ХОНДУРАС Йоланда Уреа Арита

15.95 лв.

Тази партида натурална Параинема е произведена от Йоланда Уреа Арита в семейната и ферма Финка Ел Триунфо, която е разположена в местността Лас Пакаяс, Копан. Йоланда е една от 25-те малки фермери, които участват в програмата на Аруко за производството на висококачествени микро-партиди специално кафе.

Това кафе ни очарова със своите доминиращи вкусови нотки на сини боровинки, лавандула и драконов плод (питахая), следвани от натрошени сурови какаови зърна и ванилия, подкрепени от сочна, цитрусова киселинност и продължителен кремав послевкус.

Въпреки, че става великолепно еспресо от това специално кафе, ние ви препоръчваме да го пробвате на филтрация и/или френска преса, за да откриете пълният му вкусов профил 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 30 лв.

Изчистване

Описание

HONDURAS YOLANDA URREA ARITA

Произход: Хондурас

Регион: Копан, Коркин, Лас Пакаяс

Производител: Йоланда Уреа Арита, обработено в бенефисио Аруко.

Микро-лот № 567 & 1032

Ферма: Финка Ел Триунфо

GPS координати: 14°34’0″N, 88°48’0″W

Надморска височина: 1,200 м.н.в.

Сорт: 100% Арабика | Parainema

Процес на обработка: Натурален метод, изсушаване на слънце върху африкански легла.

Вкусов профил:

 

Аромат – сладък, плодов/бери;

Тяло – кремообразно

Вкус – сини боровинки, лавандула, драконов плод (питахайя), натрошени сурови какаови зърна, ванилия, сладък и кремав;

Послевкус – продължителен, кремав със сочна цитрусова киселинност.

 

 

Хондурас е страна, изпълнена със жизненост, тюркоазни води, чисти плажове, буйни джунгли, спиращи дъха планини, предизвикателни реки и очарователни древни руини. Хондурас е дом на хора с различни предци, като се започне от маите, които са оставили след себе си Копанските руини (считан за един от най-развитите градове на маите) до общностите Гарифуна (известни в Европа като черни кариби), които се срещат днес на остров Роатан и крайбрежните градове в Хондурас.

 

Хондурас е разделен на шест добре дефинирани кафе-региона (Copan, Opalaca, Montecillos, Comayagua, El Paraíso и Agalta), които не следват географското/административно разделение на департаменти. Всеки регион има IHCAFE-спонсорирана кафе-лаборатория, която предлага на фермерите безплатен къпинг и оценка на качеството. От своя страна, тези шест основни региона са разделени на отделни микро-региони, класифицирани по географско разположение и вкусов профил.

 

Кафе региона Копан се намира в западната част на Хондурас и включва департаментите Копан, Окотепек, част от Лемпира, Кортес и Санта Барбара. Това е един от най-прохладните региони, като средните годишни температури са между 22.3°C през деня и 11.5°C през нощта. Също така, Копан е и един от най-влажните кафе-региони, със средни годишни валежи от 1,300 до 2,300 мм. Кафетата от региона Копан се отличават със сладък аромат и подчертани нотки на шоколад, карамел и цитрус; плътно, кремообразно тяло и продължителен послевкус с балансирана киселинност.

 

Параинема е уникален сорт кафе – той произлиза от семейството на хибридите Сарчимор. Важно е да се отбележи, че “Сарчимор” не е индивидуален сорт, а група от сортове със сходен произход. Групата “Сарчимор” са хибриди на костариканският сорт Villa Sarchi и Timor Hybrid. Институтът за кафе в Хондурас (IHCAFE), създава сорта Параинема чрез селективно кръстосване на тези два сорта с цел повишаване на устойчивостта към болести по кафето и в същото време запазване на качеството на чашката. През 2017 г. сорта Параинема спечели състезанието Cup of Excellence в Хондурас.

 

Тази партида натурална Параинема е произведена от Йоланда Уреа Арита във Финка Ел Триунфо и след това обработена и изсушена в бенефисио Аруко (GPS: 14°35’57.8″N 88°51’45.6″W). Йоланда е една от 25-те малки фермери, които участват в програмата на Аруко за производството на висококачествени микро-партиди специално кафе. Програмата е фокусирана върху подобряване на селективното бране, обработката и сушенето. Селективното бране само на напълно узрели кафеени черешки е ключово при производството на висококачествени микро-партиди. За да се увеличи процента на напълно узрели черешки, екип от бенефисио Аруко са измервали на място захарната стойност на кафеените черешки (чрез Brix) и така са определяли кои парцели с кафе са готови за събиране. Тази практика е позволила процента на напълно узрели черешки да се увеличи до 85%. Тази партида е съставена от две микро-партиди Параинема, които Йоланда е доставила – микро-партиди № 567 и 1032.

 

След като кафеените черешки са доставени в бенефисио Аруко, подбран екип е почистил допълнително партидите, така че процента напълно узрели кафеени черешки да бъде над 95%. Сортираната партида кафеени черешки се измива и оставя да изсъхне върху повдигнати африкански легла в продължение на 20-30 дни, в зависимост от времето. Докато съхнат, кафеените черешки редовно се обръщат, за да се гарантира равномерно изсъхване. След като кафеените черешки са изсъхнали до желаното ниво, изсъхналия плод и пергамента се олющват, а полученото зелено кафе се сортира и подготвя за износ. Бенефисио Аруко имат собствен отдел качество, където сертифицирани Q graders следят за качеството на партидите. В резултат на всички тези усилия, тази партида натурална Параинема е страхотно изчистена и има великолепен вкус.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2021 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди:

 • 30.04.2021 г. (петък) – половин работен ден. Вземат се пратки със срок на доставка 05.05.2021 г.
 • 01.05.2021 г. (събота) – почивен ден.
 • 02.05.2021 г. (неделя) – почивен ден.
 • 03.05.2021 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 04.05.2021 г. (вторник) – почивен ден. В офисите с обозначено работно време в почивни дни за клиенти с готови товарителници ще се приемат пратки.
 • 06.05.2021 г. (четвъртък) – работен ден.
 • 22.05.2021 г. (събота) – половин работен ден. Вземат се пратки със срок на доставка 25.05.2021 г.
 • 23.05.2021 г. (неделя) – почивен ден.
 • 24.05.2021 г. (понеделник) – почивен ден. 

 

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ. 

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Моля имайте предвид, че от 01.11.2018, куриерска фирма Спиди промениха условията и цените за доставка на пратки до адрес в събота и ще въведат фиксирана надбавка от 3.50 лв. За пратки, адресирани за получаване от офис на Спиди надбавка за доставка в събота не се начислява:

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 30.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност до 30.00 лв. се заплаща фиксирана цена от 5.оо лв за доставка до адрес (понеделник – петък) или 3.50лв за доставка до офис на СПИДИ (важи за цялата страна);
 • Фиксиран час за доставка: +3.00 лв. (услугата се предлага само за градове с офиси на Спиди, като фиксирания час не може да бъде по-рано от 10:30 часа и не може да бъде по-късно от 17:30 часа.
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час. Ако Вие желаете поръчката да бъде доставена в точен час и ден, допълнителните разходи за доставка ще са за Ваша сметка.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „ХОНДУРАС Йоланда Уреа Арита“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.