ТАНЗАНИЯ Еделвайс Естейт

21.95 лв.

Тази мокро-обработена партида идва от Еделвайс Естейт, което е едно от най-старите имения в региона Аруша, датиращо от началото на 1900 год. За тези 120 години, собствеността на фермата се е сменила няколко пъти, но през 1969 год. имението става собственост на фамилията Вохора. Фермата е разположена на южния склон на калдерата на вулкана Нгоронгоро, на ръба на природозащитената от ЮНЕСКО зона (UNESCO World Heritage), която е защитено убежище за застрашеният черен носорог, а също така и дом на слонове, биволи, лъвове и по-малки антилопи. Комбинацията от изключителен тероар, климат и добри земеделски практики във фермата са довели до производството на висококачествени партиди кафе.

Когато опитахме мострите от тази партида, веднага разбрахме, че това е кафето от Танзания, което искаме. Кафето има прекрасен сладък аромат, преминаващ последователно през карамелена и какаова сладост, като накрая се установява в цвят от лайка, който е по-изразен при филтрация с V60. Когато отпием, в чашката откриваме сладък и плътен вкус, с доминиращи нотки на мед, цариградско грозде, добре узряло киви и млечен шоколад, подкрепени от сушени плодове (като кайсия), мек (сладък) лимон, тръстикова захар, карамел, (фини) билкови нотки (като чай от лайка) и лека пикантност на фона. Очаквайте средно към плътно тяло и балансирана, освежаваща плодова киселинност с цитрусов акцент. Кафето оставя продължителен и сладък послевкус с шоколад, сушени плодове и приятни билкови нотки за финал. Със своята сладост, мека плодова киселинност и нежни билкови нотки, тази партида от Еделвайс Естейт е идеално предложение както за еспресо, така и за филтрация. Препоръчителната температура за работа с това кафе е 93-94°C.

В зависимост от начина на приготвяне (филтрация, френска преса, аеропреса или еспресо) и съотношението кафе към вода, някои нотки може да бъдат по-силно изразени от други, но това е магията на кафето и се чувствайте свободни да експериментирате 🙂

Продукт: Кафе на зърна

В момента този артикул не е наличен.

Описание

TANZANIA EDELWEISS ESTATE


Произход: Танзания

Регион: Аруша, Карату, Олдеани, южен склон на калдерата на вулкана Нгоронгоро;

Производител: Фамилия Вохора, като в момента Ниил отговаря за фермите (Еделвайс, Аскона, Гайа), Кавита за сухата обработка на кафетата (Arusha Coffee Mill) и качествен контрол, а баща им Аджай отговаря за търговската част и износ.

Ферма: Еделвайс Естейт | Edelweiss Oldeani Estate

 • Надморска височина: 1,620 – 1,850 м.н.в.
 • Площ: 403 хектара, от които 237 хектара са засадени с кафе и макадамия, а останалата част са оставени за природни резервати;
 • Почва: вулканична глинеста почва;

Партида: # 018

Сорт Арабика: SL-34, Bourbon, Kent, SL-28;

Процес на обработка: Мокър метод (с отстраняване на плода и ферментация в продължение на 48 часа), изсушаване на слънце върху африкански легла в продължение на 12 дни. Сухата обработка на партидата (олющване на пергамента, сортиране/класифициране по плътност и големина на кафеените зърна, др.) е извършена в Arusha Coffee Mill.

Клас/Качество: AB Plus, Specialty

SCA score: 85.0

Степен на изпичане: City/City+

 • Профил: създаден от А. Маринов
  • Drying Stage: 47.06%
  • Maillard Stage: 35.29%
  • Development Stage: 17.65%
 • Пекарна: Барабанна пекарна за кафе, с модифицирана въздушна система за по-добър контрол при преминаване от кондуктивен към конвективен топлообмен.

Вкусов профил:


Аромат – сладък (като карамел, какао), флорални нотки/цвят от лайка (по-силно изразени при филтрация);

Тяло – средно към плътно;

Вкус – сладък и плътен, с нотки на мед, цариградско грозде, зряло киви и млечен шоколад, подкрепени от сушени плодове/кайсия, мек (сладък) лимон, тръстикова захар, карамел, (фини) билкови нотки (като чай от лайка) и лека пикантност на фона;

Послевкус – продължителен и сладък с шоколад, сушени плодове и приятни билкови нотки за финал; балансирана, освежаваща плодова киселинност с цитрусов акцент;

∗ Вкусовият профил се базира на впечатления от къпинг (SCA protocol) и различни начини на приготвяне!


