ПАНАМА Кандела | Хосе Мануел Гайардо

16.95 лв.

Тази партида специално кафе идва от няколко ферми на фамилията Гайардо, които са разположени на 1,100 – 1,400 метра надморска височина в района Кадела, в близост до границата на Панама с Коста Рика.

Това е едно много добре балансирано кафе, с кадифено тяло и приятна, лека киселинност. Доминиращи нотки на грозде, тъмен шоколад и портокал, подкрепени от лимон, печени ядки, карамел/тофи, кафява захар, мед и фини винени нотки.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Безплатна доставка при поръчка за над 50 лв.

Изчистване

Описание

PANAMA CANDELA | Jose Manuel Gallardo

Произход: Панама

Регион: Чирики, Ренасимиенто, Санта Клара;

Производител: Хосе Мануел Гайардо | Cafe Callardo

Ферми: Финка Ла Санта, Финка Замбранo, Финка Санта Клара и Финка Гуисадо;

GPS координати: 8°50’43.8″N 82°48’08.9″W

Надморска височина: 1,100 – 1,400 м.н.в.

Партида # Reserva Candela

SCA score: 84.00

Сорт: 100% Арабика | Caturra, Catuai;

Процес на обработка: Мокър метод (с отстраняване на плода и ферментация), изсушаване на слънце.

Вкусов профил:

Аромат – сладък, с цветни и плодови нюанси;

Тяло – плътно, кадифено;

Вкус – тъмно грозде, тъмен шоколад и портокал, подкрепени от нотки на лимон, печени ядки и карамел/тофи; сладост, подобна на кафява захар и мед; фини винени нотки;

Послевкус – продължителен и сладък, с нотки на шоколад, тофи и ядки; приятна винена/плодова киселинност.

 

Тази партида специално кафе е съставена от сортовете Катура и Катуай и идва от няколко ферми, които са собственост на Хосе Мануел Гайардо: Финка Ла Санта, Финка Замбрано, Финка Санта Клара и Финка Гуисадо.

Фермите на фамилията Гайардо са известни със своите партиди висококачествено кафе още от 1960 год., като днес Гайардо са едни от най-големите производители на кафе в Панама. Целият процес във фермите се следи и контролира, като се започне със селективното бране на кафеени черешки, и се премине през процеса на обработка и се стигне до сушене на пергаментното кафе и сухата обработка.

След селективно бране, кафеените черешки от семейните фермите се обработват във Финка Ла Санта, която има бенефисио за обработване на кафе. При прием, кафеените черешки се почистват и преминават през депулпър, където обвивката и плодовата пулпа се остраняват и полученото пергаментно кафе се оставя да ферментира в продължение на 24-72 часа. След това, пергаментното кафе се измива с чиста вода и се оставя да изсъхне на слънце в продължение на около 14 дни, в зависимост от времето.

Докато съхне, кафето се обръща постоянно, за да се гарантира равноментно изсушаване. Когато се достигне желаното ниво на влажност, пергаментното кафе се слага в чували и се оставя да почине в склада на фермата. Изсушеното кафе се дегустира и комбинира в партиди въз основа на качество и къпинг профил. Когато кафето е готово, пергемента се олющва и полученото зелено кафе се сортира, класифицира и опакова за износ.

 

Историята на Кафе Гайардо започва през 1960 год., когато бащата на Хосе Мануел придобива Финка Ла Санта и постепенно се разраства. Хосе Мануел Гайардо е настоящият собственик на фермите, като неговият син, Почо, управлява фермите, докато дъщеря му отговаря за административната страна на бизнеса. Фермите на фамилията Гайардо са обединени под името Кафе Гайардо и са разположени в кафе-региона Кандела, в близост до границата с Коста Рика. Фермите и средната надморска височина са: La Santa (1,000 m), Zambrano (1,100 m), Guisado (1,200 m), Santa Clara (1,350 m), and Nuguo (1,850 m). Фермите са засадени със сортовете Типика, Катура и Катуай, докато фермата Нугуо е засадена предимно със сорта Гейша. Фермата Нугуо е разположена в района на Хурутунго и е многократно награждавана (Best of Panama) за своите микро-партиди Гейша, като през 2021 год. постави рекорд със своите $2,568 за либра (0.454 кг).

 

Кафето е пренесено в Панама през 19 век, когато европейските имигранти са се заселили в земите. Първата област, където тези ранни европейски заселници са засадили кафе, е провинция Чирики (“долина на луната” на езика на местните народи, които някога са населявали този регион). Днес, провинцията остава един от основните региони за производство на кафе в Панама.

През ранните етапи, кафето се е отглеждало в крайбрежните части, но поради ниската надморска височина, реколтите често са били унищожавани от вредители и болести и това е наложило култивирането на кафе да бъде преместено на по-голяма надморска височина. Днес трите основни региона за кафе са Boquete, Volcán и Renacimiento, като и трите са в рамките на провинция Чирики. Трите основни региона за кафе са разположени около трите вулкана в страната – Volcán Baru, El Valle и Le Yeguada. Тези региони имат изключителен микроклимат, богати вулканични почви и се охлаждат от умерен бриз, който идва както от Тихия, така и от Атлантическия океан.

Тъй като ветровете, идващи от север, преминават над планините, те създават фина мъгла, наречена bajareque, която понижава температурата и забавя узряването на кафеените черешки. Когато черешата узрява по-бавно, тя натрупва по-висока концентрация на захар и повече летливи масла, които правят кафето толкова сладко, сложно и вкусно.

Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

Снимки: Кафе Гайардо

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

Неделя – поръчки, получени до 08:00ч в неделя, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 08:00ч в неделя, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

Вторник – поръчки, получени до 08:00ч във вторник, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в сряда. Поръчки, получени след 08:00ч във вторник, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

Четвъртък – поръчки, получени до 08:00ч в четвъртък, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в петък. Поръчки, получени след 08:00ч в четвъртък, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

v2020-08-25

Доставка

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

От 20.03.2020 Спиди въведе нова мярка за повишаване на общата ни безопасност при доставка на пратки. Всички пратки, които са изпратени до адрес, но не могат да бъдат доставени поради отсъствие на получателя, ще бъдат пренасочени към най-близкия офис на Спиди за получаване в следващия работен ден.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

  • Всяка поръчка на стойност над 50.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
  • За всяка поръчка на стойност под 50.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
    • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
    • 3.50 лв. за доставка до офис на СПИДИ;
  • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма “Спиди”:

  • за гр.София: до 1 работен ден;
  • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят посредством служител на фирма „Монтекристо Кофи Къмпани“ ООД или чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2021-07

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.