата. Често има сладки, карамелени нотки и приятна и свежа киселинност, но вкусовият профил ще варира в зависимост от тероара.

 

Регион Кахамарка

Високо в замъглените части на северните Анди на Перу се намира региона Кахамарка. Тук древният народ на инките е управлявал от векове и техните потомци все още притежават “злато”, макар и не от вида, който последният им владетел Атауалпа някога е дал като свой откуп на испанските конкистадори. Кафетата оттук се наричат “златото на Кахамарка”. Хората се гордеят със своето наследство и с кафето, което произвеждат и влагат големи усилия, за да произведат специални кафета.

Регионът Кахамарка притежава идеални условия за отглеждане на висококачествено кафе и фермерите разполагат с великолепни сортове кафе арабика, но качеството често се губи по-време на бране, преработка и сушене, защото производителите нямат инфраструктура и необходимите знания. Най-уязвимите производители са тези, които не са асоциирани – не са членове на кооперация, асоциация или организация – и те представляват 75% от производителите в северно Перу. Тези производители нямат достъп до обучение или премии за качество, а доходите им зависят изцяло от пазарната цена. Често местните агрегатори – купувач, който живее в същия район – идват във фермата или къщата на производител и купуват кафето им в брой, преди да го продадат, в някои случаи директно на износител или по-често на други търговци и посредници. Тази практика води до ниски доходи за фермера и загуба в качественият потенциал на кафето.

Сан Хосе дел Алто е окръг в провинция Хаен с огромен потенциал за висококачествено кафе. Някои от кафетата от този район имат много ясно изразен вкусов профил, изпълнен със сложност и изпъстрен с флорални нотки. Тъй като районът е леко изолиран, с доста лоши пътища и е далеч от град Хаен, той не получава много инвестиции както за инфраструктура, така и по отношение на производството на кафе. В резултат на липсата на инвестиции много фермери остават изолирани, което означава, че качеството на кафето остава ниско и посредниците диктуват цените, като много често плащат на фермера под пазарните цени.

 

Перу: земя на инките!

Перу е страна с прекрасно културно разнообразие, кухня, прикючения и кафе. Тя не само е един от 10-те най-големи производители на кафе, но е и една от най-големите страни производители на био/organic и Fair Trade кафе в света. В Перу, кафе се отглежда от средата на 1700 год., но страната започва да изнася кафе едва през 19-ти век. Въпреки, че винаги е била известна като страна, производител на кафе, то предимно е оставало за вътрешна консумация. През последните години, фермерите се ориентират към био-производство и това довежда до значително увеличаване на броя на сертифицираните био-ферми.

Повечето кафе в Перу идва от малки ферми, разположени високо в Андите, на надморска височина от 1,000 до 1,900 метра. Голяма част от фермерите са потомци на инките и говорят испански като втори език. Средната големина на фермите е от 2 до 5 хектара и много от тях са с неразвита инфраструктура. Всъщност, по-голяма част от кафето се преработва и продава през кооперативи, които контролират голяма част от кафе-индустрията в Перу. През последните няколко години, специалните кафета стават все по-популярни в Перу и фермерите започват да подобряват инфраструктурата и процесите във фермите си.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Falcon Specialty Coffee

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

6 отзива за ПЕРУ Кахамарка | Гарсия Диаз

 1. Павел (потвърден клиент)

  Супер е!

 2. Пламена Маринова (потвърден клиент)

  Новото ми любимо кафе!

 3. ortortor (потвърден клиент)

  Приятно кафе , приготвям го като еспресо 16 17гр доза – 35гр / 30сек. 93-94С в чашката .Умерана киселинност , усеща се и плодовите комплексни вкусове от процеса на ферментация .

 4. Юлиян Байчев (потвърден клиент)

  Много добро. Не е моето, но препоръчвам.

 5. Coco (потвърден клиент)

  Кафето е чудесно, с богат вкус. Приготвяме го на еспресо и до сега на всички се хареса.

 6. Драгомир Минков (потвърден клиент)

  Много приятна изненада!

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.