ТАНЗАНИЯ Еделвайс Естейт | Партида # 12 Honey

22.95 лв.

Еделвайс Естейт е едно от най-старите имения в региона Аруша, датиращо от началото на 1900 год. За тези 120 години, собствеността на фермата се е сменила няколко пъти, но през 1969 год. имението става собственост на фамилията Вохора. Фермата е разположена на южния склон на калдерата на вулкана Нгоронгоро, на ръба на природозащитената от ЮНЕСКО зона (UNESCO World Heritage), която е защитено убежище за застрашеният черен носорог, а също така и дом на слонове, биволи, лъвове и по-малки антилопи. Комбинацията от изключителен тероар, климат и добри земеделски практики във фермата са довели до производството на висококачествени партиди кафе.

За втора година се спираме на кафе от Еделвайс Естейт, като тази година избрахме партида, която е обработена чрез метода хъни/honey, което означава прекрасни плодови нюанси в чашката, от начало до край. Кафето има прекрасен сладък аромат, напомнящ на тъмен сироп и докато изстива, аромата преминава през плодов (с акцент на костилкови плодове) и се установява на флорален, напомнящ на диви горски цветя. Когато отпием, в чашката откриваме сладък и мек, но в същото време комплексен вкус, който се разкрива слой след слой, докато кафето изстива. Доминиращи нотки на къпина, млечен шоколад, грейпфрут, мандарина и сушени плодове/стафиди, подкрепени от тропически плодове (като тамаринд, меки нотки на маракуя), сини боровинки, сливи, тръстикова захар/ром, бяло грозде/винени нотки и мед. Очаквайте средно към плътно тяло и сладка и сочна плодова киселинност с акцент на слива. Кафето оставя продължителен и сладък послевкус с нотки на шоколад и костилкови плодове.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

Описание

TANZANIA EDELWEISS ESTATE | HONEY LOT


Произход: Танзания

Регион: Аруша, Карату, Олдеани, южен склон на калдерата на вулкана Нгоронгоро;

Производител: Фамилия Вохора, като в момента Ниил отговаря за фермите (Еделвайс, Аскона, Гайа), Кавита за сухата обработка на кафетата (Arusha Coffee Mill) и качествен контрол, а баща им Аджай отговаря за търговската част и износ.

Ферма: Еделвайс Естейт | Edelweiss Oldeani Estate

 • Надморска височина: 1,620 – 1,850 м.н.в.
 • Площ: 403 хектара, от които 237 хектара са засадени с кафе и макадамия, а останалата част са оставени за природни резервати;
 • Почва: вулканична глинеста почва;

Партида: # 012

Сорт Арабика: Bourbon, Kent;

Процес на обработка: Honey/полу-сух метод (с частично отстраняване на плода), изсушаване на слънце върху африкански легла в продължение на 12 дни. Сухата обработка на партидата (олющване на пергамента, сортиране/класифициране по плътност и големина на кафеените зърна, др.) е извършена в Arusha Coffee Mill.

Клас/Качество: AB Plus, Specialty

SCA score: 85.50

Степен на изпичане: City

 • Профил: създаден от А. Маринов
  • Drying Stage: 46.48%
  • Maillard Stage: 39.04%
  • Development Stage: 14.48%
 • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – сладък/тъмен сироп, костилкови плодове, диви горски цветя;

Тяло – гладко, изчистено;

Вкус – сладък и мек, с нотки на къпина, млечен шоколад, грейпфут, мандарина и стафиди, подкрепени от тамаринд, меки нотки на маракуя, сини боровинки, сливи, тръстикова захар/ром, бяло грозде/винени нотки, мед;

Послевкус – продължителен и сладък с нотки на шоколад и костилкови плодове; сладка и сочна плодова киселинност с акцент на слива;

∗ Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.