КОСТА РИКА Финка Лас Лахас | Paraiso Black Honey

(1 клиентски отзив)

25.95 лв.

Тази микро-партида, сорт Параисо, е обработена чрез метода „черен мед“ и идва от Финка Лас Лахас, която е разположена в подножието на вулкана Поас. Собствениците на Лас Лахас, Франсиска и Оскар Чакон, са трето поколение производители на кафе и майстори в занаята си. Като едни от първите, които разшириха границите в обработката на кафе в Коста Рика, те си създадоха име със своите уникални натурални и хъни микро-партиди. Оскар и Франсиска имат възможност да контролират целият процес на микро-партидите от начало до край, като се започне от кафеените насаждения във фермата им Лас Лахас, и се премине през обработката на кафеените черешки и качествен контрол на партидите в Бенефисио Лас Лахас, и се завърши с подготовка на кафето за износ.

Качеството и прецизната обработка на тази партида се усещат ясно в чашката, която има подчертана сладост и интензивни плодови вкусове. Сладък и комплексен вкус с доминиращи нотки на маракуя, портокал, златно киви, смокиня и млечен шоколад, подкрепени от какаови зърна, вишна, червено грозде, ябълка, канела, чай Оолонг и мед. Кафето оставя продължителен и сладък послевкус, с нотки на тропически и сушени плодове. Очаквайте плътно, сиропено тяло и прекрасна плодова киселинност с акцент на тропически плодове/ананас. Истинска наслада за сетивата при еспресо и филтрация!

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Описание

COSTA RICA FINCA LAS LAJAS | PARAISO BLACK HONEY


Произход: Коста Рика

Регион: Централна Долина, Алахуела, Сабанила, подножието на вулкана Поас;

Производител: Оскар Чакон и Франсиска Кубийо;

Ферма: Финка Лас Лахас

  • Надморска височина: 1,300 – 1,650 м.н.в.
  • Площ: 33 хектара, засадени предимно със сортовете Caturra и Catuaí, но също така фермата има и малки парцели с Villa Sarchi, Red Bourbon, Kenya, Obata и Paraiso, които в по-голямата си част се използват за микро-партидите.
  • Почва: фермата е разположена на склона на вулкана Поас, където почвите са андизолни (вулканични) и имат лека тропическа киселинност поради вулканичната пепел. Почвите са богати на органични вещества, които благоприятстват задържането на влажността, доброто разпределение на корените и оксигенацията.
  • Температури: средната температура е 20ºC, с яркост от 44 до 54% и 2150 часа.
  • Валежи: годишните валажи са 3,000 mm за 155 дни в годината и относителната влажност е 84%.
  • Екологични практики: Финка Лас Лахас е една от първите ферми за производство на органично кафе и продължава да бъде една от водещите ферми за производство на органично кафе. Във фермата продължават да засаждат сенчести дървета, като в момента те имат средна гъстота от 50 дървета на хектар площ. Също така, в Бенефисио Лас Лахас се използват екологични практики при обработката на партидите.

Микро-станция: Бенефисио Екологико Лас Лахас | Beneficio Ecológico Las Lajas

Партида # 016

Сорт Арабика: Paraiso;

Процес на обработка: Black Honey (метод „Черен Мед“), изсушаване на слънце върху африкански легла в продължение на 15-20 дни, в зависимост от времето. Бенефисио Лас Лахас специализира в обработката на микро-партиди, като черешките които използват са напълно узрели и с концентрирано съдържание на захари (измерено с рефрактометър, Brix между 18% и 22%). При метода Black Honey, който в Бенефисио Лас Лахас използват, само външната обвивка на кафеената черешка се премахва и върху прегаментното кафе остава над 90% от плодовата пулпа. След това, кафето се оставя да изсъхне бавно върху повдигнати африкански легла, като през първите два дни, кафето въобще не се обръща. От третият ден, кафето започва да се обръща периодично (3-4 пъти на ден) за да се намали влажността. Бавното изсушаване води до подчертана сладост и интензивни плодови вкусове в чашката. След обработката на кафето и постигане на оптимални нива на изсушаване (11% влажност), пергаментното кафе се опакова в нови чували, маркира се номерът на партидата и се оставя да отлежи в склада. Пергаментното кафе трябва да отлежи минимум 60 дни, преди да бъде олющено, сортирано и опаковано в чували за износ.

Клас/Качество: Fancy SHB EP, Specialty

SCA score: 87.0

Степен на изпичане: City

  • Профил: създаден от А. Маринов
    • Drying Stage: 44.88%
    • Maillard Stage: 40.94%
    • Development Stage: 14.18%
  • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – флорален, деликатни нотки на мед;

Тяло – плътно, сиропено;

Вкус – сладък и комплексен с доминиращи нотки на маракуя, портокал, златно киви, смокиня и млечен шоколад, подкрепени от какаови зърна, вишна, червено грозде, ябълка, канела, чай Оолонг и мед;

Послевкус – продължителен и сладък, с нотки на тропически и сушени плодове; прекрасна плодова киселинност с акцент на тропически плодове/ананас.

∗ Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне/екстракция!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Пекараната ни ще бъде затворена от 05.08.2024 до 18.08.2024 год., включително. Моля имайте предвид, че последен ден за печене ще бъде неделя, 04.08.2024. Поръчки, получени до 18:00ч на 03.08.2024 (събота) ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към Вас в понеделник (05.08.2024). Поръчки, получени след 18:00ч на 03.08.2024, ще бъдат изпечени на 20.08.2024 (вторник).

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

1 отзив за КОСТА РИКА Финка Лас Лахас | Paraiso Black Honey

  1. Даниел Стоянов (потвърден клиент)

    Много добър аромат и чудесен вкус. Много лека нотка на ром (не съм специалист, поне на мен така ми се струва).

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.