НИКАРАГУА Финка Лос Алтипланос

(1 клиентски отзив)

22.95 лв.

Тази великолепна натурална партида, сорт Параинема, идва от Финка Лос Алтипланос. Разположена на 1,100 – 1,280 метра надморска височина, фермата Лос Алтипланос е скрита сред планините на природният резерват Датанли Ел Диабло в региона Хинотега. Фермата е собственост и се управлява от Рикардо Куадра Фахардо, чието семейство отглежда кафе в този регион повече от 100 години. През последните две години, Финка Лос Алтипланос участва в състезанието Cup of Excellence, като през 2021 год. партидата им е сред печелившите. Фермерите в Никарагуа са едни от най-иновативните когато става въпрос за отглеждане и обработка на микро-партиди и Дон Рикардо не прави изключение. Микропартидите от Финка Лос Алтипланос са демонстрация на впечатляващо качество и отличителни вкусови профили. Те подчертават тероара на региона в асортимент от тропически, флорални, цитрусови и сладки нотки.

Това кафе ни впечатли със своят комплексен/многопластов и сладък вкус с нотки на тропически плодове (като манго и личи), касис, какаови зърна, тъмен шоколад и захарна тръстика/ром, подкрепени от портокал, лимон, сладък тютюн за лула (кавендиш) и кафяви подправки. Очаквайте кремообразно тяло и балансирана плодова киселинност с лимонов акцент. Кафето има продължителен и сладък послевкус с нотки на тропически плодове, какао/шоколад и сладък тютюн за финал. Назависимо дали ще бъде на къпинг масата или приготвено на стандартните методи за екстракция, това е едно наистина великолепно кафе, което продъжава да разкрива своят вкусов профил с всяка следваща глътка.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

В момента този артикул не е наличен.

Описание

NICARAGUA FINCA LOS ALTIPLANOS


Произход: Никарагуа

Регион: Хинотега, Комарка Ла Салвадора, природен резерват Датанли Ел Диабло – маркер № 1;

Производител: Рикардо Куадра Фахардо

Ферма: Финка Лос Алтипланос

 • Надморска височина: 1,100 – 1,280 м.н.в.
 • Площ: 140 хектара, като само 78 хектара са засадени с кафе, с около 1,800 до 3,500 кафеени дръвчета на хектар, в зависимост от сорта. Във фермата се отглеждат сортовете Pacamara (20%), Java (10%), Paraneima (20%), Marseillaise (5%), Catuai (20%), Catimor (25%), като тази партида е съставена от сорт Paraneima;
 • Почва: пясъчна глинеста почва;
 • Средни температури: 12°C до 32°C
 • Годишни валежи: 1,800 mm.
 • Топография: пресечен планински терен с буйни гори;

Партида # 023

Сорт Арабика: Paraneima

Процес на обработка: Натурален метод (без отстраняване на плода) и удължен период на сушене. Кафеените черешки преминават през допълнително сортиране, измиване и проверка на нивото на захари в черешките (Brix value: 19-23), след което те се разстилат в тънък слой и се оставят да изсъхнат върху африкански легла, като постоянно се обръщат за да се гарантира равномерно изсушаване. Първоначално, кафеените черешки се сушат за 24 часа на директна слънчева светлина, за да се премахне излишната влага от повърхността на черешките, след което се преместват на сянка (в т.нар. „тунел за сушене“, който осигурява 80% сянка) и се оставят да изсъхнат бавно в продължение на 30-40 дни, в зависимост от времето.

Клас/Качество: SHG EP, Specialty

SCA score: 86.50

Степен на изпичане: Light City/City

 • Профил: създаден от А. Маринов
  • Drying Stage: 42.86%
  • Maillard Stage: 44.45%
  • Development Stage: 12.69%
 • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – сладък, флорален/цвят от бъз;

Тяло – плътно, кремообразно;

Вкус – комплексен с нотки на тропически плодове (манго, личи), касис, какаови зърна, тъмен шоколад и захарна тръстика/ром, подкрепени от портокал, лимон, сладък тютюн за лула (кавендиш) и кафяви подправки;

Послевкус – продължителен и сладък с нотки на тропически плодове, какао/шоколад и сладък тютюн за финал; балансирана плодова киселинност с лимонов акцент;

Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

1 отзив за НИКАРАГУА Финка Лос Алтипланос

 1. Йордан Янакиев (потвърден клиент)

  Още при меленето на това страхотно кафе, жена ми се провикна от другата стая „Олеле, на какво ухае така хубаво“. След като изпих кафето, оставих чашата без да я мия, за да продължава ароматизира дневната. Комплименти и за това кафе!

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.