КОЛУМБИЯ Сотара | Манос Хунтас

(2 клиентски отзива)

23.95 лв.

Тази великолепна натурална партида е обработена до съвършенство в микро-станцията Манос Хунтас, като за съставянето и са използвани кафеени черешки от осем малки фамилни ферми. Фермите са разположени на 1,950 – 2,100 метра надморска височина в района на Сан Игнасио, микро-регион Сотара. Колумбия е известна със своите мокро-обработени партиди, но през последните години фермерите започнаха да експериментират и с други методи на обработка и резултатите са впечатляващи.

От доста време не се бяхме спирали на Колумбия, но като опитахме мострите от тази натурална партида, кафето ни грабна със своето качество, вкус и високи резултати на къпинг масата. Флорални нотки от началото до последната глътка. Ароматът е сладък с парфюмни цветни нотки с нюанс на роза. Това кафе ни впечатли със своят комплексен вкус с парфюмни флорални нотки, розова вода, къпина, черна череша, кайсия и тъмен шоколад, подкрепени от сушени плодове (като червена боровинка), червено грозде и винени нотки, карамел/тофи, лимон-лайм и бадем. Очаквайте плътно, сиропено тяло и винена/плодова киселинност с акцент на бери. Кафето има продължителен и сладък послевкус с череша, бери и парфюмни флорални нотки за финал.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

В момента този артикул не е наличен.

Описание

COLOMBIA Sotará | Manos Juntas Micromill


Произход: Колумбия

Регион: Каука, Сотара, Сан Исидро;

Производител: Банекспорт Спешълти Кофи;

Станция: микро-станция Манос Хунтас;

Партида # 46

Ферма/и: 8 малки фамилни ферми, разположени в и около селцето Сан Исидро. Фермерите, допринесли за създаването на тази партида са:

  1. Димер Монкайо Муньос, ферма: Финка Ел Дивисо
  2. Бернардо Монкайо Боланьос, ферма: Финка Ел Пино
  3. Геремиас Монкайо Салазар, ферма: Финка Буена Виста
  4. Хуан Баутиста Гавирия, ферма: Финка Вийа Суси
  5. Пабло Емилио Дуран Гереро, ферма: Финка Ел Гуамо
  6. Армел Монкайо Трухильо, ферма: Финка Лома Ел Марсело
  7. Рикардо Леон Монкайо, ферма: Финка Ла Гранадийа
  8. Флор Мария Лопес, ферма: Финка Сан Хосе
  • Надморска височина на фермите: 1,950 – 2,100 м.н.в.
  • Класификация: малки фамилни ферми;
  • Площ: всяка една от фермите има средно 1-2 хектара засадени с кафе;
  • Почва: богата вулканична почва;
  • Топография: пресечен планински терен;

Сорт Арабика: Castillo

Процес на обработка: Анаеробен натурален метод (без отстраняване на плода) и удължен период на сушене. При приемане на партидата от фермера, нивото на Brix и pH се измерват и кафеените черешки се поставят в големи (херметически затворени) бидони за 5-дневна анаеробна ферментация, като на всеки бидон се отбелязва името на фермера и датата, за да се гарантира проследимост. По време на анаеробната ферментация, в бидона се вкарва азотен газ за да се стимулират дрождите. През цялото това време се измерват нивото на Brix и pH, за да се определи точният момент за спиране на анаеробната ферментация. Когато специалистите от Банекспорт преценят, че е постигната оптимална ферментация, кафеените черешки се подлагат на температура от 20°C, за да се спре ферменатацията и да могат да се отсртанят дрождите и другите микроорганизми. След анаеробната ферментация, кафеените черешки „отлежават“ в бидони за още 5 дни, след което се преместват в слънчеви сушилни, където се разстилат в тънък слой върху маси за сушене (тип „африканско легло“) и се оставят да изсъхнат бавно в продължение на 30-45 дни. Докато съхнат, кафеените черешки с обръщат постоянно, за да се гарантира равноментно изсушаване. Когато черешките изсъхнат до желаното ниво, те се слагат в чували от юта и се оставят да отлежат. През това време партидите се дегустират и когато са готови за експорт, изсъхналият плод и пергамента се олющват и полученото зелено кафе се изчиства, сортира и класифицира.

Клас/Качество: Excelso SCA Prep., Specialty

SCA score: 87.0

Степен на изпичане: City

  • Профил: създаден от А. Маринов
    • Drying Stage: 45.80%
    • Maillard Stage: 43.48%
    • Development Stage: 10.72%
  • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – сладък, парфюмни цветни нотки с нюанс на роза;

Тяло – плътно, сиропено;

Вкус – комплексен, флорален с парфюмни цветни нотки, розова вода, къпина, черна череша, кайсия и тъмен шоколад, подкрепен от сушени плодове/червена боровинка, (червено) грозде и винени нотки, карамел/тофи, лимон-лайм и бадем;

Послевкус – продължителен, сладък с череша, бери и парфюмни флорални нотки за финал; винена/плодова киселинност с акцент на бери;

Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Видео: Банекспорт Спешълти Кофи.

Коледни Промоции 2023

В знак на благодарност, през месеците Ноември и Декември 2023 ще имате възможност да поръчате прясно изпечено кафе на промоциални цени, като използвате един от следните промоционални кодове:

10XMAS – 10% отстъпка на поръчки с кафе над 80 лв.
15XMAS – 15% отстъпка на поръчки с кафе над 120 лв.
20XMAS – 20% отстъпка на поръчки с кафе над 160 лв.
25XMAS – 25% отстъпка на поръчки с кафе над 200 лв.
30XMAS – 30% отстъпка на поръчки с кафе над 240 лв.

Промоцията е валидна за периода от 00:00 ч. на 24.11.2003 до 17:59 ч. на 18.12.2023;

  • Отстъпките са валидни само за прясно изпечено кафе, като не може да се използва с други промоции и/или други категории продукти.
  • Ако по някаква причина сте пропуснали да приложите промо-кода, обадете ни се и ние ще се погрижим да получите отстъпката 🙂

Моля имайте предвид, че последен ден за печене за 2023 год. ще бъде 19.12.2023. Пекарната ни ще бъде затворена през Коледните и Новогодишни празници (20.12.2023 – 05.01.2024) и първият ни ден за печене след Нова Година ще бъде на 07.01.2024.

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

2 отзива за КОЛУМБИЯ Сотара | Манос Хунтас

  1. Йордан Янакиев (потвърден клиент)

    Това кафе е твърде комплексно и свежо за Колумбия. Сигурно ли е, че е от там 😉 На 10-тия ден беше скромно и го оставих да отлежи. Затова редът му за еспресо дойде 34 дни след изпичане. Оставя една от най-ароматните чаши след изпиване.

  2. Montecristo Coffee (потвърден клиент)

    Здравейте, Йордан,
    Благодарим Ви за позитивната оценка и коментар. Нека да проверя, казвате „твърде комплексно и свежо за Колумбия“ – да, наистина е КОЛУМБИЯ Сотара Манос Хунтас 🙂 Анаеробната натурална обработка прави тази партида наистина уникална, нетипична Колумбия, която се откроява с прекрасни вкусови нюанси в чашката.
    Поздрави от екипа на Монтекристо Кофи.

  3. Чавдар (потвърден клиент)

    Най-ароматното ви кафе 🙂

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.