Прясно изпечена 100% специална Арабика с гарантиран произход и качество. ⚜️

График за печене

Когато поръчвате, моля имайте предвид, че ние печем кафе през следните дни от седмицата:

НЕДЕЛЯ – поръчки, получени до 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат изпечени в неделя и изпратени към вас в понеделник. Поръчки, получени след 18:00ч в СЪБОТА, ще бъдат консолидирани с поръчките за вторник;

ВТОРНИК – поръчки, получени до 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат изпечени във вторник и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в ПОНЕДЕЛНИК, ще бъдат консолидирани с поръчките за четвъртък;

ЧЕТВЪРТЪК – поръчки, получени до 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат изпечени в четвъртък и изпратени към вас в рамките на 24 часа след изпичане. Поръчки, получени след 18:00ч в СРЯДА, ще бъдат консолидирани с поръчките за неделя.

НОВИ КЛИЕНТИ: Ако сте нов клиент и поръчката Ви е получена след приключване на работно време в петък (т.е., след 18:00 ч), наш служител ще се свърже с Вас в понеделник, за да потвърди поръчката. Не бихме искали да Ви притесняваме през почивните дни. Благодарим Ви за разбирането.

v2023-10-29

Доставка

ВАЖНО: Великден и майски празници 2024 – във връзка с предстоящите празници Ви информираме за работното време на Спиди: 

 • 01.05.2024 г. (сряда) – стандартен работен ден.
 • 03.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 04-05.05.2024 г. (събота, неделя) – почивни дни.
 • 06.05.2024 г. (понеделник) – почивен ден.
 • 24.05.2024 г. (петък) – непълен работен ден (съботно работно време). Получаване на пратки от офис на Спиди.
 • 25.05.2024 г. (събота) – почивен ден.
 • 26.05.2024 г. (неделя) – почивен ден.

Весели празници!

Монтекристо Кофи Къмпани работи само с куриерска фирма СПИДИ. Доставяме както до ваш адрес, така и до офис на СПИДИ.

Цени за доставка (посочените цени за куриерски услуги са с включен ДДС):

 • Всяка поръчка на стойност над 60.00 лв. се доставя безплатно за територията на цялата страна;
 • За всяка поръчка на стойност под 60.00 лв. се заплаща фиксирана цена за доставка, както следва (важи за цялата страна):
  • 6.95 лв. за доставка до адрес (понеделник – петък), или
  • 4.95 лв. за доставка до офис/автомат на СПИДИ;
 • Ако Вие предпочитате друг начин на доставка, моля свържете се с нас на телефон 087 684 2233 за да обсъдим Вашите изисквания.

Срокове за доставка чрез куриерска фирма „Спиди“:

 • за гр.София: до 1 работен ден;
 • за останалите части на страната: до 3 работни дни и по график за обслужване на населените места на фирма “Спиди” АД, като в зависимост от региона, възможно е доставката да се забави.

Моля имайте предвид следното:

1. Стоките, поръчани от интернет магазин www.montecristo-coffee.com, се доставят чрез куриерска фирма „Спиди” АД, до адреса, указан при заявката.

2. Доставката се извършва до офис на СПИДИ или адрес на клиента, спрямо работното време на фирмата.

3. Доставки не се извършват в почивни дни и на официални празници.

4. Цената за доставката е без посочване на точен час.

5. Моля имайте предвид, че нашите кафета се пекат само при поръчка и се изпращата в рамките на 24 часа след изпичане.

6. Ако даден продукт е изчерпан, ние ще Ви уведомим за забавянето възможно най-скоро.

7. Ако сте нов клиент, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на поръчката. Непотвърдени поръчки няма да се изпращат, а направени поръчки без посочен телефон за връзка няма да се обработват.

8. За повече информация, моля запознайте се с нашите Общи Условия и по-специално условията в глава VI. Доставка.

v2023-06

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.